De brasem is een vis die behoort tot de familie van de Cyprinidae. Het is een van de talrijkste vissen van Nederland en door zijn gewicht vaak de belangrijkste vis qua biomassa. De maximale lengte is 90 cm. Een Duitse recordvis uit 2000 was 85 cm lang en woog zeven kg.
De soort kan 77 centimeter lang worden maar wordt in Nederland doorgaans niet langer dan 60 centimeter. Met name jonge exemplaren van brasem kunnen verward worden met de gelijkende kolblei en uitheemse Donaubrasem en blauwneus.
Brasems kunnen in extreem voedselrijke wateren een lengte bereiken tot circa 75 centimeter. De zwaarste met de hengel gevangen brasem woog 10,4 kilo en werd in 2012 gevangen op Ferry Lagoon, Engeland. In Nederland staat het brasem record op 77 cm.
Ze zoeken het liefst een modderige bodem op, waarin ze naar voedsel kunnen wroeten. De brasem heeft een voorkeur voor wat dieper water, maar is zeker in het voorjaar ook in ondiep water te vangen. De brasem leeft van insecten, insectenlarven, mosseltjes en wormen.
Een ander type dobber dat zeer geschikt is voor het vissen op brasem op stilstaand en traag stromend water is het model dat hierboven afgebeeld wordt. Hierbij loopt de onderantenne door het drijflichaam. De antenne wordt er gewoon bovenop gestoken en is daaom tijdens het vissen zeer makkelijk te verwisselen.
Tip 4: Ga s' nachts vissen
Je ziet op steeds meer wateren dat de beste tijd om grote brasems te vangen de nachtelijke uren zijn. Ik heb het al vaak meegemaakt, het wordt donker en plotseling beginnen de vissen te azen. Wanneer de eerste vogel begint te fluiten zijn de grote vissen weg.
Gebruik geen te lichte dobber of het moet in een vijver zijn bij windstil weer, je moet het aas immers meestal stil kunnen houden ondanks onderstroom of drift. Een goed gemiddelde is 1 gram draagvermogen.
Een brasem is een grote vis, die tientallen jaren oud kan worden. De vis zoekt voedsel in de waterbodem en woelt daar de grond om. Dat veroorzaakt troebel water en algengroei en daarom werd de brasem heel lang verguisd. Het dier is vanwege de afmetingen wel populair bij sportvissers.
Zeker, het is alleen een ander soort neus dan mensen hebben, omdat vissen onder water moeten ruiken en wij in de lucht. Vissen hebben zelfs twee 'neuzen' met elk twee neusgaten aan weerzijden van de kop, vlak voor de ogen.
Vooral in de brasem zitten lastige y-vormige graten, groot en piepklein. Daar moet je wat voor doen. Je moet het bouwplan van de vis een beetje bestuderen en verder resoluut mes en vork terzijde schuiven en met je vingers eten. De beste garantie voor een graatloze heerlijke hap vis.
De beste haken die u voor witvissen kunt gebruiken zijn van gehard staal gemaakt. Het is van belang dat de haak goed scherp is. De meest gebruikte maat voor Brasem en Voorn ligt tussen haakmaat 8 en 16, hoewel er soms ook met kleinere haken wordt gevist.
Omdat het haakaas gedeeltelijk ligt bedolven onder het lokvoer kun je gebruik maken van een opvallend haakaas, bijvoorbeeld een oranje mini boilie. De boilie wordt bevestigd op de hair, maar ook de haak (maat 10 of 8) wordt voorzien van een paar lekkere maden. Een ideale combinatie voor brasems.
En dan nu eindelijk de beelden van wat al enkele weken bekend was: het wereldrecord brasem, gevangen in Ferry Lagoon, Cambridgeshire, Engeland . De trotse vanger is Mark McKenna, de vis weegt 22lb 9oz (rond de 10 kilo!)
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Als hoofdlijn gebruik je minimaal 12/00 (dit is 0.12 millimeter) om op voorntjes te vissen. Wil je zwaardere vis vangen, bijvoorbeeld een brasem of winde vangen kies dan een lijn van 14/00. Wil je nog zwaardere vissen vangen, bijvoorbeeld een karper kies dan een lijn van 16/00 tot 18/00 als hoofdlijn.
De meest gekozen wapens voor het vissen op brasem zijn de vaste hengel, de winckle picker, de feederhengel, de matchhengel en tegenwoordig ook de methodfeeder.
Een bewezen lokaasrecept voor het vissen op brasems op stilstaande wateren is een mengeling van 1 deel big fish + 1 deel vijver geel + 1 zakje big fish 250 gram (per 4 kg. droog lokaas) + superzoet (10 gram per kg. droog lokaas).
Zo zijn in kaasdip gedoopte maïspellets uitermate geschikt voor het vangen van barbeel en kopvoorn. Diezelfde pellet maar dan gedoopt in een scopex sausje zal hoofdzakelijk dikke brasem op de kant brengen; ook zoete smaken zoals tuttifrutti en aardbei zijn erg goede brasemverleiders.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Witvissen met de feederhengel
Brasem, zeelt, grote voorns en zelfs karper zijn goed vangbaar.
De diepte van je dobber hangt af van de diepte van het water. In de meeste gevallen is het verstandig om 20 tot 30 centimeter boven de bodem te vissen. Als het een warme zomerdag is, en je de voorns vaak ziet zwemmen, is het verstandig om wat hoger in het water te vissen.
Waggler is Engels voor dobber en pellets zijn geperste brokjes voer die langzaam oplossen onder water.
Vissen met een stuitje op de lijn
Op diep water kiezen matchvissers graag voor een schuivende dobber, deze worden ook wel sliders genoemd. Deze schuifdobbers laat je vrij over de lijn glijden, totdat een stuitje hem op de gewenste diepte tegenhoudt. Dit stuitje kan je maken van nylon of van ander draad.