Lichamelijk herstel
De eerste menstruatie na een miskraam vindt meestal plaats na 5 tot 7 weken en kan iets rommeliger zijn, met meer bloedverlies. Soms duurt het iets langer.
Binnen één tot twee weken na een miskraam stopt het bloedverlies en zal je lichaam je cyclus weer gaan oppakken. Ongeveer vier tot acht weken na een miskraam zal je weer ongesteld worden. De eerste menstruatie na een miskraam kan wel iets heftiger zijn dan je gewend bent.
De meeste vrouwen worden 4 tot 6 weken na de miskraam weer ongesteld, sommige later.
Je weet hoe lang en zwaar je normale menstruatie is. Tijdens een miskraam wordt het bloeden en de krampen heviger en duurt het langer dan een menstruatie. Het kan wel twee weken of langer duren totdat je baarmoeder het weefsel op een natuurlijke wijze heeft laten afdrijven.
Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. ook kun je bloed stolsels verliezen. Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo.
Voor het verdwijnen van hCG na een miskraam wordt 9-35 dagen (mediaan 19 dagen) aangehouden. Er is na een miskraam, tenzij er verdenking is op een mola, geen reden om hCG te bepalen of een zwangerschapstest te verrichten. Het normale klinisch beloop kan worden afgewacht.
Meestal verloopt het lichamelijke herstel na een spontane of opgewekte miskraam of een curettage vrij snel. In de 1 of 2 weken die volgen is er vaak nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding. De volgende menstruatie krijgt u normaal gesproken na ongeveer 6 weken, soms een paar weken eerder of later.
Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden. Op deze manier kan je dus alweer zwanger worden in de eerste maand na het stoppen van het bloeden na een miskraam, afhankelijk van wanneer je eisprong plaatsvindt.
Het bloedverlies na een miskraam (of na curettage voor een miskraam) kan twee tot drie weken duren. Het zwangerschapshormoon in je bloed daalt dan ook geleidelijk. Als het zwangerschapshormoon helemaal weg is, komt je menstruatiecyclus weer op gang en krijg je weer een nieuwe eisprong.
Na het verliezen van de vrucht kan het bloedverlies en de bruinige afscheiding nog 1-2 weken door gaan. Je lichaam begint na de miskraam weer met een nieuwe menstruatiecyclus en je kan dan meteen weer proberen om opnieuw zwanger te worden mits je hier emotioneel aan toe bent.
Gedurende één tot twee weken kan er nog wat bloedverlies en bruine afscheiding zijn. Nadat het bloedverlies is gestopt, is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden. Het is na een miskraam niet moeilijker om zwanger te worden.
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of curettage is meestal vlot. Na de miskraam staat de baarmoedermond nog een paar dagen open.
De meeste vrouwen krijgen ongeveer twintig dagen na hun miskraam weer een eisprong. Soms duurt dit langer. Bijvoorbeeld omdat het lichaam nog niet klaar is voor een nieuwe zwangerschap of door stress.
Dus hoe ziet een innestelingsbloeding eruit? Wanneer je een innestelingsbloeding hebt, zie je hoogstwaarschijnlijk een paar druppels bloed op je ondergoed die zelfs een inlegkruisje niet zouden bedekken.Een innestelingsbloeding kan ook bruin of lichtroze van kleur zijn.
Een miskraam begint meestal met licht bloedverlies waarna het bloedverlies toeneemt.Tevens kunnen er buikkrampen ontstaan met mogelijk verlies van bloedstolsels. Dit wordt door veel vrouwen als heftig ervaren. Vrouwen die eerder kinderen hebben gekregen herkennen er (lichte) weeën in.
Om te bepalen wanneer je weer vruchtbaar bent, tel je vanaf de eerste dag van je miskraam bloedverlies een nieuwe cyclus. Soms klopt dit niet helemaal, maar het geeft een goede indicatie. De meeste vrouwen krijgen rond de 20e dag na de miskraam weer een eisprong.
Hoe snel je weer zwanger kunt worden na een miskraam is lastig in te schatten. Ongeveer de helft van de vrouwen is na de miskraam binnen 4 maanden weer zwanger. De grote vraag is eerder: ben jij er klaar voor? Doe namelijk vooral wat jij goed vindt voelen.
Extra vruchtbaar na de bevalling? Ja, sommige vrouwen kunnen na de bevalling extra vruchtbaar zijn. Dit komt omdat de ovulatie snel kan hervatten na de bevalling en soms zelfs al tijdens het borstvoeding geven. Je lichaam is extra vruchtbaar omdat het net zwanger is geweest.
Lichamelijk herstel
Als de baarmoeder leeg is, verliest u steeds minder bloed. De buikpijn gaat dan over in een zeurderige pijn. De dag na de miskraam verliest u evenveel bloed als tijdens de menstruatie. De buikpijn is dan zo goed als over.
Dit bloedverlies kan enige dagen duren. Als de miskraam doorzet, dan verliest u meestal veel helder rood bloed. Ook kunt u stolsels verliezen.
Is er twijfel of je een miskraam hebt gehad, dan krijg je een echo. Op de echo kan je alleen zien of er nog een vruchtzak is. Na een miskraam is er vaak verdikt slijmvlies te zien in de baarmoeder. Dat is normaal en dit verdikte slijmvlies kan je niet goed onderscheiden van een rest.
Na een miskraam kun je vrij snel weer zwanger raken. Zelfs al voordat je weer een keer ongesteld bent geweest. Hoe snel jouw cyclus herstelt, verschilt wel per vrouw. Maar er is geen medische reden om te wachten; meteen na een miskraam zwanger worden is niet gevaarlijk en geeft geen grotere kans op een nieuwe miskraam.
Tijdens het innestelingsproces kan je bevruchte eicel een bloedvaatje raken.Hierdoor is het mogelijk dat je bloed verliest en lijkt het erop dat je ongesteld en zwanger bent. De innestelingsbloeding is niet zo extreem als ongesteld zijn en duurt vaak ook korter.