Tip 3: de 12V-stekker
De snelste manier om je Android-telefoon in de auto op te laden, is nog altijd via de sigarettenaansteker of de klassieke 12V-stekker. Die levert immers meer vermogen. Let er wel op dat je oplader minstens 2 Ampère ondersteunt. Auto's zijn tegenwoordig ook uitgerust met usb-poorten om op te laden.
Vermijd snel opladen als het niet nodig is
Snel opladen kan handig zijn als je snel wat extra batterijvermogen nodig hebt, maar als je de tijd hebt, is langzaam opladen vaak beter voor de batterij. Onthoud dat de batterijprestaties na verloop van tijd sowieso zullen afnemen, ongeacht hoe je de telefoon oplaadt.
Apple apparaten laad je snel op met een Power Delivery snellader. Kies een oplader met minimaal 20 watt vermogen. Na een half uur laden zit je batterij voor ongeveer 50 procent vol. Met de oude 5 watt lader die vroeger bij je iPhone zat, haalde je in een half uur maar 20 procent.
Het probleem wordt simpel veroorzaakt doordat je iPhone vaak in de broekzak en er langzaam steeds meer stof of andere viezigheid zich ophoopt in de dock connector. Het probleem is eenvoudig te herkennen doordat de iPhone lightning USB kabel niet meer in de dock connector past.
Om snel te laden heb je een iPhone 15-model nodig met een USB-C-kabel zoals de kabel die in de doos werd meegeleverd of een eerder iPhone-model met een USB-C- naar Lightning-kabel en een van deze adapters: Apple USB-C-lichtnetadapter van 18 W,* 20 W, 29 W, 30 W, 35 W, 61 W, 67 W, 87 W, 96 W of 140 W.
Snelladen zorgt voor meer warmte dan langzaam laden, waardoor het nodig is om de accu rustig af te laten koelen. Daarom gaat vanaf 80% automatisch het snelladen uit en gaat het opladen een stuk langzamer. Dat zorgt ervoor dat het weinig zin heeft om wanneer de accu boven de 80% aan een snellader op te laden.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt. Je smartphone ontploft niet: daar zijn tegenwoordig beveiligingen tegen ingebouwd.
De RealMe GT Neo 5, die vandaag in China is onthuld, ondersteunt opladen tot 240W. Volgens RealMe is de 4600 mAh-accu van de nieuwe telefoon in 9,5 minuut op te laden van 0 naar 100 procent. Het is daarmee de snelst ladende smartphone op de markt.
Oudere snelladers hebben een vermogen van maximaal 50 kWh, moderne snelladers bieden 150 tot 350 kWh. Met een gemiddelde snellaadpaal duurt het opladen van je auto tot 80% ongeveer 18 tot 45 minuten. Het is aanbevolen je auto maar tot 80% op te laden bij een snellaadpaal.
Het kan de levensduur verkorten
Dit komt omdat snelladen de accu blootstelt aan hogere temperaturen en stromen dan bij normaal laden. Zo bleek uit Canadees onderzoek dat auto's die enkel thuis waren opgeladen na 4 jaar ongeveer 10 procent beter scoorden dan accu's die voornamelijk aan een snellader zijn opgeladen.
De eerste keer laden
Zouden ze de accu tot 100 procent opladen, dan is de kans groter dat de accu sneller in capaciteit achteruit gaat. De eerste keer kun je de smartphone dus het best helemaal opladen. Dat duurt ongeveer vijf tot zes uur.
Tip 1: percentage accu tussen 20 en 80%.
Dit geldt niet alleen voor de accu van Tesla of de batterij van een andere EV, maar voor alle batterijen. Dit komt door de chemische structuur: wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, moet de batterij harder werken om degeneratie tegen te gaan.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Kun je kijken of hij ook zo traag oplaadt met de Samsung oplader van je man? Meestal wordt dit probleem namelijk veroorzaakt door de oplader. Probeer de adapter bij voorkeur rechtstreeks in het stopcontact te stoppen, dus zonder eventuele verlengsnoeren of stekkerdozen er tussen.
Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,894 euro (prijspeil 25 oktober 2022), dan komen de kosten op 4,05 euro per jaar.
Laat je telefoon nooit de hele nacht opladen
Veel mensen stoppen voor het slapen hun telefoon in de lader, en halen hem er na het opstaan er weer uit. Hierdoor slijt de batterij snel, omdat je telefoon constant van 99% weer naar 100% gaat. Dit laatste procentje veroorzaakt de meeste slijtage.
Don't 1: Laad nooit je telefoon volledig op.
Deze zal je waarschijnlijk verbazen, maar 100% opladen is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ion batterij slijt namelijk sneller. 's Nachts je telefoon aan de oplader hangen tot de volgende ochtend is dus geen goed idee.
Risico op brand
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door 'overladen', maar een volledig volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus.
Met deze Apple adapter kun je jouw toestellen snel opladen tot en met 20W. Deze oplader ondersteunt namelijk snelladen.
Opmerking: Om de iPhone 12, iPhone SE (3e generatie) of een nieuwer model snel op te laden, heb je een lichtnetadapter nodig met een minimaal vermogen van 20 watt, zoals de Apple USB-lichtnetadapter van 20 W.