We zien één of meerdere 0,5 tot 3 cm grote ronde tot ovale, wat harde huidkleurige gezwelletjes, die meestal goed begrensd en verschuifbaar zijn ten opzichte van het onderliggende huidweefsel. Voorkeursplaatsen zijn het behaarde hoofd, het gezicht, de nek, de borst en soms de ledematen.
Een verstopte talgklier (of ontstoken haarzakje) herken je aan een (onderhuids) talgbultje of een opgezwollen talgklier, eventueel met een zwart stipje bovenop. Deze talgbultjes kunnen geen kwaad, zolang ze niet gaan ontsteken.
Het haarzakje vult zich met talg en huidschilfers, waardoor de atheroomcyste groeit. Atheroomcysten gaan niet vanzelf weg en zijn met een kleine chirurgische ingreep heel eenvoudig en goed te verwijderen.
Een talgkliercyste kan geen kwaad. Als u er toch last van heeft, kunt u de cyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom de cyste te verdoven. Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten.
Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.
Een talgkliercarcinoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de talgklieren. Talgklieren zitten op bijna alle plekken in de huid. Vooral in en rond je oogleden zitten veel talgklieren. Daarom zit een talgkliercarcinoom vaak op deze plek.
Talg is een olieachtige en wasachtige substantie dat op je huid zit. Het wordt meestal geproduceerd op je gezicht of hoofdhuid, maar het kan ook op andere plekken op je lichaam voorkomen. Je handpalmen en de onderkant van je voeten zijn uitzonderingen.
Ze liggen net onder je huid en zitten niet vast aan omliggende structuren. Ze zijn rond en voelen zacht aan. In het midden van de rode zwelling is soms een zwart puntje herkenbaar. Dit is de afvoer van de verstopte talgklier.
Als u er toch last van heeft, kunt u de atheroomcyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom te verdoven. Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten. Soms kan een verstopte talgklier scheuren onder de huid, dan spreken we van een een ontsteking.
Een talgkliercyste kan geen kwaad. Het komt vooral voor op het hoofd, de nek en de rug. Een verstopte talgklier kan ontstoken raken. De zwelling wordt groter, rood, warm en doet pijn.
Het is een rond huidskleurig of roze/rood bultje variërend van een halve centimeter tot soms enkele centimeters groot. Soms zit er ook een mee-eter op de atheroomcyste. Als je er op drukt of als de cyste vanzelf open gaat, kan er talg uit komen. Deze talg heeft vaak een vieze geur.
De talgkliercyste kan langzaam groeien. Wanneer men hard op de zwelling drukt, kan er wat talg uit komen. Soms breekt de klier vanzelf open en komt er opeens talg uit. De talg kan stinken.
Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt. Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien.
Een cyste veroorzaakt meestal een zwelling, die op zichzelf niet pijnlijk is. Vaak wordt een cyste in de kaak ook per toeval ontdekt op een röntgenfoto. De oorzaak voor het ontstaan van een dergelijke holte is vaak een ontsteking, bijvoorbeeld van een tand of kies.
Een talgkliercyste kan ontstoken raken. De cyste wordt dan groter, rood en warm en doet pijn. Als de ontstoken cyste niet vanzelf opengaat, moet de huisarts er een sneetje in maken.
Een vetbultje bestaat uit vetcellen. Een vetbultje komt heel vaak voor en kunnen wel 10 centimeter groot worden. Waarom een vetbultje ontstaat, is niet bekend. Een talgkliercyste is een bult op de huid.
Oorzaak. De uitgang van een van de kliertjes kan verstopt raken waardoor de talg ophoopt en een bultje ontstaat. Soms raakt deze ophoping ontstoken.
Meestal zijn cysten goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Cysten veroorzaken over het algemeen geen last, maar het is verstandig de huisarts te raadplegen voor verdere onderzoek. De diagnose kan worden gesteld met behulp van een een MRI-scan of CT-scan.
Een atheroomcyste ontstaat meestal vanuit een haarzakje waarvan de uitvoergang, het puntje waar de haar door naar buiten steekt, verstopt is geraakt. Bijvoorbeeld door een ontsteking (puistje) of door een beschadiging van de huid. Op een haarzakje komt ook altijd een talgkliertje uit.
Een talgkliercarcinoom op of in het ooglid ziet er meestal uit als hard, geel knobbeltje. Het kan er ook uitzien als een rood plekje op of vlakbij de rand van het ooglid. Bijna altijd is het knobbeltje of plekje geen talgkliercarcinoom, maar is er iets anders aan de hand.
Het zelf uitknijpen of verwijderen van een vetbultje is niet aan te raden en eigenlijk ook niet mogelijk. Wij adviseren dus altijd om een vetbultje te laten verwijderen door een professional.
Vitamine D en A remmen de talgproductie af en bevatten antioxidanten, die schadelijk cellen uitschakelen. Vitamine C maakt collageen aan. Beide zijn dus een belangrijke toevoeging op je voedingspatroon. Veel onderzoeken hebben een direct verband aangetoond tussen stress en onzuiverheden, puistjes of acne.
Denk bijvoorbeeld aan zuivelproducten, geraffineerde koolhydraten, frisdranken, vleesvervangers, gefrituurd voedsel, pindakaas, suikers, rood vlees, zout en alcoholische dranken. Het zijn allemaal voorbeelden van etenswaren en dranken die de talgproductie bij veel mensen laat stijgen.
Een goedaardig gezwel (benigne tumor) drukt het omringende weefsel opzij zonder al te veel schade aan te richten. Een goedaardige gezwel zal niet in het omringende weefsel groeien. Een cyste is een veelvoorkomende goedaardige afwijking in de borst. Dit is een klein, met vocht gevuld blaasje.