Hoelang u de thoraxdrain houdt, is afhankelijk van de snelheid waarmee lucht of vocht uit de borstholte verdwijnt. Een thoraxdrain kan een pijnlijke ervaring zijn. Met pijnstillers proberen we te zorgen dat u zo min mogelijk pijn heeft. U blijft opgenomen zolang u de drain heeft.
Hoe wordt de thoraxdrain verwijderd? Als op de longfoto's blijkt dat er voldoende lucht / vocht is afgelopen en de long weer mooi ontplooid is, kan de behandeling met thoraxdrain gestopt worden. De longarts beslist of vóór het verwijderen van de thoraxdrain de beide longvliezen aan elkaar 'geplakt' moeten worden.
Na een operatie aan uw longen krijgt u meestal een thoraxdrain. Vaak komt er bloed of vocht in uw borstholte tijdens de operatie. Om te zorgen dat uw long na de operatie goed kan werken, krijgt u een thoraxdrain.
Duur van het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 30 minuten. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de hoeveelheid vocht die de arts afneemt en hoe snel de arts dit kan wegnemen.
Verwijderen van de thoraxdrain
De arts verwijdert de hechting waarmee de drain vastzit en trekt de drain eruit. Het insteekgaatje wordt verbonden met een gaasje met steriele vaseline. De vaseline zorgt ervoor dat het gaatje luchtdicht wordt. Het verwijderen van de drain is over het algemeen niet pijnlijk.
Als er bijna geen vocht meer uit de drains komt, verwijderen we deze. Dit gebeurt meestal enkele dagen na de operatie. Het verwijderen van de drains doet meestal geen pijn, maar veel patiënten vinden het een vervelend gevoel. Het kan zijn dat u met drains naar huis gaat.
RECIDIVEREND MALIGNE PLEURAVOCHT Maligne pleuravocht recidiveert gewoonlijk binnen en kele dagen na drainage.
Het verwijderen van de thoraxdrain
Als het vocht of de lucht tussen de longvliezen weg is, kan de drain worden verwijderd. De longarts verwijdert de hechting waarmee de drain vastzit en trekt de drain er voorzichtig uit. Dit is over het algemeen niet pijnlijk.
Vocht achter de longen verwijderen
Het vocht zit tussen de vliezen van de long en de borstwand. Met een slangetje (drain) kan dit vocht weggehaald worden. Dit heet thoraxdrainage.
Bij een thoraxdrainage bestaat er een kleine kans op het optreden van een bloeding of (wond)infectie. Daarnaast kan het opvangsysteem van de thoraxdrain voor kleine problemen zorgen, bijvoorbeeld door een geknikte slang of lekkage.
Houd het drainagesysteem altijd onder het niveau van de thoraxholte. Controleer tijdens de verzorging of de hechting waarmee de drain gefixeerd is nog intact is. Verzorg de insteekopening 1x per 24 uur. Bij gebruik van huidfolie is 1x per week verzorgen voldoende.
Thoraxdrain bij longvocht
Dit om te voorkomen dat het vocht zich terug ophoopt tussen de vliezen. Via de drain wordt een medicijn tussen de vliezen gespoten. Hierdoor “kleven” de longvliezen aan elkaar. Na het inspuiten van het medicijn wordt de drain gedurende 1,5 uur afgeklemd.
Klachten bij een klaplong
Een klaplong veroorzaakt meestal lichte tot hevige pijn en kortademigheid. De pijn kan gevoeld worden op de borst, in de rug of zelfs in de buik. Soms is de pijn vooral te voelen in de schouders of rond het sleutelbeen. Sommige patiënten krijgen last van een droge hoest.
Pathofysiologie. Thoraxdrainage wordt toegepast om lucht en / of vocht uit de thoraxholte te verwijderen. De pleura maken voortdurend vocht aan (meer dan 1000 mL / 24 uur bij gezonde personen) om de pleura soepel langs elkaar te laten bewegen tijdens ademhaling.
Wanneer er vocht achter de longen zit, wordt de afstand tussen de lucht en het bloed steeds groter en wordt het wederzijdse transport van zuurstof en koolstofdioxide ernstig belemmerd. Acuut longoedeem kan levensbedreigend zijn en moet onmiddellijk worden behandeld.
Vocht achter de longen kan een symptoom voor longkanker zijn. Als er sprake is van vocht achter de longen, wordt er met een dun naaldje vocht afgetapt. Dit heet een punctie. Het vocht wordt onderzocht en hierbij wordt er onder andere gekeken of er kankercellen in het vocht aanwezig zijn.
Als de balans verstoord raakt, hoopt het vocht zich op in de ruimte tussen de vliezen en komt er 'vocht achter de longen'. Er is dan te weinig ruimte voor het longweefsel en er ontstaat benauwdheid of kortademigheid. 'Vocht achter de longen' kan komen door een hart- of leverprobleem, kanker of een infectie.
Kankercellen horen niet thuis in pleuravocht. Ze komen terecht in het pleuravocht door uitzaaiingen naar borst- en/of longvlies. De patholoog kan de cellen - ook in slechts een klein beetje pleuravocht - herkennen. Wanneer dit het geval is, spreken we van uitgezaaide - stadium IV - ziekte.
Normaal bevind zich tussen de vliezen een klein laagje vocht, het pleuravocht. Dit vocht zorgt ervoor dat de vliezen langs elkaar kunnen bewegen tijdens de ademhaling. De hoeveelheid pleuravocht is normaal maar enkele milliliters.
Beeldvorming. Op een longfoto is pleuravocht zichtbaar als een wit gedeelte op de longfoto. Op een normale thorax foto is de ruimte tussen de viscerale pleura en de pariëtale pleura niet zichtbaar. Wanneer er pleuravocht aanwezig is, is deze ruimte wel zichtbaar.
Na de opvangkamer volgt het waterslot (“water seal”). Het waterslot dient ervoor om te zorgen dat er wel lucht uit, maar geen lucht vanuit de buitenwereld in de patiënt kan komen.
Thoraxdrainage kan op twee manieren plaatsvinden. Passief (op 'waterslot'): voor de drainage dient de zwaartekracht en er is een open verbinding met de buitenlucht. Een voordeel is dat eventuele overdruk in de thoraxholte zo kan ontsnappen.
U kunt met de drain gewoon douchen, maar niet in bad of zwemmen. Verder mag u alle activiteiten en beweging gewoon doen zoals sporten, tillen, enzovoort. Als u toch klachten krijgt bij deze activiteiten, moet u deze verminderen of tijdelijk stoppen. Heeft u vragen, dan kunt u deze altijd met uw arts bespreken.
De verpleegkundige van de poli keel- Neus- en Oorheelkunde beoordeelt aan de hand van de productie en kleur of uw low-vac drain verwijderd mag worden. U mag een uur vóórdat de drain verwijderd wordt 2 paracetamol van 500 mg innemen als u dit noodzakelijk vindt.