Spreeuwenvolksverhuizing. In deze tijd van het jaar kent ons land een recordaantal spreeuwen. Onze 'eigen vogels' die bij ons hebben gebroed én hun jongen. Over enkele weken trekt een gedeelte weg om elders de winter door te brengen, zoals bijvoorbeeld in Engeland.
Uit noordelijke en oostelijke streken van Europa trekken grote aantallen spreeuwen door Nederland, waarvan een groot deel in ons land overwintert. In de winter zijn er daarom nog meer spreeuwen in Nederland dan tijdens het broedseizoen. Voorjaarstrek vooral in maart, najaarstrek van juni (jonge vogels) tot in november.
In de fruitteelt kunnen spreeuwen enorme schade aanrichten door het aanpikken van fruit. Verjagen van spreeuwen kan met behulp van: Visuele middelen zoals: holografische linten en opblaasbare vogelverschrikkers. Akoestische middelen zoals: bio-akoestische vogelwering en knalapparaten.
Jonge spreeuwen zijn vliegvlug als ze 18 dagen zijn. Dit nest met zes jongen zal dus binnen enkele dagen uitvliegen. De meeste jongen waren tijdens de controle 7 tot 12 dagen oud en zullen half mei uitvliegen, een normaal tijdstip.
Al die spreeuwen zwerven overdag in kleine groepjes rond, op zoek naar eten. Maar slapen doen ze in grote groepen, want dat is een stuk veiliger. Vlak voor bedtijd, rond zonsondergang, trekken ze in enorme zwermen richting hun slaapplaats.
Eén: aan het eind van de dag verzamelen ze zich om te slapen en zo'n grote wolk valt op en wijst soortgenoten de weg. Samen overnachten is nu eenmaal veiliger, want meer ogen hebben de vijand sneller in beeld. Ten tweede is het voor een sperwer moeilijker een spreeuw te pakken uit een verwarrend bewegende zwerm.
Wanneer meeuwen aan land komen, zou er storm op komst zijn. En zwaluwen hoog in de lucht, brengen goed weer met zich mee. Kikkers zouden dan weer regen voelen aankomen.
Op de 20e of 21e dag vanaf de geboorte vliegen de mezen normaal gesproken uit. Er zijn uitzonderingen bekend waarbij de jongen na 25 of 26 dagen pas uitvlogen. Jonge mezen zullen een dag of 3 voor uitvliegen al door de vliegopening naar buiten kijken.
Oudere gebouwen hebben vaak nog daken met kierende dakpannen, schoorstenen en vele hoekjes en gaten. Hier komen veel gierzwaluwen, spreeuwen, huismussen en zwarte roodstaarten op af. Zij maken graag hun nest in de holtes onder je dak.
Koeienvlaaien zijn daarom erg geliefd. In tegenstelling tot de merel, stapt of waggelt de spreeuw terwijl hij eten zoekt (een merel hipt). In het najaar en de winter staat fruit (o.a. kersen, druiven, vogelkers en appels) op het menu.
Het is een akoestisch systeem die zogezegde angstkreten van vogels nabootst. Met deze soort geluiden waarschuwen de vogels andere vogels dat de plek waar zij zitten niet veilig is. Als de spreeuwen denken dat het gevaarlijk is, zullen ze vluchten naar een andere plek.
Die uil is de natuurlijke vijand van de spreeuw. Ze zijn bevestigd helemaal bovenaan de boomkruin en hebben een belletje. Als de spreeuw in de boom vliegt, zullen de bewegende takken het belletje rinkelen. Als de spreeuw dan de oehoe opmerkt, zal die hopelijk andere oorden opzoeken."
Hoe vang ik een spreeuw? Een spreeuw vangt u met zaden of broodkruimels. Het aas plaatst u ofwel op het plankje/ triggermechanisme in het midden van de kooi als het een doorloopval betreft of u plaatst het aas helemaal achterin de kooi als het gaat om een inloopval.
De meeuwen vormen een niet alledaags schouwspel van soms hele wolken meeuwen die honderden meters boven de grond, zigzaggend door de lucht zweven, om te happen naar mieren in de lucht. Mannetjesmieren vliegen tijdens deze zogenaamde bruidsvlucht omhoog, achter de mierenkoninginnen aan.
Op het menu. Met z'n lange, spitse snavel gaat de spreeuw op zoek naar emelten (larven van de langpootmug), andere insectenlarven en wormen in het gras. In het najaar en in de winter, als er weinig insecten zijn, leeft hij van fruit (vogelkers, appels, druiven …)
Als ze uiteindelijk afdalen naar de boomtoppen maakt het geklapper van hun glanzende vleugels zoveel geluid dat de zwermen daar in het Engels naar vernoemd werden: een spreeuwenwolk heet in die taal een 'murmuration'.
Met pinnen, draden (met zwakstroom) en netten kun je de vogels weren van je balkon, dakgoot of vensterbank. Bij duivenoverlast kun je ook een duiventil (laten) plaatsen: de duiven vinden dan op een andere, betere plek eten en rust waardoor de overlast afneemt.
Er wordt vaak ultrasoon geluid gebruikt voor het verjagen van vogels. Wil je deze techniek ook toepassen? Dan moet je beschikken over een apparaatje dat ultrasoon geluid produceert. De geluiden die uitgezonden worden zijn minimaal 20.000 hertz.
Van vogels die hun nest na de broedtijd verlaten mag het nest gewoon verwijderd worden. Bij vogels die het hele jaar gebruik maken van het vogelnest kun je het beste bij de gemeente informeren wat te doen. Het zomaar verwijderen van nesten is volgens de Wet een strafbaar feit.
Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.
Een kuiken is het jong van een vogel. De term wordt in het bijzonder gebruikt voor het jong van een hoendervogel, zoals een kip. Kuikens worden geboren in een nest.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Ook de vroegte van het gekrijs is verklaarbaar. Net als zangvogels zetten meeuwen hun eerste keel rond zonsopkomst op. „Zo willen ze duidelijk maken dat ze er nog zijn en dat ze hun gebied nog willen verdedigen”, vervolgt Ten Cate.
Meeuwen zoeken 's avonds zeeën, meren, rivieren, plassen of spaarbekkens op om te overnachten. Daar zitten ze op een veilige afstand van predatoren. Vooral open wateren die vanuit de lucht snel in het oog springen zijn zeer geliefd.
Regen deert de meeste vogels niet erg. Ze gaan gewoon door met voedsel zoeken, met vliegen of zingen. Bij noodweer zullen vogels een schuilplaats zoeken. Voor zeevogels is dat onmogelijk, maar die kunnen wel tegen een stootje.