Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik een originele of gecertificeerde oplader en kabel.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Waarom je elektrische auto tot 80% opladen? Nadat een elektrische auto tot 80% opgeladen is aan een snellader, gaat het snelladen een stuk langzamer. De reden hiervoor, is de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion accu kan op termijn namelijk te maken krijgen met degradatie.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Vroeger lag dat anders. Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet.
Kijk naar de apps
Scrol naar beneden en je ziet welke apps het meest van de accu vreten. Wellicht kun je deze apps vaker links laten liggen. Of juist door ze helemaal af te sluiten. Kijk daarom ook of een app veel actief is geweest op de achtergrond; dit doe je door in dit scherm op de naam van een app te tikken.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen.
Nooit volledig opladen
Deze zal je waarschijnlijk verbazen, maar 100% opladen is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ion batterij slijt namelijk sneller. 's Nachts je telefoon aan de oplader hangen tot de volgende ochtend is dus geen goed idee.
Het is niet goed voor telefoons om nooit te worden uitgezet. In de 'uit-stand' worden storingen voorkomen, het geheugen behouden en het leven van de batterij verlengd. Over het algemeen zal je telefoon beter functioneren als je hem af en toe uitzet.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Welke apps verbruiken meeste energie op een iPhone? Ga naar de 'Instellingen' app.
Volgens een technische expert zou je minstens twee keer per maand je telefoon opnieuw moeten opstarten. “En als de tijd het toelaat, is één keer per week ook goed. Maar meer dan dat is totaal onnodig. Het herstarten van de telefoon stopt gewoon alle applicaties die mogelijk op de achtergrond draaien.
Door de verlichting van het display lager te zetten bespaar je een aanzienlijke hoeveelheid van je batterij. Bij iPhones, zoals de iPhone 14, en de meeste Android toestellen kan dit door in het homescreen van boven naar onder te vegen. In dit menu kan de felheid van het scherm eenvoudig worden aangepast.
De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat. Op die manier is de accu niet alleen weer sneller opgeladen, maar verklein je ook de kans op oververhitting van de batterij. Dat levert op de lange termijn schade op.
Kan ik mijn smartphone gebruiken tijdens het opladen? Feit. Het kan voor je accu geen kwaad om je smartphone te gebruiken terwijl deze in de oplader zit. Let wel op voor mogelijke verhitting van je batterij of oplader.
Widgets kunnen je accu een stuk sneller leeg laten lopen omdat ze regelmatig verversen met nieuwe informatie, bijvoorbeeld de huidige temperatuur of de laatste nieuwsverhalen. Kijk goed naar welke widgets je écht nodig hebt en verwijder de rest van je telefoon. Beperkt ook de automatische synchronisatie van apps.
Populaire apps die dit veel gebruiken zijn bijvoorbeeld de Kaarten app van Apple of Google Maps maar ook Flitsmeister of Buienalarm. In veel gevallen is het helemaal niet nodig om je locatievoorzieningen aan te hebben en kost dit onnodig veel verbruik van de batterij.
Batterij iPhone snel leeg door bepaalde apps
Apps die je vaak gebruikt, slurpen je batterij snel leeg. Vooral social media-apps doen dat. Om batterij te besparen en óók meteen opslagruimte vrij te maken kun je deze apps het beste verwijderen. Facebook en YouTube zijn ook prima via de internetbrowser te gebruiken.
Een iPhone-accu gaat na iedere oplaadcyclus achteruit. Één cyclus is het eenmalig opladen van 0 naar 100 procent. Hang jij je iPhone al aan de lader als deze nog 20 procent batterijlading over heeft? Dan duurt het iets langer dan één keer opladen voordat je accu een volledige cyclus ondergaat.
Telefoon 's nachts opladen is slecht voor telefoonaccu
Het klinkt een beetje gek, maar het is beter om de accu niet helemaal naar 100 procent op te laden Dit leidt namelijk tot veel meer accuslijtage dan wanneer je bijvoorbeeld tot 70 of 80 procent oplaadt.
Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door 'overladen', maar een volledig volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus.
Luie batterijen
Dit effect treedt op wanneer een accu (of oplaadbare batterij) wordt opgeladen wanneer deze nog niet helemaal leeg is. Als resultaat daarvan laadt de batterij zich de volgende keer niet helemaal op, waardoor deze een groot deel van zijn capaciteit (en dus bruikbaarheid) verliest.