Een cilinder heeft een inhoud van 10 L. Een patiënt krijgt 3 L zuurstof per minuut en zal 3 uur van de afdeling zijn voor onderzoek. Hoeveel bar moet de manometer minimaal aangeven, opdat het aantal liter zuurstof in de cilinder nog voldoende is.
Een zuurstofcilinder van 10 L zit nog 440 L zuurstof in. Bereken de bar wat je op de manometer kunt aflezen.
Bijvoorbeeld: een persoon gebruikt 3,5 liter zuurstof per minuut met een zuurstoffles van 7 liter. De manometer duidt 150 bar aan. De gasfles gaat mee gedurende: 150 x 7 / 3,5 = 300 minuten of 5 uur.
15 liter zuurstof per minuut = 15 x 60 = 900 liter zuurstof per uur.
In extreme gevallen kan een ademstilstand optreden. In een acute situatie waarbij ernstig zuurstoftekort is, moet ook een COPD patiënt en hoge flow (12-15L/min) toegediend krijgen, immers is een ernstig zuurstoftekort altijd schadelijker en dodelijker dan een verhoogd CO2.
De meeste mensen met COPD hebben overdag in rust en 's nachts voldoende aan één tot twee liter per minuut en gebruiken tijdens inspanning vaak wat meer, tot wel 6 liter per minuut. Per etmaal moet u minstens 16 uur zuurstof gebruiken. Pas dan is een onderhoudsdosering zinvol. Hoe meer uren u gebruikt, hoe beter!
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort.
Volgens de cijfers van ruimtevaartorganisatie NASA verbruikt een mens dagelijks zo'n 0,84 kilogram zuurstof. Daar moeten we zo'n 11.000 liter lucht voor in- en uitademen.
Schakel over naar een zuurstofmasker met zak. Verhoog zuurstof met 2l/min zolang saturatie <96%. 15l/min. 15l/min is het maximum dat je kan geven.
Bij 6 liter of meer wordt er altijd bevochtigd met water. Een neuskatheter wordt ingebracht door de verpleegkundige. Over het gebruik van een neusbril wordt door de verpleegkundige uitleg gegeven. Bij 6 liter zuurstof of meer per minuut krijg je een zuurstofmasker.
Als u meer dan vier liter zuurstof per minuut gebruikt, kunt u irritatie voorkomen met een luchtbevochtiger. Deze kunt u aanvragen bij uw zuurstofleverancier. − Bij mensen met een gevoelige huid kan plaatselijke irritatie van de huid door het zuurstofslangetje optreden.
Uw longarts zal aangeven, hoeveel zuurstof u moet gebruiken. U mag nooit zelf het aantal liters zuurstof verhogen. Extra zuurstof moet u zien als een geneesmiddel. Een te grote zuurstofstroom kan schadelijk zijn.
Het gemiddelde gebruik is één á twee liter per minuut. Niet alleen te weinig, maar ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn. Houd u zich dus altijd aan het voorschrift van de arts. Zuurstof heeft geen ernstige bijwerkingen.
Het volume voor de patiënt bruikbare zuurstof wordt berekend door de druk te vermenigvuldigen met het volume van de O2 fles. Als vermeld van vb. 60 bar leesbaar op manometer van O2 fles en je hebt een fles van 7 liter: dan doe je 60x7= 420 liter beschikbare O2 in deze fles.
De lus van de zuurstofbril wordt achter de oren aangebracht en dan onder de kin zacht aangespannen. Via een neusbril kan maximaal zes liter zuurstof per minuut toegediend worden.
Bij het aansluiten van een nieuwe cilinder of ter controle wil men weten hoeveel liter er in een zuurstoffles zit. Door het volume die op de cilinder staat (meestal op de onderrand aan de buitenzijde) te vermenigvuldigen met de druk in de cilinder (af te lezen op de manometer) weet men de inhoud aan zuurstof in liters.
Zuurstoftekort weegt op gemoed en gezondheid
Lucht die veel vocht en CO2 bevat voelt beklemmend aan en brengt allerlei symptomen met zich mee: Hoofdpijn. Misselijkheid. Duizeligheid.
Welke saturatiewaarde alarmerend is, verschilt per patiënt. 'Een waarde van 95% kan voor de ene patiënt te laag zijn, maar voor een patiënt met COPD normaal', licht José Klunder toe, teamleider Longgeneeskunde in OLVG Amsterdam. 'Het gaat er met name om dat de saturatie stabiel of stijgende is.
Saturatie geeft namelijk aan hoeveel procent van de hemoglobine in de rode bloedcellen zuurstof aan zich heeft gebonden. Een uitslag van honderd procent betekent dat de hele rode bloedcel verzadigd is met zuurstof.
Aangezien een volwassene gemiddeld 0,5 liter lucht inademt aan een frequentie van 12 tot 15 keer per minuut (zittend, zonder inspanning), komen we tot volgende som: 0,5 * 12 * 60 = 360 liter per uur.
De zuurstofconcentrator scheidt de zuurstof van de stikstof die in de omgevingslucht aanwezig is. De maximale toediening is 5 l/min.
Bij een inademing in rust wordt er 400-500 ml lucht ingeademd met een frequentie van 12 tot 15 keer per minuut. Bij een volwassene wordt hierbij in rust gemiddeld 300 ml zuivere zuurstof per minuut door de longen opgenomen.
Extra zuurstof heeft bijna geen bijwerkingen. Een aantal problemen kunnen zich echter wel voordoen: de zuurstof droogt het slijmvlies van de luchtwegen iets uit. Het slijmvlies kan hierdoor geïrriteerd raken.
Artsen dienen veelvuldig zuurstof toe bij patiënten, maar weten vaak niet dat dit een negatief effect kan hebben op de bloedsomloop. Dit kan vaatvernauwing veroorzaken en ook het hart gaat minder krachtig pompen. Dat blijkt uit onderzoek van Bob Smit.
De meeste mensen hebben een saturatiewaarde tussen de 95% en 100%. Sommige mensen leiden echter een normaal leven met een saturatiewaarde van minder dan 95%. Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.