Je lichaam zwelt op en zal er de eerste 5 tot 7 dagen alles aan doen om zo min mogelijk bloedverlies te hebben en infecties tegen te gaan op de plek waar jij je tattoo hebt laten zetten.
Als een tatoeëerder de machine niet goed afstelt of te diep of te langdurig op één plek tatoeëert, maakt hij de huid dusdanig kapot dat er littekenweefsel ontstaat. Dat jeukt en wordt dik bij temperatuurwisselingen en weersveranderingen.
Dat duurt zeker drie tot vier maanden. Door het zetten van de tattoo is er een wond(je) in de huid ontstaan dat tijd nodig heeft om te helen en dat goed verzorgd moet worden. Een goede tattoo verzorging helpt de huid genezen en houdt de tattoo mooi!
Na een dag of vijf is het lichaam klaar om de huid te repareren en gaat het nieuwe huidcellen aanmaken. Dit is de regeneratie fase. Je tattoo ziet er niet meer zo shiny uit als in het begin, maar dat komt echt goed.
De 1e week gaat je tattoo genezen en krijg je korstvorming. Dit gaat jeuken, niet krabben want dan kan je de inkt eruit trekken, insmeren helpt bij de jeuk. Nog steeds geen synthetische of wollen stof op de tattoo. De 2e week zijn de meeste korstjes er af en is je tattoo voorzien van een nieuwe dunne huidlaag.
Wanneer je een ontsteking hebt, wordt de huid rood, warm en dik en er kan pusachtig vocht uit lopen. In zeldzame gevallen breidt de ontsteking zich verder uit in het lichaam en kan dan bijvoorbeeld leiden tot een longontsteking.
Dan ontstaat natuurlijk de vraag “hoelang je tattoo insmeren?” Wanneer er geen korstjes meer zichtbaar zijn maar wel velletjes, moet je nog blijven smeren. Je tattoo zal anders uitdrogen en vervagen. Blijf daarom tenminste dagelijks een dun laagje crème op je tattoo smeren tot deze volledig genezen is.
Droog houden
Maak je tattoo de eerste twee weken niet overtollig nat door bijvoorbeeld in bad te liggen of te zwemmen. Een bezoek aan de sauna is in deze periode ook niet aan te raden. Je kunt gerust gaan douchen; tevens een perfecte manier om je tattoo schoon te houden.
Wanneer je de pols plooit, zie je dat er rimpels tevoorschijn komen onder de handpalm.Vermijd een tattoo op deze plaats, want die zal sneller vervagen. Een pols tattoo zet je beter dichter bij de onderarm. De huid aan de binnenkant van de pols is nogal dun, het zal pijnlijker zijn om hier iets te tatoeëren.
Vooral een tattoo aan de binnenkant van je bovenarm zal sneller vervagen.
Je mag met een tatoeage wel douchen.
Smeer je tattoo in ieder geval na elke wasbeurt in, de eerste dagen is dat twee keer per dag.Als je tattoo al wat meer genezen is, kun je nog steeds twee keer per dag smeren, met eventueel een extra smeerbeurt tussendoor als je huid erg droog aan gaat voelen.
Vervaagt een tattoo? Vaak wordt gedacht dat minimalistische tatoeages makkelijker vervagen, of juist uit kunnen lopen. Hoewel niks onmogelijk is, is de kans klein dat je over een paar jaar met een vervaagde of uitgelopen tattoo zit als deze goed is gezet.
Niet alleen afvallen, maar ook gewichtstoename kan zorgen dat je tattoo verandert van vorm. Oprekken of krimpen, het kan allebei dus. Tattoos op buik, bovenbeen, billen of bovenarm zijn vaak de plekken waar meer vet zit. Val je daar veel af, dan is de kans groot dat je tattoo vervormt.
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
Smeer wel altijd een dun laagje. Als er een te dikke laag overheen gaat, kan de huid niet ademen. Hierdoor is de kans op infecties groter. Wanneer je de second skin er na vier of vijf dagen afhaalt, doe je er goed aan om de tattoo minstens twee keer per dag in te smeren.
Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). De eerste twee weken moet u de tatoeage afdekken als u onder de zonnebank gaat. In de zomer moet u de tatoeage zeker 2 tot 3 weken goed insmeren met een zonnebrand crème mocht u toch de zon in gaan.
Leeftijdsgrens voor tatoeage en piercing
De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden.
Voordat je gaat slapen
Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Je kunt je nieuwe tattoo eventueel tijdens het slapen afdekken met huishoudfolie, maar probeer dit te beperken tot de eerste 2 nachten. Gebruik je geen folie en plakt je tattoo aan het beddengoed of kleding? Maak het textiel dan nat zodat de tattoo los komt.
Na het zetten van je tattoo is het verstandig je tattoo zo goed mogelijk te verzorgen met Bepanthen® Tattoo - Nazorgzalf. Hiermee vergroot je de kans op een mooi eindresultaat. Gedurende de nazorg van een wond is het belangrijk de huid te laten ademen om zo het wondhelingsproces te helpen.
Als je te veel crème of zalf op je tattoo smeert, sluit je je huid te veel af en kan je tattoo niet ademen. Blijf je tattoo insmeren en schoonmaken totdat deze genezen is. Met genezen bedoelen we dat er geen velletjes of korstjes meer zichtbaar zijn. Dit duurt ongeveer twee tot vier weken.
De genezingstijd van een tatoeage bedraagt ongeveer 1 tot 4 weken. Algemene gezondheid, hygiëne en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken. Ga niet krabben of hard wrijven maar smeer bij jeuk de tattoo lichtjes in met Vaseline of Bepanthen.
Hoe wordt Bepanthen Verzorgende Crème gebruikt? Ter verzorging, verzachting en hydratatie van de kwetsbare huid: Naar behoefte enkele malen per dag Bepanthen Verzorgende Crème aanbrengen.