Na de infectie begint de vrucht een bruine plek te krijgen en al spoedig is de hele vrucht bruin. Meestal binnen een week. Twee tot drie weken later verschijnen op de buitenzijde van de schil witte vruchtlichamen in concentrische cirkels. Vruchten in de boom, die geheel rot zijn geworden, mummificeren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Mango is de enige bekende gastheer van de mango-echte meeldauwpathogeen (d.w.z. alleen mango kan door de schimmel worden geïnfecteerd). Geïnfecteerde pluimen (bloemen, bloemstelen en jonge vruchten) worden bedekt met de witachtige poederachtige groei van de pathogeen. Geïnfecteerde bloemen en vruchten worden uiteindelijk bruin en droog.
Schimmel kan doordringen en groeien in het zachte vruchtvlees van fruit, waar u het niet kunt zien. Het eten van beschimmeld voedsel kan allergische reacties veroorzaken, evenals ademhalingsproblemen . Wanneer u een paar beschimmelde stukken fruit in een bak vindt, gooi dan het beschimmelde fruit en alle stukken fruit die er direct mee in aanraking komen weg.
Een schimmel is trouwens wat anders dan beurse plekken in het fruit door vallen of stoten. Die kun je rustig wegsnijden en de rest van de vrucht gewoon opeten.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Gooi beschimmelde producten weg. Schep dus geen schimmel van bijvoorbeeld jam of appelmoes, maar gooi het hele potje weg. Een uitzondering hierop is harde kaas. De schimmel die hierop vaak groeit, groeit alleen aan de buitenkant.
Omgekeerd, als het te veel meegeeft, zompig aanvoelt in je hand, of een heleboel te zachte plekken heeft , is het te ver gegaan. Maar houd in gedachten dat mango's van de boom vallen als ze rijp zijn, in plaats van dat ze (letterlijk) rondhangen om geplukt te worden, dus als er één grote blauwe plek of vlek is, is het waarschijnlijk daarvan.
Voelen. De vrucht moet vol, stevig en rond zijn en een mooie gave schil hebben. Bij indrukken voelt een rijpe mango een klein beetje zacht. Druk niet te hard, want dan creëer je bruine vlekken.
Bacteriële zwarte vlek (BBS) werd voor het eerst aangetroffen in Australië in de vroege jaren 1980 en verschijnt nu in de meeste noordelijke mangoteeltgebieden van Australië. Het kan een ernstige ziekte zijn voor mango's, in sommige gevallen wordt tot 90 procent van het fruit weggegooid vanwege vlekken op het fruit, waardoor het onacceptabel wordt geacht voor de markt .
De stofwisseling van de mango begint te versnellen en veroorzaakt fermentatie door het gebrek aan zuurstof, waardoor alcohol en koolstofdioxide ontstaan. De koolstofdioxide kan nergens ontsnappen, dus het begint kleine witte zakjes in het vruchtvlees te creëren.
Als de vrucht bijna geen geur afgeeft, is het waarschijnlijk nog niet rijp. Aan de andere kant, als de geur te sterk en bijna zwaar is, kan dit een teken zijn dat de mango begint te overrijpen. Zo'n mango kan een melige structuur hebben en de smaak kan flauw zijn, wat niet ideaal is.
Voel aan de huid om te zien of deze gerimpeld is.
Het kan klaar zijn om te eten als u ribbels of textuurverschillen voelt. Houd er rekening mee dat de afwezigheid van rimpels niet per se betekent dat de mango onrijp is, dus gebruik deze truc met andere testmethoden. Als een mango bedekt is met diepe rimpels, kan hij overrijp zijn .
Voordat je die overrijpe mango's weggooit, maak er dan wat verse puree van ! Ik heb het alleen als sap, maar je kunt het voor zoveel andere dingen gebruiken! Smoothies, ijs, taarten, brood en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je mango stukjes in de diepvries bij minimaal -18ºC tot 12 maanden bewaren.
Interne bruinverkleuring
Het aangetaste vruchtvlees is bruin. Deze aantasting kan meestal in verband worden gebracht met bepaalde boomgaardfactoren vóór de oogst (tekort aan voedingsstoffen). Ook overrijp fruit ontwikkelt interne bruinverkleuring, het is een gevolg van natuurlijke veroudering.
Je beste gok is om de mango altijd met je vingers te voelen . Wanneer je er zachtjes in knijpt, zou een mango die rijp is en klaar om te eten, lichtjes moeten meegeven aan de druk.
Knijp ook zacht in de mango. Wanneer de vrucht een klein beetje terug veert, is de mango rijp. Let er wel op dat een mango ook kan overrijpen. Zodra de vrucht dus zacht in te drukken is moet je de mango gelijk eten!
De onrijpe, groene mango is zurig en hard. Ook die onrijpe variant is erg geliefd in Thailand en wordt vaak als snack gegeten, geraspt met een mengsel van peper, zout en suiker, voor de smaakkick.
Interne vleesafbraak
Deze worden zichtbaar wanneer de vrucht doormidden wordt gesneden. Het aangetaste vruchtvlees is bruin. Deze aandoening kan meestal worden gekoppeld aan omstandigheden vóór de oogst (voedingstekort). Overrijp fruit ontwikkelt ook interne vruchtvleesafbraak, het is een gevolg van veroudering.
Als de mango rijp genoeg is om te eten, is hij zacht . Als je er zachtjes op drukt met je vingers of de bal van je hand, geeft de schil van de mango een beetje mee en verschijnt er een deuk. Hard fruit moet een tijdje blijven liggen voordat je het eet.
Naarmate mango's rijpen, worden ze geel, oranje, rood en paars of een combinatie van deze kleuren. Selecteer licht stevige mango's (geven een beetje mee als je ze knijpt) met een zoete geur aan het uiteinde van de steel. Eenmaal gesneden, zou het mangovlees lichtgeel tot dieporanje van kleur moeten zijn.
" Het is onwaarschijnlijk dat je ziek wordt als je een kleine hoeveelheid schimmel eet . Als je er een grote hoeveelheid van eet, is er een kans dat je spijsverteringsachtige symptomen krijgt: maagpijn, misselijkheid, overgeven, maar dat is vrij ongewoon. Je zou behoorlijk wat schimmel moeten eten om je ziek te voelen."
Gezond immuunsysteem
Dan is er volgens Michael Aranda, presentator van de SciShow, niet meteen reden voor paniek. Het doorslikken van schimmel is over het algemeen niet schadelijk, zo vertelt hij in een YouTube-video. “Als je gewoon een gezond immuunsysteem hebt, gebeurt er echt niks ergs met je.
Aardbeien, frambozen en braambessen: het zijn allemaal zachte vruchten die redelijk wat water en suikers bevatten. "Net daardoor zijn ze gevoelig voor schimmels. De kans dat er kleine verwondingen en kneuzingen ontstaan - bijvoorbeeld tijdens de pluk - is groter."