Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Door de kip na het braden met aluminiumfolie af te dekken en hem 15 minuten te laten rusten, zorgt u ervoor dat de vleessappen niet eruit lopen wanneer u hem aansnijdt en de kip dus malser blijft.
Pekel. Net als een marinade helpt een pekel de kipfilet zoveel mogelijk vocht op te nemen voor het koken. Het vereist slechts drie ingrediënten: water, zout en een snufje suiker.
Laat de kipfilet na het bakken rusten.
Net als bij al het andere vlees dat je bereidt, wil je ook de kipfilet even laten rusten. Zo kan het vlees nog een klein beetje nagaren en blijven de heerlijke sappen behouden voor optimale smaak en malsheid.
Om de sappigheid van de kip extra te bevorderen, sla je hem met een deegroller of vleeshamer plat. Een derde manier om een mals kippetje op tafel te zetten is door hem goed te marineren. Door een zuur ingrediënt zoals citroen, azijn of yoghurt toe te voegen, breken de eiwitten zich automatisch af.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Wees niet bang om te dippen, aan te kleden en te smeren met saus, want veel sauzen, dressings en dips worden geproduceerd met een oliebasis die als een held fungeert om je te redden van een droge kip. Als je je kip niet wilt sauzen, kun je droogheid bestrijden door een dip toe te voegen, zoals hummus of salsa.
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat 'ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Na het braden is het belangrijk om de kip 10-15 minuten te laten rusten voordat je hem aansnijdt. Dit helpt de sappen zich te herverdelen en zorgt voor sappiger vlees. Bij het koken van kipfilets is het handig om ze in gelijke stukken te snijden voor een gelijkmatige garing.
Dit doe je met behulp van een vleeshamer of deegroller. Leg de filet tussen twee stukken plasticfolie en sla er met een vleeshamer of deegroller op. Hierdoor wordt de kipfilet dunner, maar tegelijkertijd ook malser omdat je de vezels fijn drukt.
Eén manier om de gaarheid te controleren is uiteraard door naar de kleur van het vlees te kijken. Het kippenvlees verandert tijdens de bereiding van roze naar wit. Maar, sommige delen van de kip zijn net iets donkerder of meer roze dan gewoon de filet. Ondanks de donkerdere kleur kunnen deze stukken kip toch gaar zijn.
Gebruik een wattenstaafje om de snavel en neusgaten schoon te maken.Dep uw kip droog.U kunt ook gebruik maken van een haardroger voor uw kippen. Als u voor deze methode kiest, zet de droger dan op de laagste warmtestand en het laagste vermogen.
Doe de kipfilet in een warme kom met andere ingrediënten die vers moeten blijven, zoals avocado.Voeg vervolgens de soep toe aan die ingrediënten. Klaar. De kipfilet blijft mals.
Steek je vinger tussen het vlees en het vel. Hierdoor creëer je 'luchtzakjes' waardoor de huid in de oven extra knapperig wordt. Wat ook werkt: prik met een sateprikker zo'n 20 kleine gaatjes in de huid, hierdoor kan het overgebleven vocht tijdens het bakken ontsnappen.
Baking soda voor een malse kipfilet
Je zorgt ermee voor heerlijk fluffy pancakes en luchtige cakes, je maakt er aangekoekte pannen mee schoon maar je kunt het ook gebruiken om kipfilet heerlijk zacht te maken. De stoffen die van nature in baking soda aanwezig zijn, breken de vezels in het vlees af.
Leg de kipfilet in de pan en laat 'm 2 minuten dichtschroeien op hoog vuur. Laat 'm rustig liggen en probeer 'm niet te verplaatsen tot de kip een mooi korstje heeft, anders trek je het vlees stuk. Wanneer het korstje klaar is, komt het vlees vanzelf los van de pan. Draai om en laat ook de andere kant dichtschroeien.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden. Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Je zou ervoor kunnen kiezen om resten kip in grove stukken te plukken en ze te laten afkoelen in een potje met gevogeltebouillon. Bewaar dit potje vervolgens in de koelkast. Misschien zorgt dit voor een meer bevredigend resultaat. De bouillon kan je altijd verwerken in een soep.
Wassen met zuren
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
De yoghurt zorgt er door de zuren voor dat de kip boterzacht wordt. Voor marineren geldt alleen wel hoe langer, hoe lekkerder.
Het trucje wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt en vandaar dat vlees bij de Chinees vaak malser lijkt. Door het aanbrengen van baking soda op het vlees kunnen de eiwitten minder goed aan elkaar binden en hierdoor wordt het vlees dus zachter en malser.
Als de kip te glibberig is om nog vast te kunnen houden of heel erg plakkerig is, dan kun je 'm beter niet meer opeten. Maar ook bij een te uitgedroogd stuk vlees kun je de kip beter weggooien.
Als je een mager stuk vlees in kokend water gooit, denatureer je de eiwitten snel en perst je in een mum van tijd vocht eruit = droog smakend vlees. Veel van wat jij, ik of wie dan ook als 'sappig' beschouwt, is niet op water gebaseerd. Het is ofwel zout/kruiden, wat de speekselklieren stimuleert, of het is vet.
Ja, dat is volkomen normaal. Volledig gegaarde kip kan vaak wat roze zijn.