Het is erg belangrijk dat je de armslag klein houdt, dus niet te wijt gaan zwemmen, want dat zorgt alleen maar voor extra weerstand. Zwem schoolslag en haal de armen door het water waarbij de vingers naar de bodem wijzen. Schoolslagarmen met een plankje tussen de benen. Hoofd boven water, kin op het wateroppervlak.
Zwem je normaal bijvoorbeeld twee keer een uur per week? Plan dan één keer per drie weken vier zwemuren in. Dit kunnen vier trainingen van een uur zijn, maar ook twee keer anderhalve en één keer een uur. Met name de langere trainingen van anderhalf tot twee uur geven je basiszwemconditie een flinke boost.
In het water adem je altijd via de mond. Je ademt actief uit om alle lucht uit je longen te blazen en nadien efficiënter te kunnen inademen. Om uit te ademen heb je dus twee tot drie keer meer tijd nodig dan om in te ademen.
Als kinderen al iets ouder zijn en zich al wat beter kunnen concentreren, gaat het leren zwemmen uiteraard sneller. Sommige kinderen leren zwemmen op 10 lessen, andere hebben er 30 nodig. Het aantal lessen varieert heel sterk. Daarom dat we ook niet met zwemreeksen met een vast aantal zwemlessen werken.
- Start met 5 keer 3 baantjes, met 30 seconden rust. - Zwem nu 4 keer 3 baantjes, met 20 seconden rust. - Eindig met 3 keer 1 baan en 10 seconden rust. “Pak de fitnesstest uit week 2 er weer bij, alleen ga je deze keer zoveel mogelijk baantjes zwemmen binnen 6 minuten in plaats van binnen 3 minuten.
“Over het algemeen besteden mensen tussen 45 minuten en 1 uur aan een zwemsessie, goed voor een zwemafstand van ongeveer 1 kilometer.”
Wanneer je boven water wilt blijven, helpt (diep) inademen enorm. Tijdens het uitademen zak je weer een beetje. Het is daarom handig om het 'boven blijven' te ondersteunen met (stuw)bewegingen van armen en benen die er voor zorgen dat je 'omhoog' komt.
Zwem borstcrawl in plaats van schoolslag
Borstcrawl is de snelste en efficiëntste slag van de vier zwemslagen. Het kost aanzienlijk minder energie om een bepaalde afstand af te leggen in borstcrawl dan in schoolslag.
Daarbij levert het water ook nog eens extra weerstand, waardoor het lichaam harder moet werken en hiervoor extra energie nodig heeft. Met een goede zwemtraining kun je dan ook 500 tot 700 calorieën per uur verbranden. Maar 2 maal per week gaan zwemmen levert niet de resultaten op die je graag zou willen zien.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Hoe vaak moet je zwemmen? Over het algemeen is het makkelijker om af te vallen als u 30 tot 45 minuten, en dat drie of vier keer herhaalt per week.
Zwem met een stevige schoolslag 8-12 keer heen en weer in een 25 meter bad. Na elke keer heen en weer, neem je een minuut rust. Als je geen zwembad van 25 meter in de buurt hebt, pas dan het aantal keren heen en weer zwemmen dan aan op de lengte van het zwembad waarin je zwemt.
Zwemmen en conditie
Tijdens een paar baantjes schoolslag vraag je flink wat van je longen. Je vergroot hiermee je longinhoud en verbetert je conditie. Ook gaat de gezondheid van je hart en bloedvaten erop vooruit.
Een van de belangrijkste factoren bij het zwemmen is je houding in het water. Als je niet goed in het water ligt, kom je heel wat moeilijker vooruit. Je ondervindt veel meer weerstand en hebt dus meer energie nodig om efficiënt te zwemmen. In het water moeten je hoofd en je lichaam perfect op elkaar afgestemd zijn.
Wat vooral erg goed helpt, is het oefenen van het drijven. Kinderen leren drijven als een zeester door op de rug de armen en benen te spreiden, de buik naar boven te duwen, naar het plafond kijken en de oren onder water te houden. Op de buik doen ze dit juist andersom met het gezicht onder water.
Iedereen blijft drijven door zijn longinhoud. Echter bij het minste paniek maak je bewegingen die je doen zinken. Probeer eens: inademen en vasthouden, gestrekt op het water gaan liggen, rug naar boven, gezicht onder water. Naar beneden zakken is dan gewoon onmogelijk.
De schoolslag, de meest gemaakte fouten bij zwemles
Zo bewegen mensen hun benen en armen niet synchroon, waardoor ze amper vooruit komen. Ook komt het vaak voor dat mensen de armen veel te wijd hebben waardoor ze niet het maximale uit de beweging kunnen halen.
een steekvoet (tenen niet optrekken en sluiten), een te grote achterwaartse armbeweging of een foute coördinatie. We staan bij het aanleren van schoolslag liever iets langer stil tot de techniek volledig juist zit, dan dat de lessen 'snel vooruit gaan, maar het foutief wordt aangeleerd'.
Er zijn verschillende slagen waarmee men zich voortbeweegt: borstcrawl, schoolslag, rugcrawl, samengestelde rugslag en vlinderslag. Zwemmen wordt gezien als een zeer gezonde vorm van recreatie en lichaamsbeweging.
Bij korte en intensieve sporten zoals hockey of fitness verbrand je vooral koolhydraten en weinig vetten. Zwemmen is daarentegen net als hardlopen een zogeheten duursport. Duursporten zorgen voor vetverbranding en gewichtsverlies. Al jouw spieren worden gebruikt tijdens het zwemmen.
Hoe geconcentreerder je zwemt, hoe beter je je spieren traint! Als je prestatiegericht wilt zwemmen en dus echt regelmatig je schouders eronder zet, ga je dat ook vooral zien in je schouder- en rugspieren. Met zwemmen train je alle grote spiergroepen, wat vrij uniek is en je maar bij een paar sporten ziet!
In plaats van 1 kilometer (40 dezelfde banen), kun je ook 1 kilometer zwemmen, waarbij je 7 banen op 70% zwemt en elke achtste baan op 80%. Zo breek je de 40 banen in gedachte op in 5 keer 8 banen en dat is makkelijker bijhouden.