Rettich ziet eruit als een grote, witte winterpeen en is nauw verwant aan radijs. De groente behoort tot dezelfde familie als de koolgewassen. De witte wortels van rettich zijn zo'n 20 tot 30 cm lang. Er worden ook nieuwe rode, roze en bruine rettichsoorten gekweekt, maar onder de schil zijn ze nog steeds wit.
Gezonde rakker
Dit lijkt weinig maar toch is het aardig veel. In rettich zit bijvoorbeeld vrij veel vitamine C (18% van de ADH) en ook bevat hij meer dan gemiddeld aan foliumzuur (6% van de ADH) Daarnaast is hij best rijk aan kalium, per 100 gram zo'n 5% van de ADH. Rettich bevat vitamine B6.
Witte rammenas staat ook wel bekend als rettich of daikon. Witte rammenas is de grote zus van de bekende radijs. Het is een megagrote, witte wortel. Witte rammenas smaakt milder, minder peperig dan een radijsje.
Je hoeft rettich niet te schillen, maar was hem altijd wel zorgvuldig. Rettich kun je hetzelfde verwerken als gewone wortel. In plakjes, stukjes, raspen… Heb je rettich waar het blad nog aan zit, verwijder deze dan, omdat dit voor een langere houdbaarheid zorgt.
Was en schil een rettich en je kunt de wortel rauw eten. Lekker met een plak kaas op de boterham, in een salade en in reepjes met een dipsaus. Een andere naam voor rettich is witte zomerrammenas. En de Japanse variant heet daikon.
In de koelkast is rettich 3 tot 4 dagen houdbaar. Als het blad nog aan de rettich zit, kun je deze het beste verwijderen. Dit zorgt voor een langere houdbaarheid, ongeveer een week. Het beste verpak je de wortel in een plastic zakje met gaatjes.
In die periode maak je de meeste kans bij de groenteboer, op de markt en bij biologische winkels. Supermarkten hebben de witte rammenas niet altijd in het assortiment. De rettich (rammenas) is nu wel bij AH te koop: https://www.ah.nl/producten/product/wi225353/ah-rettich .
Smaak: Een pikante specerij. Gebruik: Het oud-Nederlandse woord Mierik is afgeleid van: Meredic, wat Méér-Radijs betekent (Duits: Mehr-Rettich) en wijst op de scherpe, pikante, mosterd-achtige smaak van de Mierikswortels, die daarom ook wel Peperwortels worden genoemd.
Rettich wordt gezaaid in de maanden april, mei en juni, Rammenas en Daikin van half juni tot half augustus. Alle rassen houden van een lichte, goed doorwortelbare grond met weinig steentjes of takjes. We willen tenslotte mooie rechte wortels kunnen oogsten.
Rettich is de grote broer van radijs en heeft een soortgelijke scherpe, ietwat bittere smaak. Rettich wordt ook wel daikon genoemd en ziet er uit als een enorm grote witte wortel. Je zal bijna nooit een hele daikon nodig hebben voor een recept, maar hij blijft wel een week goed in de koelkast.
Rettich bereiden & bewaren
Zonder loof is rettich ruim een week in de koelkast houdbaar, met loof iets korter. Het beste verpak je de wortel in een plastic zakje met gaatjes. Rettich is niet geschikt om in te vriezen.
In een ons rettich zit vooral veel vitamine C; 18% van de ADH. Foliumzuur zit er ook meer dan gemiddeld in: 6% van de ADH. Verder bevat 100 gram rettich 5% van de ADH aan kalium. Dat laatste percentage geldt ook voor vitamine B6.
De rettich komt uit Nederland. Wanneer is de rettich verkrijgbaar: Rettich is het hele jaar door verkrijgbaar.
De Rettich groeit, in tegenstelling tot het radijsje, onder de grond en is dan ook een heel stuk groter en wat milder van smaak. In Azië is deze (vergeten) groente een echte klassieker. Het wordt daar zowel rauw gegeten in salades, maar ook in cakes, soepen en stoofgerechten. Honden mogen met mate rettich eten.
Radijs is een groente en behoort tot een koolgewas. Bloemkool, Chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook familie van de radijs. De hele plant van de radijs is eetbaar en worden dan ook weleens door gerechten verwerkt. Een radijs heeft een scherpe en peperachtige smaak.
Geneeskracht. Mierikswortel werkt antibacterieel, schimmelwerend, slijmoplossend, urine-afdrijvend, ze versterkt het immuunsysteem en is goed voor de bloedcirculatie. Het beste werkt mierikswortel als ze vers genuttigd wordt.
De mierikswortel is de witte wortel van de mierik: een plant met witte bloemen die in het wild groeit maar ook als tuinplant wordt gebruikt. De smaak van de mierikswortel lijkt op die van mosterd of radijs: lekker pittig! Het is geraspt te koop in potjes. Mierikswortel is rijk aan vitamine C.
Nee! Gember en mierikswortel zijn niet verwant. Gember is een plant in de familie Zingiberaceae die gele bloemen produceert, terwijl mierikswortel een kruisbloemige plant is met witte bloemen in de familie Brassicaceae die groeit als kool. Gember komt oorspronkelijk uit Azië, terwijl mierikswortel uit Europa komt.
Voorbeelden van vergeten groenten zijn pastinaak, schorseneren, aardpeer, meiraap, raapstelen, koolrabi, koolraap en postelein. Zeekraal en lamsoor worden ook vaak gezien als vergeten groenten.
Daikon is meestal verkrijgbaar in de groothandel of grootwarenhuizen,(behalve in de winter.) Moest je het daar niet vinden zou ik een groentespeciaalzaak of een Aziatisch warenhuis opzoeken, daar is het vast en zeker te vinden.
Radijs bereiden & bewaren
Het beste doe je radijs in een plastic zakje met gaatjes. Dat radijs kort houdbaar is, komt door het hoge vochtgehalte. Ze worden hierdoor snel glazig of zwart van binnen. Radijs is niet geschikt om in te vriezen.
Een aangesneden rammenas kun je maximaal een week in de koelkast bewaren. Dek het snijvlak dan af met huishoudfolie. Rammenas is niet geschikt om in te vriezen, dan gaan zowel de smaak als de knapperige structuur achteruit.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Gezondheid. Daikon heeft een waterafdrijvende werking, maar is zonder meer gezond. Het heeft ook een zachte smaak en een goeie vertering. Als je 100 gram daikon eet heb je tot wel 34 percent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen!