Het is daarom van groot belang om splijten van hout te voorkomen. Een van de oplossingen hiervoor is door het hout voor te boren, voordat de schroef ingeboord wordt. Een andere, makkelijkere en snellere oplossing is door de juiste schroeven te gebruiken.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Als je in hout wilt schroeven moet dit nu met of zonder plug? Gewoon een groter maatje schroef volstaat dus om de losse schroef vast te maken. Pluggen verwijderen gaat goed met een kurkentrekker. Het makkelijkst werkt een model met vleugels.
Je maakt als het ware plaats voor de schroef of het grotere gat, waardoor het materiaal minder snel zal barsten. Voorboren gebeurt standaard met een kleinere diameter dan het uiteindelijke gat. Voor een gat van 8 tot 10 mm, volstaat het om voor te boren met een diameter van 4 à 5 mm.
Als U een nietmachine voor hout gebruikt dan is het van belang dat u spijkers gebruikt met meerder ribbels. Deze ribbels zorgen ervoor dat de spijker goed vast blijft haken in het hout.
Verschil tussen schroeven en spijkers:
Schroeven zorgen voor een stevigere verbinding. Schroeven zijn eenvoudiger te demonteren. Spijkers zijn goedkoper. Spijkers zijn sneller te monteren.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Normaal gesproken kun je als vuistregel aanhouden dat wanneer je een gat moet boren dat groter is dan 8 millimeter, je voorboort met een boortje van 4 millimeter. Je plaatst daarom eerst het kleinere boortje in je boormachine en boort in het materiaal. Doe dit niet dieper dan de uiteindelijke schroef / plug lang is.
Hardhoutschroeven gebruik je zoals de naam al zegt, bij hardhout zoals vlonderplanken en douglas hout. We noemen hardhoutschroeven ook wel vaak vlonderschroeven omdat ze hier veelal voor gebruikt worden.
Een steenboor is geschikt voor zachte en normaal harde (bak)steensoorten, en niet voor beton. Als je in steen gaat boren zorg er dan voor dat je een boormachine hebt met een klopboorfunctie erop. Tip! Er bestaan ook zogenaamde universeel boortjes die zowel door hout als door steen heen kunnen.
De lengte van de schroef moet minimaal de lengte van de plug hebben om de plug een goede werking te geven. Maar een schroef moet natuurlijk nooit te kort zijn. Een plug moet goed kunnen spreiden om goed te kunnen klemmen. Het is dus belangrijk dat de schroef ver genoeg in de plug komt.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
Multi Monti betonschroeven - 6,0 x 60 mm
Onmisbare schroef bij het bouwen van huizen. Deze schroeven plaats je zonder veel moeite in de muur. Er zijn geen pluggen of chemische verankering nodig. Dit verlaagd de montagetijd tot wel 50%.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
De bijzondere functie van RVS zelftappers of zelftappende schroeven is vrij gemakkelijk af te leiden uit de naam: de schroef is zo ontworpen dat deze door de draaibeweging zelf een schroefgat tapt in het metaal of de kunststof waar u mee werkt. U dient wel voor te boren.
Tip 2: boor voor
Boor je met een te brede boor dan kan (zeker in harder hout) het hout splijten. Zoals bij zovele boorklussen is dan ook bij hout het advies voor te boren. Wil je gaten van 10 millimeter of groter, boor dan eerst voor met een 4 of 5 millimeter boor. Ook bij schroeven boor je idealiter voor.
Speciale schroeven voor dit type hout
In hardhout zitten namelijk looizuren, welke na verloop van tijd de schroeven aan kunnen gaan tasten. Dit zorgt voor de vlekken in het hout. Daarom wordt aangeraden om schroeven van roestvrijstaal (RVS) te gebruiken. Deze schroeven zijn namelijk bestand tegen deze zuren.
Het grote voordeel van torx schroeven ten opzichte van pozidrive schroeven is dat er bij torx schroeven een betere overdracht van de kracht van de schroevendraaier of boormachine op de schroef is. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het bitje uit de schroefkop schiet. Monteren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker.
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Wil je snel een diep gat boren? Overweeg dan een speedboor. Deze houtboor, ook wel vlinderboor genoemd, gebruik je om relatief grote gaten te boren in hout of plaatmateriaal. Gebruik een hoog toerental om het brede blad met de scherpe centreerpunt door het hout te sturen.
De regel is simpel: de nagel moet drie keer zo lang zijn als de dikte van het materiaal dat je wilt bevestigen. Voorbeeld: als het materiaal 15 mm dik is, moet de nagel 45 mm lang zijn. Kies een nageltacker die geschikt is voor de nagellengte die je nodig hebt.
Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
De benamingen nagel en spijker worden door elkaar gebruikt. In Vlaanderen heeft men het meestal over een nagel. Toch is er wel degelijk een verschil. De spijker is de voorloper van de nagel, gemaakt uit brons, koper en later smeedijzer.