Het gerecht is voor het eerst in 1943 in de Victoria Club bereid door de Mexicaanse ober Ignacio Anaya, die 'Nacho' werd genoemd. Het bestond uit tortilla's, jalapeño en kaas. Een vrouw zou later de naam "Nacho's Especiales" hebben bedacht.
Nachos worden vaak gezien als een typisch Mexicaanse snack, maar ze zijn uitgevonden in Los Angeles, Amerika. De chips worden niet gemaakt van aardappels zoals gewone chips, maar van maismeel.
Door de overgebleven tortilla's in driehoekjes te snijden en te frituren, hoefden ze niet te worden weggegooid! In eerste instantie werd de driehoekige tortilla chips gebruikt om mee te dippen, maar ook om een nachoschotel uit de oven mee te bereiden.
Tortillachips (ook wel nachochips genoemd) zijn mais-chips, die gemaakt zijn van Mexicaanse tortilla's (die al uit de Meso-Amerikaanse keuken stammen) die in stukken gesneden worden. Deze worden als voorgerecht gegeten, met guacamole, salsa of een andere dipsaus, en in hoofdgerechten verwerkt, zoals nacho's.
Nacho is een Spaanse jongensnaam. Het betekent `vurig`. Extra info: Waar wordt het gebruikt? De naam Nacho wordt voornamelijk gebruikt in Spanje.
Nacho's (Spaanse spelling nachos, spreek uit: 'NAH-tsjos') zijn, volgens het woordenboek Van Dale, 'gekruide en al dan niet met gesmolten kaas bedekte tortillachips'. Kreeg je in de jaren 1990 nog standaard een piepklein bakje tomatensalsa bij de warme chipjes, tegenwoordig pakken we het wat uitgebreider aan.
Niet voor niets staat cheddar op nummer 1 wat betreft nacho kaas. Deze kaas smelt als de beste. Een jonge, ongerijpte cheddar, heeft de juiste smeltbaarheid omdat deze kaas een hoog vochtgehalte heeft. Cheddar, samen met de ingrediënten in je nachoschotel, brengt het gerecht bij elkaar.
Geschiedenis. In 1966 introduceerde Frito-Lay (Amerikaanse chips-fabrikant) tortillachips op de Amerikaanse markt onder de merknaam 'Doritos'. De naam betekent in het Spaans: 'kleine stukjes goud'. In Nederland werd Doritos in 1996 in twee smaken op de markt gebracht; Nacho Cheese en U.S. Original.
De tortillachips
Nacho-connaisseurs zijn het unaniem eens over de Doritos: die kun je maar beter links laten liggen. De heftige smaak van Doritos overheerst het gerecht. Kies in plaats daarvan voor naturel, zoals maistortillachips. Ze laten je nachoschotel en al zijn ingrediënten beter tot z'n recht komen.
VAN MAIS TOT DORITOS
Na de oogst selecteren we de beste maïs, waarna deze wordt gekookt, geweekt, gewassen en vermalen tot een deeg. Dit smaakvolle maïsdeeg wordt gestampt, gekneed en uitgerold tot lange, dunne stroken waaruit de unieke Doritos driehoekjes worden gesneden.
Zo zit er maïs in, pecorinokaas, cheddar, karnemelk, rode en groene peperpoeder, en veel suiker, zout en umami-smaakstoffen waar onze smaakpapillen dol op zijn. Ze bevatten ook zuren, die speeksel aanmaken waardoor we de aandrang krijgen om meer te eten.
De meeste chips in de supermarkt is gemaakt van aardappel. Maar tortillachips wordt gemaakt van maïs. In de fabriek worden er dunne driehoekjes van gemaakt die een lekker kaassmaakje krijgen. Je zou denken dat tortillachips een Mexicaanse uitvinding zijn, maar dat is niet zo.
Mexicaanse gerechten
Het basisingrediënt van de meeste gerechten is maïs. De maïs wordt in verschillende vormen verwerkt en geserveerd. Verder gebruikt men in de gerechten vooral bonen, pepers, tomaten, rijst en avocado's. Bekende Mexicaanse gerechten zijn tortilla's, nacho's en salsa's.
Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten. Enkele suggesties: camembert uit de oven, quiche met brie of kaastoast met Chaumes.
Dorito's chips bevat een morfineachtige stof én 30 andere ingrediënten: 'Het is vechten tegen de bierkaai' Het ziet eruit als een simpel driehoekje, maar het bevat meer dan dertig ingrediënten, waaronder een morfineachtige stof die het extra verslavend maakt.
Tijdens een controle is gebleken dat het product soja kan bevatten, een allergeen dat niet op de verpakking is vermeld. Daardoor is consumptie van de Doritos Nacho Cheese gevaarlijk voor mensen met een soja-allergie. Het gaat enkel om producten met de datum 02-05-2020.
Zo is de smaak Doritos Sweet Chili Pepper nog steeds één van de meest verkochte smaken in ons assortiment.
180 graden is de perfecte temperatuur om de kaas te laten smelten maar niet hard te laten worden. Gebruik een circulerende lucht functie zodat de kaas ook op de lagere lagen zacht wordt. Bovenop je nacho's doe je wat geraspte kaas naar smaak. Je kunt wisselen tussen verschillende soorten kaas of de kaas mengen.
Ingrediënten: melk, maïszetmeel, zout, 0,5% chilipeper, zuursel, vegetarisch stremsel, kleurstof (caroteen [E160a]).
Cheddar kaas bestellen | Albert Heijn.
Er zijn vrijwel geen verschillen tussen nacho- en tortillachips. De ingrediënten van beide producten zijn identiek aan elkaar: maïsmeel, zonnebloemolie en (zee)zout. Per honderd gram bevatten de twee ook hetzelfde aantal calorieën.
Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya's. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd in Mexico. Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room.
Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
Niet alleen voor ons is het kraanwater in Mexico niet veilig drinkbaar; dit geldt net zo goed voor de lokale bevolking. Om deze reden zijn punten waar je drinkwater kunt tappen dan ook heel vanzelfsprekend. In nagenoeg alle accommodaties in Mexico vind je wel een centraal punt waar een grote plastic fles met tap staat.