Je ruikt je eigen lichaamsgeur niet. Dat komt omdat je er aan gewend bent (net zoals boeren 'blind' zijn geworden voor de geur van mest). Hoewel je je dus niet bewust ben van hoe je zelf ruikt, speelt lichaamsgeur een belangrijke rol in je leven.
Hoe werkt ruiken? Als we ademhalen door onze neus, komen geurmoleculen uit de lucht ons reukslijmvlies binnen. Dat slijmvlies zit bovenin de neus, vlak onder de ogen. Daar binden de moleculen zich aan geurreceptoren en die sturen een signaal door naar de hersenen.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Even je mond spoelen of tandenpoetsen na een maaltijd, drankje of snack zorgt ervoor dat je mond weer lekker fris ruikt. Belangrijk: kies voor alcoholvrije mondwaters en tandpasta's. Alcohol kan namelijk stinkende bacteriën stimuleren. Onderschat nooit de kracht van een fris ruikende garderobe.
Vettige hoofdhuid
De karakteristieke, zurige lucht wordt meestal in gang gezet door overmatige vetproductie van de hoofdhuid. De lucht komt van de miljoenen bacteriën die leven op je hoofdhuid. Iedereen heeft deze bacteriën op zijn hoofdhuid en ze zijn niet slecht.
Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren. De geur verdwijnt door je tanden te poetsen of door iets te eten of te drinken.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Het is subjectief en bovendien ruik je je eigen adem vaak niet meer, omdat deze geur zo bij je hoort. Met deze ademtester weet je objectief of je uit je mond ruikt of niet. Hoe werkt het? De ademtester meet de zwavelverbindingen die worden gemaakt door bacteriën in de mond, tussen de tanden, amandelen, keel en neus.
Zweet kan makkelijk vast blijven zitten in haar en lichaamsgeur veroorzaken. Je oksels scheren kan helpen. Als je last hebt van zweetvoeten, draag dan sokken van natuurlijke materialen en trek elke dag schone sokken aan. Vermijd het dragen van schoenen van synthetisch materiaal.
Minder proeven
Geuren van wat we eten en drinken gaan door onze neus. Daar ruiken we ze en zo kunnen we veel verschillende smaken proeven. We proeven ook met onze tong. Maar in de mond proeven we alleen of iets zoet, zuur, zout, bitter of umami (hartig) is.
De hoogste geurconcentratie én dus het sterkste aroma vind je in parfum. Een paar druppels of spuitjes parfum is dan ook genoeg om je de hele dag lekker te laten ruiken.
Iedereen heeft weleens last van een onaangename lichaamsgeur. Maar wist je dat bij sommige vrouwen hun lichaamsgeur verandert tijdens de overgang? Dat heeft alles te maken met je hormonen. Zo'n veranderde lichaamsgeur kan erg vervelend zijn, maar het is helemaal niet vreemd.
Hoeveel parfum spray je op? De concentratie van een parfum bepaalt de sterkte. Wij raden aan spray 2 tot 4 keer naar gelang hoe sterk het parfum is en hoe sterk je wilt ruiken. In dit geval, less is more, je wilt niet dat de hele kamer je ruikt als je ergens binnenkomt.
Die talg wordt door huidbacteriën, die het lekker warm vinden onder zo'n oksel, omgezet in de bekende zweetgeur. Een beetje geur is belangrijk voor de seksuele aantrekkelijkheid. Waarom de ene oksel dan toch natter wordt dan de ander of sterker ruikt, blijft een raadsel, zegt Venema. “We hebben geen idee.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruin brood en fruit zoals appels, meloen en bessen. Deze voedingsmiddelen geven de speekselproductie een boost. Ook het drinken van verse muntthee of het kauwen op peterselie helpt tegen een slechte adem. Daarnaast is het belangrijk om altijd veel water te drinken.
In principe heeft iedereen zwavelvormende bacteriën in de mond, wat verklaart waarom 'gezonde' mensen wel eens uit hun mond ruiken. Zwavelhoudende eiwitten zitten o.a. in dode cellen, speeksel en voedselresten. Voedselresten achtergebleven tussen tanden en of een kunstgebit kunnen daardoor ook halitose veroorzaken.
Kies in eerste instantie voor rozenwater: een wondermiddeltje tegen vieze geurtjes en ook nog eens lekker zacht voor je haar. Je kunt rozenwater halen bij de drogist, maar je kunt het ook prima zelf maken: laat een aantal rozenblaadjes weken in lauwwarm water en je hebt het al voor elkaar.
Voor je haar geldt dat een gewone shampoo de geur vaak niet goed genoeg verwijdert. Wat helpt is om 1 of 2 eetlepels wijnazijn door een kopje water te doen en je haar na het wassen te spoelen met deze oplossing. Droog je haar zonder te spoelen en eenmaal gedroogd, ruik je geen azijn en geen parfum meer!
Het ontstaat uit vetachtige stoffen uit de huid die met bepaalde ijzerionen reageren. Bloed in contact met de huid wekt precies dezelfde geur op. Bloed ruikt inderdaad metalig.