Als plantaardig voedsel eten goudvissen graag waterplanten, zoals waterpest, of algen. U kunt hen ook geblancheerde blaadjes sla, spinazie of waterkers geven. Geef de vissen één keer per dag voer.Af en toe een dag overslaan is niet erg.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Steeds vaker lees je over het gebruik van verschillende soorten water (denk aan regenwater, osmosewater enz.) bij onze hobby. Deze soorten water hebben allemaal hun eigen waterwaardes.
Goudvissen houden ervan om lekkere door de bodem te woelen en zo de boel goed op de kop te gooien. Het is daarom belangrijk dat je erop let geen scherpe bodembedekking of voorwerpen te gebruiken bij het inrichten van het aquarium. Als bodembedekking zijn aquariumkiezels van 5 tot 8 millimeter goed geschikt.
Goudvissen kennen wel een soort slaap, mar kunnen b.v. hun ogen niet dicht doen of zo. Ze zoeken als ze ' slapen' een rustig, veilig en vaak beschermd plekje op en ' hangen' maar een beetje in het water, vaak iets schuin omhoog. Ook hun ademhaling wordt nu minder en ze bewegen niet meer.
Het beste is één keer per week 1/4 tot 1/3 van het water te verschonen. Maak het filter alleen schoon als de doorstroming minder wordt. Maak je je filter de hele tijd schoon dan verstoor je de biologische werking in het water.
Voer je goudvis niet vaker dan één keer per dag. Ze eten snel en ze eten veel.
Een zuurstofsteen in je vissenkom: zeker doen!
Wanneer je geen extra hulpmiddelen gebruikt, moet de zuurstof opgenomen worden door het wateroppervlak. Een groot aquarium heeft vaak een groot wateroppervlak waardoor er meer zuurstof in het aquariumwater komt.
Goudvissen koop je vanaf 1 tot 10 euro per vis, afhankelijk van de beschikbaarheid van de soort. Koop altijd drie of meer vissen. De maandelijkse kosten zijn ongeveer 15 euro, inclusief het voer, de hogere water- en elektriciteitsrekening. De aankoop van het aquarium en toebehoren is een eenmalige investering.
Vissen kunnen, in tegenstelling tot de mensen, overdag niet slapen. Vissen in ons aquarium zijn afhankelijk van ons wanneer wij het licht laten aangaan en uitgaan, willen ze een goede nachtrust hebben. Moet het donker zijn. Pikdonker hoeft het niet te zijn.
Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen. Dan voelt hij zich nog veiliger. Zo, waterplantjes erbij. Zo ziet het er wat gezelliger uit, vissen kunnen zich daar ook achter verstoppen.
Goudvissen zijn koud watervissen, in het aquarium is geen verwarming nodig, zoals bij tropische vissen. Maar het is wel belangrijk om goed te kijken waar je het aquarium neerzet. Het moet nooit op de vensterbank staan.
De meeste plastic bakken zijn niet geschikt om vissen in onder te brengen, je moet levensmiddelen kwaliteit bakken hebben die kunnen wel.
Goudvissen worden zo'n 15 tot 25 jaar in gevangenschap. Onder heel goede omstandigheden leeft een goudvis wel 40 jaar oud worden. Goudvissen in een vissenkom worden vaak niet oud, vaak niet ouder dan 3 jaar.
In Nederland leeft de goudvis vaak in een aquarium of vijver. Het liefst leeft hij met meerdere goudvissen bij elkaar, want de goudvis is een groepsdier. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, in het wild worden goudvissen zelfs 25 jaar.
De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Goudvissen zijn wel groepsdieren, dus een maatje is op zich geen slecht idee. Ik zou wel de kom goed schoonmaken (als het tijd is, niet te snel anders gaat hij alsnog dood) en alle plantjes en steentjes vervangen. En tegen schimmelziektes kun je middeltjes krijgen bij de dierenspeciaalzaak.
Alles wat je vissen niet opeten, zakt naar de bodem van het aquarium. Daar gaan de restjes voer rotten en dat komt de watersamenstelling niet ten goede. Ook gaan vissen meer ontlasting produceren als ze teveel eten krijgen. Ook dit komt op de bodem terecht.
Sommige gebruiken het om hun PH waarde laag te maken, maar de PH in Nederland is ook veilig voor de standaard doorsnee zoetwater vissen die wij hebben. Het kraanwater is dus veilig. Ook gebruiken we maar heel weinig kraanwater om het aquarium te verversen.
Vissen hebben het vermogen ontwikkeld om bewust uit water te springen met de intentie om in beter water terecht te komen. Vaak is de waterkwaliteit slecht, is het te koud, te warm of hebben de vissen stress. Als laatste redmiddel kunnen ze het water verlaten door te springen.
Goudvissen horen eigenlijk in de vijver thuis maar een groot aquarium kan ook visvriendelijk worden gemaakt. Belangrijk is en blijft de hoeveelheid water per goudvis. Ongeveer 50 liter per goudvis moet worden aangehouden.