Snoei de meeste zonnebloemen in de zomer terug tot de grond om te voorkomen dat ze te hoog groeien. Knip de zonnebloemen terug tot 5-7,5 cm van de grond om hoogte te beperken. Gebruik een schone snoeischaar of een klein mesje. Knip de steel van de zonnebloem dan net boven de grond af met een platte, schone snede.
Wil je de zonnebloem op vaas zetten dan knip je de zonnebloem schuin af op het moment dat deze bijna open is. Door de bloem schuin af te snijden zorg je ervoor dat de vaten van de zonnebloem gemakkelijk water kunnen opnemen en zal de bloem tot bloei komen.
Zaden oogsten
Je kunt de zaden van de zonnebloem oogsten wanneer de bloem is uitgebloeid. Hiervan is sprake wanneer je met gemak de laatste bloemblaadjes van de bloem af kunt vegen. Op dit moment zijn ook de zaden rijp. Het verwijderen van de zaden gaat het makkelijkst wanneer de zonnebloem goed is uitgedroogd.
Het is het makkelijkst om de zonnebloem te zaaien in de volle grond. Om te voorkomen dat ze te hoog worden kunt u ze toppen. Zo zullen er ook meer bloemen aan groeien die wel kleiner zijn, maar vaak oogt dit mooier dan één grote lange bloem.
Zonnebloemen (Helianthus) zijn eenjarig. Je zaait ze vanaf april en dekt de zaden af met ca. 2 cm grond. Voor een sneller resultaat zaai je ze binnen en plant je de zaailingen buiten uit op een zonnige plek.
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze elke dag dat het niet regent water nodig. Ook 1 keer per week een dosis vloeibare tomaten voeding vanaf ze ongeveer een halve meter hoog zijn zorgt ervoor dat de zonnebloemen groter en groter worden.
In de late herfst, ter overwintering wordt de zonnebloem tot een hoogte van 10-15 cm afgeknipt en bedekt met bladeren of boomschors. De zonnebloem kan in het voorjaar/zomer ook in een pot staan.
Te veel water
Wanneer je zonnebloemen in te diep water zet, kan het water door de behaarde steel omhoog kruipen en uit de vaas sijpelen. Dit is het welbekende 'snotterige' effect van de bloemstelen. En dat zorgt er dus weer voor dat ze snel droog komen te staan, waardoor ze kunnen gaan hangen.
Plant ze daarom op een plek die niet al te nat is. * Bescherm de kleine plantjes tegen slakken door een kippengaas hekje eromheen te plaatsen. * De grotere soorten moet je opbinden en steunen met een stok.
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
Dit doe je door simpelweg over de zonnebloem heen te wrijven met je duim en de zaden vallen er zo uit. Zelf doe ik die met een handschoen aan, aangezien de zonnebloem af en toe goed kan prikken.
De aarde is dan in de avond droger en dit vinden slakken niet zo prettig. Ook kun je bijvoorbeeld schelpjes, cacaodoppen, kleine steentjes of eierschalen om je geliefde planten strooien om de ondergrond 'scherp' te maken, zodat de slakken hier niet over heen willen kruipen.
Dit kan komen doordat de bloem te rauw van de plant is gehaald bij de kweker, waardoor de bloem niet genoeg kracht heeft zich te ontwikkelen tot bloem. Hierbij moet deze dan een handje geholpen worden. De slap hangende bloemen kunt u strak oprollen in een krant en opnieuw schuin afsnijden.
Jonge zonnebloemen draaien elke dag met de zon mee. In de ochtend 'kijken' ze naar het oosten, en tegen de schemering staan ze met hun hoofdjes richting het westen. 's Nachts draaien ze rustig weer terug. Die beweging vertonen de bloemen dankzij de combinatie van het zonlicht én een interne klok.
De juiste grond en verzorging voor Echinacea
Over het algemeen houdt een zonnehoed van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Hij kan goed tegen de droogte en zorg dat hij vooral in de winter niet te nat staat. Plant je een rode zonnehoed in potten, geef hem dan in tijden van droogte wel af en toe water.
Als de zonnebloemen goed gedroogd zijn, blijven ze 6 tot 8 weken goed. Drogen voor het gebruik van de zaden - Wacht met het oogsten van de zonnebloemen tot de bloem is uitgebloeid. De bloem is uitgebloeid wanneer de zonnebloem zijn zonnebloemblaadjes verliest.
Zonnebloemen zijn natuurlijk dol op zon. Zet ze dan ook bij voorkeur op een plek waar de bloemen veel zonlicht kunnen vangen. Zet de bloemen nooit naast of dicht bij een fruitschaal. Fruit stoot een bepaald gas uit waardoor zonnebloemen snel doodgaan.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig. Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn: De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
De zonnebloem is een voedselbron die voornamelijk wordt gewaardeerd door vogels die zich te goed doen aan de pitten. Niet alleen vogels worden in de periode na de bloei aangetrokken door de zonnebloempitten, ook andere dieren trekken naar de bloem toe.
De zaailingen kunnen enkele graden vorst verdragen maar niet te veel en zeker niet te vaak. Ik plant de zaailingen vanaf eind april of begin mei uit, wanneer de kans op vorst al kleiner wordt.
Zonnebloemen staan graag op een zonnig plekje, enigszins beschut tegen de wind. Ze houden van voedzame grond die wat aan de zurige kant is. Meng hiervoor eventueel wat tuingrond voor heide of azalea's door de grond. Voeg geen kalk toe.
Je kunt ook kiemen kweken uit gepelde zonnebloempitten. Deze pitten hebben een zilverachtige kleur en hoeven maar 1,5-2 uur voorgeweekt te worden. Net als bij gewone zonnebloempitten moeten de zaden 2 keer per dag gespoeld worden. De kleine, zilverkleurige kiemen kunnen al na 1-2 dagen geoogst worden.
Water geven
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
We vroegen het een bloemist. Zijn tip: giet heet water bij die hangende zonnebloemen en ze fleuren weer op. Hoe makkelijk is dat! Zet zonnebloemen trouwens sowieso niet te diep in het water, want door de behaarde steel kan het water omhoog kruipen en uit de vaas sijpelen.