De Honderdjarige Oorlog bestond uit een reeks oorlogen, gevoerd van 1337 tot 1453, door het huis Valois en het huis Plantagenet, ook bekend als het huis Anjou, om de Franse troon, die vacant was door het uitsterven van het huis Capet, de eerste lijn van Franse koningen.
1. De Honderdjarige Oorlog (1337 -1453) De Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk duurde technisch gezien 116 jaar, maar werd onderbroken door verschillende vredesperiodes.
Het conflict vloeide voort uit de Nederlandse inmenging in de Engelse Burgeroorlog. De zogenaamde "oorlog" duurde 335 jaar zonder dat er een schot werd gevuurd en zou de langste oorlog in de geschiedenis zijn, zonder slachtoffers.
De naam Honderdjarige Oorlog is om twee redenen misleidend. Ten eerste duurde de oorlog geen honderd jaar, maar 116 jaar (waarvan 81 jaar gevochten werd). En ten tweede was het niet één aaneengesloten oorlog, maar een reeks van oorlogen en conflicten over een lange periode.
Aanvankelijk had de Engelse koning Eduard III (1312-1377), die inmiddels zijn vader Eduard II was opgevolgd, geen problemen met deze gang van zaken. Pas na een territoriaal conflict met Filips over Aquitanië besloot hij in 1337 alsnog de Franse kroon op te eisen en begon de Honderdjarige Oorlog.
Wat maakte haar tot wie ze was? Heel de wereld kent Jeanne d'Arc als een ongeletterd, vlekkeloos boerenmeisje van zeventien jaar dat stemmen hoorde en zonder enige oorlogservaring commandant werd in het leger van Karel VII. Ze brak het beleg van Orléans (1429) en leidde Frankrijk in haar strijd tegen de Engelsen.
De Honderdjarige Oorlog bestond uit een reeks oorlogen, gevoerd van 1337 tot 1453, door het huis Valois en het huis Plantagenet, ook bekend als het huis Anjou, om de Franse troon, die vacant was door het uitsterven van het huis Capet, de eerste lijn van Franse koningen.
Sinds 2003 zijn er 117 oorlogen begonnen waarvan er 46 nog gaande zijn. Continu tientallen oorlogen met dood, ellende en mensen die vluchten voor het geweld.
Vier oorlogen in 130 jaar
De Eerste Engels-Nederlandse Oorlog duurde van 1652 tot 1654, de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog van 1665 tot 1667, de Derde Engels-Nederlandse Oorlog vond plaats in de jaren 1672-1674 en de laatste, Vierde Engels-Nederlandse Oorlog werd uitgevochten tussen 1780 en 1784.
Het jaar 2021 markeert een decennium van conflict in Syrië, waarin geweld, ontheemding en humanitaire nood blijven toenemen. Syrië is het dodelijkste land ter wereld voor hulpverleners. Aanvallen op hulpverleners, burgers, huizen en ziekenhuizen komen veel voor.
De Perzische Golf, Libië, Jemen, Burkina Faso en Afghanistan. Geen prettige vakantiebestemmingen, wél de Top 5 van conflictgebieden 2020 voor Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, en oud VVD-Kamerlid.
De Syrische Burgeroorlog is een burgeroorlog in Syrië tussen enerzijds president Bashar al-Assad met het regeringsleger (moreel gesteund door Rusland en China) en anderzijds de rebellen (moreel gesteund door het Westen en de Verenigde Staten) die tegen zijn regime vechten.
De Engels-Zanzibarese oorlog werd uitgevochten door het Verenigd Koninkrijk en het Sultanaat Zanzibar op 27 augustus 1896. Met een duur van 38 minuten is het de kortste oorlog in de geschiedenis.
"Een oorlog duurt gemiddeld 10 jaar, wie zegt dat dat deze keer niet zo is?" Aldus Francisco van Jole bij de collega's van De Nieuws BV.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Tijdens de 335 jaar die volgden na de Nederlandse oorlogsverklaring, werd er bij de Scilly-eilanden geen enkel schot gelost. Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
Op 28 juni 1914 werd de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, de prins Frans Ferdinand, doodgeschoten in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. De dader heette Gavrilo Princip en was een aanhanger van een Servische nationalistische beweging. Deze gebeurtenis wordt als aanleiding van de Eerste Wereldoorlog gezien.
Hoeveel oorlogen heeft het meest oorlogszuchtige land ooit uitgevochten? Geen land heeft vaker oorlog gevoerd dan Groot-Brittannië. Volgens een berekening 109 keer. Vóór het ontstaan van de unie tussen Engeland en Schotland in 1707, waren de Engelsen 19 keer in oorlog.
De Franse revolutionaire en napoleontische oorlogen, samen ook wel Coalitieoorlogen of Franse oorlogen genoemd, waren zeven grote en enkele kleinere oorlogen die de Europese mogendheden van 1792 tot 1815 voerden tegen het revolutionaire Frankrijk en na 1799 tegen Napoleon.
Als jonge vrouw speelde ze een beslissende rol in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Op ongeveer negentienjarige leeftijd werd ze door een partijdige kerkelijke rechtbank tot de doodstraf veroordeeld en stierf ze op de brandstapel in Rouen.
De Franse nationale heldin Jeanne d'Arc verscheen in 1431 in Rouen voor de inquisitie (kerkelijke rechtbank). Ze werd onder meer beschuldigd van het weglopen van huis, niet erkennen van kerkelijke autoriteit en het dragen van mannenkleren. Op 30 mei 1431 belandde de Franse boerendochter op een brandstapel in Rouen.