Sopropo's komen uit de komkommerfamilie en lijken daar ook heel erg op qua vorm en kleur, hoewel ze qua formaat soms eerder op augurken lijken. De buitenkant heeft vaak een 'wrattige' textuur, hoewel die soms ook gladder is.De binnenkant is wit of lichtgroen.
De sopropo bevat volop vitamine C, folaat (vitamine B11) en vezels. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het cellen en weefsels helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
De smaak is relevanter. Deze is bitter, zo bitter zelfs dat de overige smaak er niet meer zo veel toe doet, net als bij bijvoorbeeld bitter lemon of tonic. Daarnaast vinden ook zelfverklaarde kenners dat de overige smaak weinig krachtig is, als van komkommer, groene paprika of courgettes.
TEELT Grondsoort Sopropo groeit het best op een goed gedraineerde, zandige leemgrond die rijk is aan organisch materiaal, maar kan ook wel groeien op vele andere soorten gronden (zwaardere gronden). Grondbewerking Vóór het planten, moet het plantveld worden vrijgemaakt van hoog wied.
Sopropo kan na ongeveer 10-12 weken na het planten worden geoogst. De groente kan worden geoogst zodra deze de gewenste grootte heeft bereikt en de huid een donkergroene kleur heeft. Snijd de groente voorzichtig af met een scherp mes.
Het is nodig om sopropo met de hand te bestuiven bij gebrek aan insecten in een kweekkas. Bestuiven doe je door stuifmeel van de mannelijke bloemen over te brengen naar de vrouwelijke bloemen. Je herkent vrouwelijke bloemen aan een klein vruchtbeginsel achter de bloem.
Halveer sopropo in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne plakken en doe samen met het zout in een kom. Laat het 15 minuten staan zodat de groente gaat zweten; dit neemt wat van de bitterheid weg. Spoel het twee maal af in een kom met koud water, het zal iets schuimen.
Maar sopropo blijft favoriet onder Surinamers. Het is moeilijk verkrijgbaar en lastig te kweken. Daarom kost een kilo sopropo zeven euro. Sopropo kun je in stukken snijden en roerbakken, of vullen met gehakt.
Net als de komkommer worden sopropo-vruchten onrijp gegeten. Als de vrucht rijp wordt, wordt die geel of zelfs oranje. De grote zwarte zaden worden dan rood.
Sopropo is perfect bij hoge bloeddruk of bloedvergiftiging. Buitenom het feit dat sopropo een genezende werking heeft, is het ook een lekkere groente! Een gerecht als sopropo met rijst en zoutvlees of gedroogde garnalen is zeker een aanrader.
Doordat het de bloedsuiker lijkt te verlagen, is een combinatie met medicatie voor diabetes af te raden.
Bestel Sopropo
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
De sopropo heeft net zoveel namen als vormen. De groente staat ook wel bekend als bittermeloen, balsempeer, karela en paré. Hij kan even groot zijn als een flinke courgette. Of juist zo klein als een augurk.
Eén schijf meloen van 120 gram kun je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Om van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk af te wisselen tussen soorten.
Breng 500ml water aan de kook.Voeg vervolgens de 1 theelepel bladeren toe.6-8 minuten laten trekken.Roer af en toe.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Bittermeloenextract versnelt het helingsproces van maagzweren en verhindert de ontwikkeling van maagzweren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de fytonutriënten charantine en polypeptide P. in de bittermeloen de glucose- en vetstofwisseling bij mensen met diabetes 2 helpen te reguleren.
Bittermeloen staat ook bekend als sopropo, bitter melon, balsempeer en karela. Het is een vrucht dat lijkt op een komkommer met wratten en extreem bitter is. Het wordt voornamelijk gebruikt als kruidenthee, alhoewel bittermeloen in Suriname en Azië soms ook in gerechten wordt verwerkt.
De karela wordt ook wel sopropo, balsempeer, bittermeloen of paré genoemd. De groente heeft een bittere smaak en heeft iets weg van courgette.
Sopropo bereiden & bewaren
Je kunt ze het beste in hun geheel bewaren in de groentelade. Invriezen is niet aan te raden, ook niet in een bereid gerecht. Waarom niet? De smakelijke stevigheid verandert na opwarmen al snel in een slappe, melige substantie.
De belangrijkste conclusie uit de peiling is dat de discount-supermarkten Lidl en Aldi qua prijs het best scoren. Gemiddeld liggen de prijzen bij Lidl 16 procent onder het gemiddelde, bij Aldi is dat 12 procent en bij Vomar 9 procent.
Lidl is gemiddeld 16% goedkoper voor groente en fruit dan andere supermarkten. Dit blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond onder 15 supermarktketens. Spar is de duurste supermarkt voor groente en fruit.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
De smaakbeleving van bitter is genetisch bepaald en is voor iedereen anders. Elk van onze smaakreceptoren wordt gecodeerd door een gen in ons DNA; de mate waarin een gen tot uiting komt, verschilt van mens tot mens. Toch kunnen we volgens de studenten ook aan heftige smaken wennen.
Een bittere of vieze smaak in de mond is een veelvoorkomend probleem dat door veel mensen als onplezierig wordt ervaren. De onaangename smaak, zoals een metaalachtige of bittere smaak, kan komen door een ophoping van bacteriën in uw mond. Deze bacteriën vergroten de kans op gaatjes en ontstekingen.