Door de flinke beharing en het brede lichaam lijkt het vosje wat op een hommel. Het is echter een solitair levende bij. De rode kleur lijkt op dat van de vos.De poten zijn diepzwart.
De vrouwtjes hebben een zwart, glimmend achterlijf en het borststuk is dicht behaard. De lange grijze haren vormen als het ware een pelsje. De mannetjes zijn vergelijkbaar, maar hebben minder beharing op het borststuk. Ze hebben een lange witte baard op de onderste helft van hun gezicht.
Vrouwelijke solitaire bijen kunnen dus in principe ook steken. In verhouding tot honingbijen hebben ze echter een onderontwikkeld angeltje.
Waar honingbijen en enkele soorten hommels een sociale levenswijze hebben, doet de solitaire bij alles alleen: het maken van een nest, het zoeken van voedsel en het leggen van eitjes. Het komt ook wel voor dat nesten die dicht bij elkaar liggen een kolonie vormen, maar dat hoeft niet.
Een volwassen bij leeft meestal slechts enkele weken. De rest van het jaar zijn de bijen alleen in andere levensstadia (larve, pop) aanwezig, zoals hierboven beschreven. Uitzonderingen zijn hommels en sommige groefbijen, waarvan bevruchte vrouwtjes overwinteren en zo wel een half jaar oud kunnen worden.
Maar allemaal slapen ze in de winter in een nest. De meeste bijen geven de voorkeur aan warme en droge nestplaatsen. Heel fijngevoelig dichten ze hun nest af met een mengsel van modder en speeksel of met klei, steentjes en plantendelen.
De solitaire bijen die bovengronds leven, zoals metselbijen en behangersbijen, verblijven vaak in gaatjes, kieren en spleten in hout, planten en muren. Ze houden er dus een geheel andere wijze erop na dan sociale bijensoorten als hommels en honingbijen, die een taakverdeling hebben.
In de praktijk is het makkelijker om naar de lengte van de voelsprieten op de kop te kijken: bijen hebben lange sprieten, zweefvliegen meestal korte. Ook hebben bijen kaken onderaan kun kop, vliegen hebben alleen een tong. Veel bijen zijn door hun lange beharing van wespen te onderscheiden.
Voor de werksterbij duurt het pop stadium 12 dagen zodat werksters na 21 dagen worden geboren. De darren hebben het meeste tijd nodig. Voor hen duurt het pop stadium 15 dagen zodat zij pas 24 dagen nadat het eitje gelegd is geboren worden. De geboorte gaat voor alle jonge bijen weer hetzelfde.
Het leven van de solitaire bij en de solitaire wesp
Solitaire bijen en solitaire wespen leven niet in een staat zoals de honingbij. Ze leven alleen (solitair). Bij deze “alleen levende” insecten zijn er mannetjes en vrouwtjes. Een koningin kennen ze niet.
Kom direct in actie in de volgende gevallen: Bij een steek in de mond of keel: Bel direct 112. Laat het slachtoffer ondertussen op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan. Bij een allergische reactie: Bel direct 112 bij allergische verschijnselen na een bijensteek.
Zij kan dus meerdere keren steken. Dit maakt een wesp eigenlijk gevaarlijker dan bijen, los van het feit dat wespen zich ook agressiever verdedigen dan bijen als ze zich bedreigd voelen.
Zweefvlieg. Er zijn in Nederland wel 350 soorten zweefvliegen. Sommige lijken op bijen, andere op wespen. Een slimme truc om je gevaarlijker voor te doen dan je bent.
Bijen hebben een harig lichaam, met gele en zwarte strepen. Het lichaam bestaat uit drie delen; de kop, de borst en het achterlijf. Ze hebben zes poten, vier vleugels en vijf ogen. De bij ruikt met haar voelsprieten, die zitten boven op haar kop.
Het dichtmaken van die gaatjes betekent vermoedelijk dat daarin alweer eitjes voor volgend jaar zijn afgezet, dus ook volgend jaar zul je weer uit al die openingen jonge bijen zien komen.
Zodra de dar de moer bevrucht heeft sterft hij. Bij het afgeven van de zaadcellen scheurt zijn achterlijf namelijk open. Dit overleeft hij niet. De bevruchte moer keert terug naar het nest en ongeveer twee tot drie dagen later begint ze met het leggen van eitjes in de cellen van de raat.
Honingbijen verzamelen alleen nectar, honing, stuifmeel en water. Ze komen dus niet zoals wespen snoepen van je frisdrank of ijs want daar houden ze niet van. Veel planten en bomen hebben in hun bloemen nectar zitten. Bijen en hommels vinden dit heel lekker en zuigen dit op uit de bloem.
Bijen bestrijden is in Nederland niet toegestaan. Bijen zijn een beschermde diersoort en mogen daarom alleen maar preventief geweerd worden of verwijderd worden door een imker. Ga nooit zelf proberen het nest te verwijderen, want bijen kunnen dan aanvallen.
Hij is een vechtersbaasje en probeert zijn territorium vrij te houdenvan mannelijke soortgenoten. Het mannetje grote wolbij is ca. 17 milimeter en daarmee een paar millimeter groter dan het vrouwtje.
Bijen zijn beschermd in Nederland en bestrijden is niet toegestaan. Heb je echt last van het bijennest, schakel dan een imker in. In veruit de meeste gevallen blijken meldingen geen bijen te zijn, maar gaat het om wespen.
In Vlaanderen overwinteren wilde bijensoorten als volwassen bij of als rustlarve. Maar allemaal slapen ze in de winter in een nest. De meeste bijen geven de voorkeur aan warme en droge nestplaatsen. Heel fijngevoelig dichten ze hun nest af met een mengsel van modder en speeksel of met klei, steentjes en plantendelen.
Bijen in de spouwmuur
Het in en uitvliegen van het nest dit is meestal van korte duur (maand). Solitaire bijen zijn zachtaardig en storen de mensen niet.
Hoe lang leven metselbijen? De rosse en gehoornde metselbijen leven drie a vier weken.