Het is raadzaam om de speen te vervangen tussen de 4 en 6 weken. Gebruik de fopspeen nooit langer dan 6 weken en controleer tussentijds regelmatig of de speen nog in een goede conditie is. Dit doe je door even aan het zuiggedeelte van de speen te trekken.
Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is. Als je ergens een scheurtje ziet dan moet je de speen onmiddellijk vervangen.
Wij adviseren de fopspenen iedere 4-6 weken te vervangen, zowel om hygiënische als om veiligheidsredenen. Let goed op veranderingen in het oppervlak, veranderingen in grootte en vorm en scheurtjes in het materiaal en vervang de fopspeen als je veranderingen opmerkt.
Vooral bij de Newborn, 0-6 maanden en 6+ maanden speen zit er duidelijk verschil in de grootte van het schildje en het zuiggedeelte. Als je één of meer van deze signalen bij je kindje ziet, is het aan te raden om over te stappen op een grotere maat fopspeen.
Er bestaan verschillende adviezen vanuit deskundigen met betrekking tot het stoppen met de speen. De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.
Bibs speen slecht voor gebit
Bij veelvuldig en langdurig speengebruik ligt de tong van een kind vaak lager in de mond en dan drukt deze dus niet tegen het gehemelte aan. Die druk is juist belangrijk voor uit uitgroeien van die kaak in de breedte en is trouwens ook belangrijk voor een goede sliktechniek.
Het is een veelgestelde vraag: mag een baby met een speen slapen? Ja, dat mag!Een fopspeen heeft een kalmerend, verzachtend effect op je baby, dus vaak helpt een speen om in slaap te komen. Eventueel kun je ervoor kiezen om de speen uit de mond halen tijdens het slapen.
Wanneer je kindje zo'n 3 maanden is heeft hij behoefte aan een flessenspeen waar de voeding sneller doorheen stroomt. Het is tijd om over te stappen op een fase 2 speen. Dr. Brown's flessenspenen voelen niet alleen zacht aan in de mond, maar hebben daarnaast ook een anatomische vorm.
Vaak merk je na verloop van tijd aan je baby dat hij wat onrustig gaat drinken, omdat de stroom melk te langzaam gaat. Dit is een goed moment voor een nieuwe speen met iets grotere gaatjes. Ook als je johannesbroodpitmeel toevoegt aan de melk of een papfles gaat geven, heb je een speen nodig met grotere gaatjes.
Maat 2 is ten opzichte van maat 1 langer en smaller en wordt gemaakt van dunner natuurrubber waardoor het dieper de mond in wordt gezogen. De speen is smaller zodat de speen minder op het tandvlees drukt van je kleintje. Dit is fijn voor doorkomende tandjes.
Voor de keren hierna: als je baby de speen elke dag gebruikt, is het advies om deze elke dag te reinigen.Voor baby's vanaf 6 maanden is één keer per week reinigen voldoende. Blijf tussendoor controleren of de speen nog schoon is voordat je hem aan je kindje geeft.
De eerste zes maanden moeten fopspenen elke dag gesteriliseerd worden. Nieuwe fopspenen moeten voor het eerste gebruik ook gekookt worden om ze te ontdoen van vuil en ziektekiemen.
Vervang spenen elke zes weken, of eerder als ze tekenen van slijtage vertonen.
Hoeveel fopspenen heb ik nodig? Doorgaans kom je wel toe met een 5-tal fopspenen. Kies per locatie een andere kleur of print, zo kan je in het bedje een effen bamboe fopspeen gebruiken, terwijl een fopspeenketting met mooie print dan weer leuk is om mee op stap te nemen.
Op de site staat: Gebruik een speentje nooit langer dan 4 à 6 weken. Na verloop van tijd vervormt de fopspeen door de zuigkracht van je baby waardoor die iets groter wordt. Ook naar hygiëne toe, en de erosie van het natuurlijke rubber, is het aangeraden om de speentjes tijdig te vervangen.
Orthodontisch of dental speentje: volgens tandartsen het meest tandvriendelijk voor je baby. De bolle en platte kant stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak. Sommige kindjes zijn allergisch voor natuurlijk rubber. Dan kies je voor de silicone variant.
Pas op met het gebruik van ronde fopspenen. Daarvoor waarschuwen deskundigen op het ouderplatform Famme. De spenen zouden leiden tot bijvoorbeeld kaakafwijkingen.
De Difrax Fopspeen 6+ maanden Natural voldoet aan de zuigbehoefte van je baby. Deze fopspeen is symmetrisch, wat je baby snel herkent en makkelijk(er) zal accepteren. De grootte van het fopspeen schildje en die van het zuiggedeelte zijn speciaal ontwikkeld voor baby's vanaf 6 maanden.
Een te lange of te grote speen kan de huig van je baby raken waardoor hij moet kokhalzen. Ook wordt het zuiggedeelte steeds massiever, zodat het in verhouding blijft met de sterker wordende kaken van je kindje.
Verschil maat 1 en 2
Het verschil tussen maat 1 en 2 is erg klein. Daarom wordt maat 2 vaak al gebruikt vanaf 3 maanden. De speen van maat 1 is wat dikker en kleiner dan de speen van maat 2. Uiteraard is dit afhankelijk van de grootte van jouw kleintje.
Maat 1 is voor baby's van 0-6 maanden.Deze speen is wat dikker en kleiner dan maat 2.Maat 2 is voor baby's vanaf 6 -18 maanden.
Je kunt kiezen voor stand 1 als je kindje dorstig is en hard zuigt. Als je kindje wat minder hard zuigt kun je kiezen voor stand 2. Aan het eind van de dag als je kindje moe is, kun je eindigen met stand 3. Of alleen kiezen voor stand 3 als het om bijvoorbeeld verdikte voeding gaat.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Speenzuigen kan de stand van de kaak en de tanden negatief beïnvloeden. De veranderingen zijn te zien bij het melkgebit, maar het effect werkt niet door op het volwassen gebit. Als je baby stopt met de speen voor hij zijn melkgebit gaat wisselen, is de kans op gebitsproblemen erg klein.