Ook met 'een maatje meer' kun je paardrijden
We nemen een tinker als voorbeeld. Deze weegt gemiddeld 650 kg. Met een maximum van 20% zou deze 130 kg kunnen dragen.
Een paard kan 12-20% van zijn eigen gewicht dragen. Puur Terschelling heeft paarden tussen 450 kg en 600 kg.
Pony's zijn over het algemeen sterker dan paarden en kunnen dan ook meer dragen. Maar dan nog geldt dat een pony maximaal 40% van zijn lichaamsgewicht kan dragen. Eigenlijk zit je hiermee echt tegen de bovengrens, tussen de 20% aan 30% zou beter zijn.
De regel voor wat een paard aankan
Een paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.
Springen. De bouw van de Tinker suggereert geen geweldig springpaard. Dit zijn ze ook niet, maar ze kunnen uitstekend een sprongetje maken. Sommige Tinkers springen bijna hun eigen schofthoogte!
Maximaal draaggewicht bij een haflinger van 450KG (% is gewicht ruiter,incl tuigage)
Goed, hoeveel kan een paard trekken? Wanneer het echt om een paardenras gaat dan kan deze op verharde wegen 3 X zijn eigen gewicht trekken. Een Arabier weegt gemiddeld 450 kg en zou op een verharde weg dus maximaal 1350 kg kunnen trekken. Op een onverharde weg kan een paard 2 X zijn eigen gewicht trekken.
Paardrijden is wel een échte sport. Je wordt er zeker in het begin best moe van en zult misschien ook last krijgen van spierpijn. Ook moet je bij paardrijden veel dingen tegelijk doen. Dat is in het begin best ingewikkeld, maar sommige dingen worden vanzelf wat meer een automatisme.
Een beetje vet mag achter de ellebogen van je paard wel te voelen zijn. Als er helemaal geen vet aanwezig is, kan je paard ondergewicht hebben. Voel je echt veel vetkwabben, dan kan je paard overgewicht hebben. De ribben van een paard met een gezond gewicht zijn voelbaar wanneer er je er met je hand overheen gaat.
categorie A: pony's met een stokmaat van 1,09 m en minder dan 1,17 m. categorie B: pony's met een stokmaat van 1,17 m en minder dan 1,27 m. categorie C: pony's met een stokmaat van 1,27 m en minder dan 1,37 m. categorie D pony's met een stokmaat van 1,37 m tot en met 1,48 m.
Schouders, armen, bovenbenen, buikspieren, bilspieren, adductoren, rug... Met paardrijden train je echt alle spieren in je lichaam. Ook na jaren ervaring kan het gebeuren dat je na een zware training met je paard spieren ontdekt waarvan je zelfs niet wist dat je ze had.
Voor een C-pony gaat men uit van een gewicht tussen de 300 en 400kg als de pony in goede conditie is en een stokmaat (schofthoogte) van 1,27 - 1,369 m. Voor het gewicht voor de ruiter gaat men uit van maximaal 20% van het gewicht van de pony. Voor de ruiter komt dat neer op 60 – 80kg.
Zo hanteren diverse IJslander-maneges een gewichtslimiet van 80 kilo. Een IJslander heeft gemiddeld een stokmaat van 1,40 meter hoog en weegt tegen de 350 kilo.
Een shetlander kan op een verharde weg wel 3 keer zijn eigen gewicht trekken, dat is wel 750 kilo! Op zwaar terrein kan de shetlander als nog 250 kilo trekken.
Tinkers wegen gemiddeld ca. 500 - 800 kg. Dit is afhankelijk van de stokmaat en de bouw. Om te bepalen hoe de conditie van jouw tinker is kun je het beste een conditiescore uitvoeren.
Een dressuurzadel met een synthetische boom weegt meestal tussen 5,5 en 7 kg. Dressuurzadels met een houten boom wegen graag nog 1 kg meer.
– De Shetlander is in verhouding de sterkste pony van de wereld. Een grote Shet kan wel een ruitertje van 45 kilo dragen en iets trekken van twee keer zijn eigen gewicht. – Vroeger werden Shetlanders in Engeland in de kolenmijnen gebruikt.
De dieren moeten dagelijks geschikt voedsel en vers drinkwater krijgen, in containers die minstens één keer per dag worden schoongemaakt. In hun stallen en waar ze werken moet desinfectiemiddel aanwezig zijn. En ze mogen geen gewicht meer dragen van meer dan 100 kilo of meer dan een vijfde van hun lichaamsgewicht."
Bij de woorden 'Fries' en 'schoonheid' denk je misschien aan Doutzen Kroes, maar de gedachten van veel paardenliefhebbers gaan naar Frederik the Great. Deze zwarte Friese hengst wordt door velen gezien als het mooiste paard ter wereld en krijgt nu zelfs filmrollen aangeboden.
Niet elk ras heeft uitbundige sokken, dit is genetisch bepaald. Rassen zoals de Fries, Shire en Tinker staan bekend om hun rijke behang op de benen. Waarbij Tinkers vaak van bovenaf en rondom het been veel haar hebben en Friezen het meer geconcentreerd onder op het been hebben.