Vaak kankerverwekkende stoffen aangetroffen in kleding uit China. Een op de zes kledingstukken uit China bevat giftige stoffen. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. De kleding bevat bijvoorbeeld nikkel, bisfenol of chroom-6.
China was lange tijd aantrekkelijk om verschillende redenen. Zo is China de grootste producent van katoen in de wereld. Eén van de belangrijkste grondstoffen voor het maken van kleding is er dus binnen handbereik.Daarnaast kan het land enorme aantallen spotgoedkope werkkrachten leveren.
Anders dan in Bangladesh, waar kleding de ruggengraat van de exporteconomie vormt, is kleding een van de vele industrieën in China. De kledingfabrieken concentreren zich voornamelijk in 5 van de 22 provincies: Guangdong, Zhejiang, Jiangsu, Shanghai en Shandon.
Shein ontkent zelf ten zeerste gebruik te maken van (kinder)arbeid in slechte omstandigheden, maar is tegelijkertijd niet heel transparant over hun productieketen.
Kledingwebsite Shein aangeklaagd om kopiëren populair Uniqlo-festivaltasje. De kledingwebsite Shein wordt door het moederbedrijf van modeketen Uniqlo voor de rechter gesleept in Japan. Reden: de Chinese verkoper wordt beschuldigd van het namaken van de populaire schoudertas van Uniqlo.
Doordat SHEIN een fast fashion business model heeft, heeft dit bedrijf een negatieve impact op de planeet door de productie, transport en het afval dat hierbij ontstaat. Ook de materialen die gebruikt worden in de collectie zijn meestal niet duurzaam.
De modegigant werd de afgelopen vier jaar groot via apps als TikTok en Instagram. Daar proberen ze via advertenties en influencers vooral tieners, twintigers en dertigers te overtuigen om te kopen. Klanten die veel kopen, kunnen punten sparen, waardoor ze nog eens korting krijgen op de al lage prijzen.
Als ze meer stukken maken, krijgen ze een karige 2 cent per extra gemaakt item.In een andere fabriek ontvangen de werknemers geen vast salaris, maar krijgen ze 4 cent per afgerond kledingstuk.
Wie weer een nieuwe broek of een nieuwe schoenen bij de Spaanse kledingketen Zara wil kopen, kan zich beter even achter de oren krabben. Het bedrijf is namelijk – wederom – in opspraak gekomen vanwege slavernij en kinderarbeid.
Kleding is van slechte kwaliteit
Daarnaast wordt vrijwel alle kleding van SHEIN gemaakt van synthetische, vervuilende materialen die amper te recyclen zijn. En zijn er allerlei chemische stoffen in de producten te vinden.
Van kleding en schoenen tot speelgoed en huishoudartikelen. Maar ook onze statiegeldtas van recycled polyester komt uit China. We werken samen met 113 fabrieken verspreid over China, dat is 39% van alle fabrieken die voor ons produceren. Welke precies zie je op deze wereldkaart.
Shein (gestileerd als SHEIN, uitspraak: sjie-in) is een Chinees e-commercebedrijf dat werd opgericht in 2008. De online detailhandel in mode, sportartikelen en kledingaccessoires staat bekend om zijn budgetprijzen en levert bestellingen in ruim 220 landen. In 2021 werd Shein wereldwijd het grootste online modebedrijf.
We hanteren een zero-tolerance beleid voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid. Alle leveranciers die voor ons werken, moeten ons strikte beleid ter bestrijding van dwangarbeid en kinderarbeid ondertekenen en naleven. In 2022 hebben we 0 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.
Italië is natuurlijk vooral bekend vanwege luxemerken zoals Louis Vuitton, Armani, Prada en Dior, maar het land heeft ook nog steeds een flinke kledingindustrie.
Tegenwoordig wordt kleding in uiteenlopende (ontwikkelings-)landen over de hele wereld gemaakt, waarbij de top vier (China, Turkije, Bangladesh en India) samen verantwoordelijk zijn voor bijna 75 procent van de totale handel.
Uit China zijn relatief veel hightechproducten afkomstig, zoals computers, laptops en mobiele telefoons. De invoerwaarde van goederen uit China bedroeg 44,6 miljard euro in 2020.
Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.
Elke 100 punten = $1. Tot en met 30% van het totaalbedrag van je bestelling kan je met punten betalen. Dit is enkel geldig op de producten.
Het platform 'Gratis uitproberen' geeft SHEIN-klanten de kans om onze kleding te proberen en reviews te schrijven voor andere klanten. SHEIN-leden krijgen gratis een item als ze een positieve review over het item schrijven, bijvoorbeeld over wat ze leuk vinden, hoe ze het hebben gestyled etc.
Chris Xu, oprichter van online kledinggigant Shein, wereldwijd bekend vanwege de spotgoedkope artikelen, krijgt met de voorgenomen beursgang financieel nog meer armslag. In 2008 begint de Chinees Xu het online retailbedrijf onder de oorspronkelijke naam ZZKKO.
Mysterieuze topman met een vermogen van $11,2 miljard
Gelet op die aantijgingen misschien niet zo gek dat de oprichter en eigenaar van Shein graag onder de radar blijft. Zelfs zijn naam is een mysterie: in sommige media heet hij Chris Xu, dan weer Sky Xu.
SHEIN heeft vestigingen in bijvoorbeeld Amsterdam, Arnhem en Breda.
Het bedrijf produceert zelf geen kleding, dit besteden ze allemaal uit aan fabrieken in de Chinese provincie Guangzhou. In deze fabrieken, die we kennen als sweatshops, zijn de arbeidsomstandigheden absoluut niet volgens de standaarden. De salarissen zijn enorm laag ten opzichte van het harde werk dat ze doen.