Een kroon is een kapje van porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies.De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd met een speciaal cement. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijk functie en vorm weer terug.
De definitieve kroon wordt met behulp van een soort cement op de afgeslepen tand of kies vastgezet. Tegenwoordig wordt een kroon echter ook steeds vaker geplakt. Er hoeft dan veel minder van de tand of kies te worden afgeslepen. De tand dient slechts licht te worden opgeruwd of licht te worden bijgeslepen.
Een kapotte vulling of losse kroon of brug moet u tijdig door uw tandarts laten repareren. Onder de loszittende delen kan soms een flinke rotting van de tand of kies ontstaan, die de tandzenuw snel kan bereiken. Dit komt doordat de tand bij het vervaardigen van de vulling of kroon al uitgeboord is.
Om een tandkroon te plaatsen moet de tandarts meestal extra ruimte rond de tand creëren zodat de nieuwe kroon hier goed overheen geplaatst kan worden. De tandarts slijpt een deel van de tand weg totdat er een stomp overblijft. Daarover wordt een porseleinen - of in sommige gevallen een kunsthars - kroon gecementeerd.
Hoe lang gaat een kroon of brug mee? De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid.
Het voordeel van kroon- en brugwerk is dat er geen chirurgie voor nodig is. Het nadeel is dat de beide buurtanden of kiezen ('de pijlers') afgeslepen moeten worden, wat ongunstig is. Vaak is na beslijping van de tand of kies een wortelkanaalbehandeling nodig. Dat heeft een ongunstige invloed op de tand of kies.
Je kroon zal aanvoelen als een natuurlijke tand of kies. Superglad, stevig en dezelfde kleur als je andere tanden en kiezen.
Doet de behandeling van een kroon/brug pijn? De tandarts zal u voor de behandeling verdoven. Hierdoor zult u tijdens de behandeling geen pijn voelen. Als de kroon echter wordt geplaatst op een kies zonder zenuw, is verdoving niet nodig.
Na plaatsing van de kroon of brug kan een tand of kies tijdelijk wat gevoelig zijn. U kunt wel gewoon eten, drinken en poetsen. Zorg ervoor dat u de kroon of brug de eerste 24 uur niet maximaal belast.
Na plaatsing kan een tand of kies die van een kroon of een brug is voorzien soms gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg uw tandarts als de gevoeligheid langer dan twee weken aanhoudt of heviger wordt.
Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde 'ongelukjes'. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.
Garantie op een kunstgebit, kroon, implantaat of brug
Standaard zit er 1 jaar garantie op een kunstgebit. Op een implantaat, kroon of brug zit doorgaans 3-5 jaar garantie. Vraag vooraf naar de garantievoorwaarden, dit is niet wettelijk vastgelegd. De garantie kan dus per tandarts verschillen.
Symptomen ontsteking onder een kroon
Je herkent ontstoken tandvlees onder een kroon vaak aan: Rood tandvlees. Slaphangend tandvlees. Bloedend tandvlees.
Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u er vanuit gaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon dikwijls op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
De totale kosten van één kroon beginnen ongeveer bij € 370,- maar het kan ook een veelvoud van dit bedrag zijn, zeker wanneer er hogere eisen aan de esthetiek van de kroon worden gesteld, bijvoorbeeld bij een voortand. Een kroon is een alternatieve behandeling van een grote vulling.
Na het aanbrengen van een kroon of brug is het verstandig nog een uur voorzichtig te zijn. U mag dan nog even niets eten of drinken. Daarna kunt u weer gewoon gebruik maken van uw gebit!
De behandeling verloopt in stappen. Hiervoor zullen wij twee of (hooguit) drie afspraken met u maken. Deze afspraken zullen een half uur tot anderhalf uur duren. Na plaatsing van de kroon kan een tand of kies tijdelijk wat gevoelig zijn.
Mondhygiëne bij implantaten
Het is erg belangrijk dat u de overgang van de kroon of brug naar het tandvlees goed schoonmaakt. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Bij een slechte mondhygiëne kunt u uw implantaat verliezen.
Voordat de kroon definitief vastgezet wordt, past de tandarts de kroon aan door licht bij te slijpen indien dit nodig is. Als alles goed is plaatst de tandarts de kroon met cement op zijn plaats. Vervolgens drukt de tandarts de kroon stevig aan en worden de overtollige cementresten verwijderd.
Met een kroon repareert u een afgebroken of beschadigde tand of kies. Een kroon is een kapje van porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies.De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd met een speciaal cement.
Kronen kunnen van porselein, metaal of een combinatie daarvan worden gemaakt. Porseleinen kronen zijn tandkleurig. In het verleden braken ze soms af, maar door nieuwe technieken is de kans op een breuk klein geworden. Metalen kronen zijn zeer sterk en slijten niet.
Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.
Samengevat is een kroon een oplossing voor één tand of kies, een brug voor meerdere tanden en/of kiezen en een implantaat biedt weer de basis voor het plaatsen van een kroon of brug wanneer er geen bestaande tand of kies meer aanwezig is.
Hoeveel gram goud zit er in een kroon? Voor gouden tanden (gouden kronen of gouden bruggen) werd vroeger hoog gehalte goud gebruikt. Tegenwoordig is dit iets minder dan 14 karaats goud.