De opleiding duurt gemiddeld 1 jaar. Vrijstellingen kunnen je traject verkorten.
Het ASO legt vooral een stevige basis voor het volgen van hoger onderwijs en de meesten kiezen er dan ook voor om verder te studeren na het ASO. In het technisch secundair onderwijs (TSO) gaat de aandacht vooral naar algemene en technisch-theoretische vakken.
De logische onderbouw is de richting Humane wetenschappen in de 2de graad ASO. Alle studierichtingen van het Algemeen Secundair Onderwijs (ASO) bereiden enkel voor op verder studeren in het hoger onderwijs.
Kandidaten van de Examencommissie secundair onderwijs behalen gemiddeld binnen de 15 maanden hun diploma. De termijn waarin u een diploma kunt behalen hangt af van verschillende factoren, waaronder: of u al dan niet recht hebt op vrijstellingen.
“Examens zijn in het algemeen moeilijk. Examencommissie is zeker niet iets makkelijks of chills maar zo lang je je goed voorbereidt is het zeker haalbaar.” ligt een stuk lager dan de voorbije jaren en is volledig te wijten aan een sterke daling van de slaagkans in de derde graad.
Voor een A-vak moet je altijd 50% behalen. Wij delibereren nooit voor A-vakken. Voor B-vakken mag je enkele onvoldoendes hebben.
Voor A-vakken moet je altijd slagen door 50% te halen. Bij B-vakken is er na een buis kans op deliberatie. Zo kan je met minder dan 50% toch slagen voor die vakken.
Ja, dat mag. Als je minstens 18 jaar, en dus meerderjarig bent, mag je jezelf inschrijven in een school en dus je eigen richting kiezen.
Integendeel, de middenjury is moeilijk, dat leren de ervaringen van de studenten. Sommige studenten proberen namelijk opnieuw en opnieuw, en zijn soms even lang bezig met hun ASO of TSO diploma te behalen via de middenjury als het via het reguliere onderwijs zou duren.
In de 2de en 3de graad secundair onderwijs zijn er 4 onderwijsvormen. Het ASO legt de nadruk op een ruime algemene vorming. Er wordt niet voorbereid op een specifiek beroep. Het ASO legt vooral een stevige basis voor het volgen van hoger onderwijs.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
'Wetenschappen-wiskunde wordt vandaag in de markt gezet als de moeilijkste richting. Grieks moet er dus toch ergens in slagen om de talenten die de leerlingen al hebben, verder aan te scherpen en te verdiepen. Maar om die magische formule te ontrafelen, is grondig onderzoek nodig. '
ASO = algemeen secundair onderwijs TSO = technisch secundair onderwijs BSO = beroeps secundair onderwijs ASO is het hoogste, daarna kun je naar de universiteit. Dan heb je TSO, dat is vergelijkbaar met de Havo. Daarna kun je naar de hogeschool. BSO is vergelijkbaar met het VMBO.
Er zijn verschillende mogelijkheden in verder studeren, zo kan je bijvoorbeeld studeren en werken tegelijkertijd! Je kan ook bijvoorbeeld eerst een korte opleiding volgen, een aantal jaar werken en nadien met die centjes een hoger diploma behalen.
In het BSO bestaan heel wat 7e jaren (derde leerjaren van de derde graad BSO). Het volgen van zo'n jaar levert je niet alleen een doorgedreven specialisatie in je vakdomein, maar ook een diploma secundair onderwijs.
De kostprijs van een examen is 25 euro. De kostprijs van een inzage is 10 euro. staat op de website van de Examencommissie.
Het diploma dat je behaalt, is een volwaardig diploma secundair onderwijs op. Dit diploma verschilt op geen enkele manier van het diploma dat op school wordt behaald op het einde van 6 aso/tso/kso of 7 bso. Beginnen aan hoger onderwijs zonder diploma secundair? Het kan als je (minstens) 18 bent of 18 wordt voor 31/12.
B-attest. De jongere krijgt een B-attest als hij geslaagd is maar voor 1 of meer vakken minder goede resultaten behaalde.
Met een A-attest met uitsluiting kan de leerling in principe niet overzitten, tenzij het een uitgebreide clausulering betreft. Dan kan overzitten wel, zonder advies van de klassenraad. Een C‑attest betekent dat de leerling niet geslaagd is voor het voorbije schooljaar, en dus moet 'blijven zitten'.
Eenmaal je je diploma secundair onderwijs op zak hebt, kan je kiezen om te gaan werken maar je kan ook verder studeren. Dat wil zeggen dat je naar een hogeschool of een universiteit kan gaan om een bachelor en/ of een master te behalen. Dat kan niet alleen na een tso-richting, maar evengoed na een bso-richting.
Na het 7de jaar Kantooradministratie en gegevensbeheer behaal je het diploma Secundair Onderwijs en hiermee kan je verder studeren. Je kan na de kantooropleiding aan de slag als: administratief bediende, receptionist, hulpboekhouder, zelfstandige, magazijnier, logistiek medewerker, vertegenwoordiger…
Als u niet geslaagd bent voor een vak, dan kunt u (als u nog een examenbeurt over hebt voor dat vak) het examen opnieuw afleggen. U moet het examen opnieuw afleggen binnen de 4 maanden. U krijgt 3 examenbeurten per vak per jaar.
Leerkrachten zouden vaker kleinere toetsen moeten geven, zo onthoud je de dingen beter. Blijven zitten demotiveert en helpt leerlingen niet. Blijven zitten voor maar 1 vak is al helemaal belachelijk! Toetsen moeten ook gaan over relevante leerstof en hoeven niet te bulken van de instinkers.
De dienst studentenvoorzieningen van je hogeschool of universiteit ondersteunt je bij je studies, van geldproblemen en huisvesting tot concentratieproblemen en faalangst. Tijdens examenperiodes opent Teleblok een chatruimte om studenten met stress en andere examenproblemen te helpen.