Wassen. Bij honden die met name in de ruiperiode erg veel last hebben van verharen helpt het over het algemeen om de hond eens goed te wassen. Met het wassen (uiteraard met een speciale hondenshampoo) worden de dode haren losgeweekt en zijn ze daarna gemakkelijk uit te spoelen en uit te borstelen.
Eén van de meest voorkomende oorzaken van overmatig haarverlies bij honden is een parasietenplaag, zoals mijt, luizen of vlooien. Krijgt je hond met name bij de staartaanzet en de nek kale plekken, dan zijn vlooien vaak de boosdoeners.
Twee keer per jaar komt de hond (en eigenlijk alle dieren die haren of veren hebben) in de rui. Dit wilt zeggen dat ze als het waren hun zomerkleding omruilen voor winterkleding en andersom. Deze periodes vinden plaats in de lente en in de herfst. In de lente is dit meestal rond april/mei.
Soms dien je meerdere voedingen uit te proberen voordat je een voeding vindt waar jouw hond het goed op doet. Voedingssupplementen met omega-3 en 6 vetzuren kunnen tevens de huid en de vacht van jouw hond ondersteunen en net dat beetje extra bieden waardoor jouw hond soepeler door zijn rui komt.
De huid van je hond houdt zichzelf in topconditie en de vacht van je hond reguleert de temperatuur. Twee keer per jaar, als het warmer of juist kouder wordt, laten veel honden maar ook katten plotseling veel haar los. Deze ruiperiode kan 3 tot 4 weken duren en kan voor veel irritatie bij het dier én het baasje zorgen.
De juiste voeding
Huisdieren hebben bepaalde voedingsstoffen in hun voedsel nodig om hun huid en vacht er stralend en gezond uit te laten zien. Let op voer dat omega 6- en omega 3-vetzuren bevat, zoals hondenvoer van EUKANUBA om de vacht van uw huisdier van binnenuit in goede conditie te helpen houden.
Schapenvet is goed voor honden en zorgt voor een glanzende vacht, een gezonde huid en een sterker immuunsysteem. Schapenvet kan helpen tegen hardnekkig haaruitval, dunne ontlasting, een droge schilferende of geïrriteerde huid en tegen een doffe vacht. Schapenvet bevat vitamine A en vitamine D.
Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen.
Vooral de EPA en DHA hebben een belangrijke functie in het lichaam van je hond. Vaak geven we zalmolie aan honden voor het behoud van een gezonde en een glanzende vacht. Toch heeft het een veel bredere werking. Het geeft namelijk een belangrijke ondersteuning aan het immuunsysteem en de gewrichtsfunctie van honden.
Stress: haaruitval bij een hond door stress komt vaker door dan je misschien zou denken. Een angstige of verontruste hond zal zichzelf vaak kalmeren door te likken aan de vacht. Overmatig likken zorgt weer voor haaruitval. Door stress kan een hond ook ander gedrag vertonen, zoals meer blaffen dan normaal of trillen.
De beste hondenborstel is zonder twijfel de Furminator. Deze borstel verwijdert zeer effectief tot wel 99% van de losse haren uit de ondervacht. Hierdoor zal je hond veel minder tot bijna niet meer uitharen. De borstel verwijdert alleen haar uit de ondervacht en doet dit zonder de huid of de bovenvacht te beschadigen.
Wat houdt de rui behandeling in? De hond wordt grondig gewassen met een voor zijn vacht geschikte shampoo. De shampoo laten we enige tijd inwerken; de hond wordt ondertussen in een hondenbadjas of badlaken gewikkeld zodat hij warm blijft. Na het uitspoelen van de shampoo wordt crèmespoeling aangebracht.
Helaas is de mijt niet gemakkelijk te vinden. Vaak zijn vele huidafkrabsels nodig om één mijt te vinden. De behandeling bestaat uit het toedienen van het antiparasitaire middel Stronghold®, 3 maal met telkens 2 weken tussentijd (druppels in de nek).
Je pup wisselt zijn puppyvacht als hij 4 maanden oud is. De frequentie van verharen hangt af van het ras. Gemiddeld is dit 2 keer per jaar, in het voor- en najaar. Sommige rassen verharen echter continue.
Gekookt vlees heeft geen zin voor een hond. Alle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en goede bacteriën zijn dan dood gekookt. Gekookt vlees, daar heeft een hond niets aan, hij kan hier niets mee en is ongezond.
Van natuurlijke, koudgeperste zalmolie mag een kleine hond 2 ml zalmolie eten per dag.
Extra vergine olijfolie is olie uit de eerste, koude persing van de olijven. Bij iedere volgende persing gaat er telkens wat van de smaak en de de extra gezondheidsvoordelen verloren. Extra vergine olijfolie is dus de gezondst en lekkerste olijfolie die je je hond kan geven.
Helaas is Dreft helemaal niet geschikt om de hond mee te wassen. Het is ook niet bedoeld om je eigen huid mee schoon te maken. Was je de hond met Dreft dan kan deze last krijgen van flinke jeuk, roodheid, schilfertjes, wondjes of bultjes.
Wat mag je zeker NIET doen: Een hond wassen met gewone shampoo (voor mensen) Een hond wassen met Zwitsal (babyshampoo) Een hond wassen met een stuk zeep.
Als de vacht van een hond stinkt kun je die met azijn behandelen. Maak de hond nat met gewoon water. Doe een kopje azijn in een emmer (10 liter) water en was de hond met deze oplossing. Droog de hond zonder het azijnwater uit te spoelen.
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
Knoflook en ui zijn giftig voor de hond, waarom? Allium soorten (ui-achtigen: knoflook, prei, sjalotten, sierui, en bieslook) bevatten bepaalde stoffen die uiteindelijk omgezet worden in zogenaamde 'oxidanten' (Sulfoxide en Disulfide). Deze oxidanten kunnen de rode bloedcellen beschadigen.