Hoe ziet keratosis pilaris eruit ? We zien kleine ruwe, rode bobbeltjes op plekken waar de haren uit de huid komen. Er ontstaat het beeld van een kippevel. Meestal geeft keratosis pilaris geen klachten; er is doorgaans geen jeuk of pijn.
Hoewel je keratosis pilaris niet echt kan genezen, krijg je er in de loop van het leven meestal wel minder last van. Je kunt zelf ook een aantal dingen doen om klachten te verbeteren. De kleine verstoppingen kan je voorkomen door regelmatig een exfoliant te gebruiken. De beste optie is salicylzuur.
Hoe ontstaat het? De precieze oorzaak is onbekend. Wel wordt de afwijking vaak gezien bij mensen met een atopie (dat wil zeggen: aanleg om allergisch te reageren, waaronder atopisch eczeem, astma en hooikoorts). En ook bij patiënten met de vissenschubben ziekte (ichtyosis vulgaris).
Keratosis pilaris is niet echt een ziekte, maar eerder een huidaandoening die afwijkt van het normale voorkomen van de huid. Het is dus niet gevaarlijk of ernstig, hoewel de getroffen personen er toch veel last van kunnen hebben.
Hoewel er nog geen middel is dat Keratosis Pilaris kan genezen, helpt de juiste huidverzorgingsroutine en regelmatige hydratatie met producten verrijkt met Urea zoals Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea met het verlichten van symptomen en het verzachten van de huid.
Keratosis pilaris wordt ook wel 'anservel' of 'kippenhuid' genoemd, omdat het doet denken aan de bultjes op het vel van een vers geplukte vogel. Deze kippenhuid is meestal erfelijk en wordt dus van vader of moeder aan kind doorgegeven.
Geschat wordt dat ca. 25% van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate keratosis pilaris heeft. Het komt dus zoveel voor dat men zich kan afvragen of het wel een echte afwijking betreft. Opvallend is wel dat vooral mensen met een atopische constitutie relatief vaak keratosis pilaris hebben.
Uitslag, rode bultjes en jeuk; het kan komen door eikenprocessierupsen, bedwantsen, andere insecten, warmte of de zon. Meestal gaan de klachten vanzelf over, tot die tijd is het advies om niet te krabben! Gebruik een verkoelende zalf, met bijvoorbeeld menthol.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende rode bulten op uw huid. Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken.
Ook het dagelijks voeden van je huid met een rijke bodylotion is een schitterende remedie. Regelmatig exfoliëren is een goede manier om strawberry legs te voorkomen. Wanneer je scrubt verwijder je immers de dode huidcellen die aan de oppervlakte van je huid liggen zodat die de porie-opening niet verstoppen.
Wat doet ureum op de huid en waarbij gebruik ik het? Ureum bevordert opname van water door de huid, waardoor deze weker wordt. Schilfers verdwijnen dan sneller. Ureum op de huid is te gebruiken bij verschillende huidaandoeningen, zoals droge huid, eczeem en psoriasis.
Kijk per week/twee weken aan hoe je huid reageert en bouw het gebruik als volgt op als je geen irritatie ondervindt: – Begin met een keer in de drie dagen “s avonds aanbrengen. – Als dit goed gaat, gebruik dan om de dag 's avonds. – Uiteindelijk: elke avond.
Rode vlekken door stress
Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Wat zijn Strawberry Legs
De rode of bruine puntjes die je op je benen ziet zijn zichtbare haarfollikels, oftewel de huisjes waar de lichaamsharen in gevormd worden. De term Strawberry Legs komt vanwege de pitjes in de aardbei, waar je de gespikkelde huid mee kunt vergelijken.
Keratosis pilaris is een opeenhoping van keratine rond de haarzakjes. De verstopte haarzakjes kunnen door bacteriën, ontstekingen of roodheid in het gebied veroorzaken. Ook ziet de huid er ruw uit en voelt het ruw aan.
Salicylzuur voor de verhoornde huid
Om je huid te helpen de uitgedroogde en afgestorven cellen op te lossen en af te voeren, kun je gebruik maken van een product met salicylzuur. Salicylzuur tot een concentratie van 1 tot 2% werkt vet oplossend en is zeer geschikt voor het verwijderen van oneffenheden.
Exfoliëren is een manier om huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen. Dit kan op drie verschillende manieren: mechanisch, enzymatisch en chemisch. Bij een mechanische exfoliatie worden dode huidcellen van de huid afgeschuurd door middel van een product met een korrel erin.
AHA's en BHA's, zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur, mogen nooit samen met vitamine C worden gebruikt. Vitamine C is ook een zuur en is onstabiel, dus de pH-balans zal worden verstoord door deze ingrediënten in lagen aan te brengen.
Het gebruik van salicylzuur, maar ook van andere soorten zuur, zorgt ervoor dat de huid dunner wordt en daardoor extra kwetsbaar is voor schadelijke gevolgen van UV-straling, zoals verbranding en pigmentverschuivingen. Smeer de huid daarom dagelijks goed in met een zonbescherming met factor 30 of hoger.
Ureum is een van de zogenaamde 'Natural Moisterizing Factors': het zorgt ervoor dat de huid optimaal gehydrateerd wordt. Ook zorgt ureum voor het verdwijnen van overtollige huidschilfers. Ureum is dus een heel goed ingrediënt om de huid weer zacht en soepel te laten aanvoelen.
Droge huid, schilfering of psoriasis: gebruik dit medicijn zolang uw klachten voortduren. Overleg met uw arts hoe lang u het medicijn moet gebruiken. Als u het te lang en te vaak gebruikt of op te grote huidoppervlakken kan te veel salicylzuur in uw lichaam komen.