Gevaren voor vogelsEcht vliegen, kan een jonge vogel pas na enkele dagen. De jongen van steltlopers, fazanten en eenden zijn nestvlieders: zodra ze uit het ei gekropen zijn, kunnen ze het nest verlaten. Ze kunnen ook nog niet vliegen. Het duurt soms meer dan een maand voor het zover is.
Het kan enkele dagen duren vooraleer de jonge vogels kunnen vliegen, maar in tussentijd blijven de oudervogels hun jongen voederen en beschermen. Dat is de normale gang van zaken in onze natuur.
Het merelpaar bouwt een nest in een dichte struik. Het vrouwtje legt drie tot vijf eieren die na twee weken uit komen. Het jong verlaat het nest al na twee weken, maar kan dan nog niet vliegen.
Er zijn een aantal vogelsoorten die niet leren vliegen vanaf de grond, maar vanuit hun nest. Wanneer je een van deze vogels op de grond vindt, bel dan direct de vogelopvang of de dierenambulance voor advies en hulp.
ROTTERDAM - Een koolmees vliegt met een snelheid van ca 15 km per uur precies in het gaatje van zijn nestkastje.
Wanneer de meesjes zelf eten kunnen vinden zullen de ouders ze eerst ook nog deels bijvoeden. Na 2 a 3 weken zullen de jongen mezen verder van hun geboortegrond wegvliegen en zelf hun eten zoeken, hierbij zal in het begin nog wel vaker bij volwassen koolmezen worden gebietst. En dan op naar volwassenheid!
Op de 20e of 21e dag vanaf de geboorte vliegen de mezen normaal gesproken uit. Er zijn uitzonderingen bekend waarbij de jongen na 25 of 26 dagen pas uitvlogen. Jonge mezen zullen een dag of 3 voor uitvliegen al door de vliegopening naar buiten kijken.
Het liefst binnen één uur, maar altijd nog op dezelfde dag. Wanneer je echt een verlaten jong vindt, doe dan alstublieft het volgende: Laat de jonge vogel zo snel mogelijk ophalen door de dierenambulance; hoe langer je wacht, des te minder de kans dat hij het overleeft.
Vliegen en zingen
Andere dingen leren vogels voornamelijk zichzelf aan. Zo is vliegen vaak gewoon een kwestie van oefenen. Regelmatig worden de vliegspieren alvast getraind op het nest, zoals op het moment mooi te zien bij de jonge zeearenden bij Beleef de Lente.
De nesten zijn vaak makkelijk te vinden waardoor veel eieren en jongen aan katten en kraaien ten prooi vallen. Ze compenseren dit natuurlijke verlies door veel jongen groot te brengen. Jongen zitten 12-15 dagen op het nest.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Merels zijn redelijk monogaam, de partnerkeuze is dan ook erg belangrijk. Je blijft immers een leven lang bij elkaar.
Breng de vogel zo snel mogelijk naar de dieren/vogelopvang of een ander erkend vogelasiel of laat dit doen via de dierenambulance. Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk.
Zet het jong eventueel wat hoger (op een beschutte tak), houd de kat een paar dagen binnen en vraag de buren dat ook te doen. Als de vogel gewond is (hangende vleugel, slepende poot, bloed op de veren), of als het een gierzwaluw is, bel dan de Dierenambulance!
Sommige vogels doen het gewoon. Het vermoeden bestond al, maar nu is het ook bewezen: vogels kunnen slapen terwijl ze aan het vliegen zijn.
We kennen allemaal nog wel meer vogelsoorten die niet kunnen vliegen. Zo is er de kiwi, de struisvogel en natuurlijk die arme dodo. Al deze vogels hadden/hebben vleugels, maar deze zijn niet sterk genoeg om hun relatief zware lijfjes van de grond te tillen.
Hoe weten vogels waar eten is? Vogels doen niets anders dan de hele tijd in de gaten houden of er ergens gezonde voeding te halen valt. Ze kunnen het zien en ruiken, maar houden daarbij ook andere vogels in de gaten.Zodra ze zien dat er ergens 'wat te halen valt' gaan ze snel een kijkje nemen.
Om de jonge vogels te voeden, gebruik je een spuitje zonder naald.Daarmee voer je ze specifieke voeding voor handopfok. De vloeistof moet goed uit het spuitje komen. Te dikke pap komt er niet uit en te dunne pap kan per ongeluk te hard in het bekje aankomen.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Ze moet ongeveer twee weken broeden voor de eieren uitkomen. Daarna verblijven de jongen nog ongeveer 19 dagen in het nest voordat ze uitvliegen. De ouders zijn gedurende die tijd erg druk met het aanslepen van voedsel voor de jongen.
Moeder ooievaar merkt dat 1 van haar jongen zwak is en gooit het kuiken uit het nest. Dat doen vogelmoeders omdat ze niet meer in staat zijn om goed genoeg voor alle jongen te zorgen. Bijvoorbeeld omdat er niet genoeg voedsel te vinden is.
Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.
Dat doen ze omdat ze daarin een indringer in hun territorium denken te zien. En indringers, daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Dus wordt er met veel energie geprobeerd het spiegelbeeld te verdrijven.
De broedduur kan variëren van circa 10 dagen tot drie maanden, afhankelijk van de soort. Bij zangvogels bebroedt het vrouwtje doorgaans vijf tot acht eieren, maar er zijn ook vogelsoorten waarbij het nest wel uit 20 eieren kan bestaan. De hoeveelheid hangt af van het aantal eieren dat het dier kan warm houden.