Afhankelijk waar het slaapmiddel is toegediend, zal je huisdier al heel snel, tot maximaal 10 à 15 minuten, in een fijne diepe slaap vallen. Hierbij is het niet anders dan wanneer je hond (of ander huisdier) diep slaapt. De ogen kunnen open zijn, de tong kan uit de bek komen en je hond kan zelfs gaan snurken.
Hierdoor valt het dier al binnen enkele minuten in slaap. Soms kiest een dierenarts ervoor deze eerste injectie in de spier te geven, meestal in de rug of de achterpoot. Omdat het middel in dat geval eerst nog in het bloed opgenomen moet worden, duurt het in slaap vallen iets langer, ongeveer tien minuten.
U zult ervaren dat het dier geen angst of pijn heeft. Vaak zijn dieren ook rustiger, als u in de directe nabijheid bent of het dier zelf vasthoudt. Vaak krijgt het dier eerst een injectie in een spier om het in een roes te brengen.
De dierenarts controleert altijd of het hart en de ademhaling gestopt zijn. Het inslapen is niet pijnlijk voor uw hond. Uw trouwe viervoeter zal er niks van voelen. Na dit proces geven wij u de tijd om afscheid te nemen van uw hond.
Euthanasie betekent meestal dat op verzoek van het baasje een eind aan het leven van een dier wordt gemaakt. Niet zomaar, maar omdat het dier zo veel pijn heeft of zo ziek is, dat verder leven alleen maar lijden betekent. Inslapen gaat pijnloos, snel en eenvoudig.
Afhankelijk van uw keuze neemt u uw hond na het inslapen mee naar huis, of blijft hij bij de dierenarts. Als u uw hond thuis laat inslapen, bespreek dan vooraf met uw dierenarts wat de opties zijn.
Het overleden huisdier komt in een grote vrachtwagen terecht tussen andere dode dieren, dierkadavers en slachtafval. Aangekomen bij de destructor zullen de dode dieren worden verwerkt. Dit gebeurt doormiddel van breken, pasteuriseren en steriliseren.
De meeste dierenartsen zullen om ethische redenen nooit een gezonde hond laten inslapen, maar als uw hond veel pijn heeft of lijdt aan een dodelijke aandoening wordt euthanasie een bespreekbare optie. In een dergelijke situatie kunnen u of uw dierenarts euthanasie voorstellen om onnodig lijden te voorkomen.
Over het algemeen kost inslapen bij de dierenarts rond de € 100,-. Je hond thuis laten inslapen is wat duurder, en ook de nooddienst kan duurder uitvallen. Hiernaast betaal je mogelijk kosten voor het dierencrematorium en het transport daarheen.
Hou wel rekening met lijkstijfheid. Deze zal binnen enkele uren na overlijden optreden. Wanneer je kort na het overlijden van het huisdier de pootjes wat meer onder het lichaam buigt, zal het te graven gat kleiner hoeven te zijn dan wanneer het dier volledig uitgestrekt ligt en zo stijf wordt.
Het dier heeft geen lichaam meer maar is een vorm van energie. Dieren hebben, net als mensen, een ziel en zij maken de 'reis' maar het hemelrijk of Universum heel bewust mee. Dieren houden zich niet bewust bezig met 'de dood' zoals mensen.
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Een overleden huisdier kunt u achterlaten bij de dierenarts. Deze zorgt er vervolgens voor dat het dier ter destructie wordt aangeboden. De dieren worden verzameld en vervoerd naar het bedrijf Rendac in de plaats Son (NB). Hier worden de dieren verwerkt tot industriële grondstoffen.
Hoe lang een crematie duurt hangt natuurlijk af van de grootte en gewicht van het huisdier. Een kat neemt gemiddeld iets meer dan een uur in beslag en bij een grote hond kan dat oplopen tot ruim twee uur.
Uw huisdier begraven in de tuin
Wel is het begraven op eigen terrein aan een aantal regels gebonden. Om te voorkomen dat andere dieren het graf kunnen opgraven, is het belangrijk om het graf minimaal 75 centimeter diep te laten zijn.
Ook honden hebben gevoelens van rouw en verlies. De rouwende hond verwerkt de dood van zijn maatje anders dan mensen. Sommige emoties bij honden lijken op die van de mens. De beleving verschilt, maar voor zowel de mens als de hond, kan het afscheid heel zwaar zijn.
Ook bij een overleden huisdier kun je prima “gecondoleerd” schrijven. Daarmee betuig je deelneming met het verlies van een dierbare. Lees hier meer over de betekenis van het woord “gecondoleerd”.
Crematoria of begraafplaats
Je kan het gestorven dier ook zelf naar een dierencrematorium of dierenbegraafplaats brengen. Sommige crematoria komen het dier ook ophalen. In een dierencrematorium mogen alleen overleden gezelschapsdieren verbrand worden en geen landbouwdieren.
Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts. Hoewel honden niet kunnen huilen zoals mensen, kunnen ze wel geluid maken dat klinkt als 'janken' en jammeren. Bijvoorbeeld als ze pijn of verdriet hebben, alleen zijn of een traktatie willen. Vergelijk bepaalde uitdrukkingen van een hond niet met menselijke emoties.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Hijgen en pijn / ziekte
Pijn en ziekte kunnen gepaard gaan met hijgen. Uw hond kan bij pijn en ziekte niets zeggen, maar als uw hond goed eet, normaal drinkt, graag rent en speelt en een normaal uithoudingsvermogen heeft, is uw hond (waarschijnlijk) gezond. Ga bij twijfel naar een dierenarts.
Goed afscheid nemen is belangrijk
Vaak is het prettig om de hond in zijn/haar eigen mandje op een centrale plek in de woonkamer neer te zetten. Iedereen kan dan zelf, op zijn eigen moment en op zijn eigen manier afscheid nemen. Als volwassene bepaal je zelf hoe je afscheid wil nemen, dat is heel persoonlijk.
"In Nederland rouwen mensen gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat. Hoe sterker de band met het dier was, hoe langer het rouwproces duurt. Dieren kunnen bijvoorbeeld een grote steun zijn geweest bij een scheiding of ziekte. Als zo'n dier overlijdt, is het alsof een deel van het gezin of van jezelf wegvalt."