Prikkels komen binnen via de zintuigen en als de hersenen niet in staat zijn om prikkels gelijktijdig te verwerken, ontstaan door overstimulatie een opgejaagd gevoel, concentratieproblemen en irritatie. In een prikkelarme omgeving, met gedimde lichten of minder geluiden, worden de hoeveelheid prikkels beperkt.
Een Time-Out ruimte (of separeerruimte, prikkelarme ruimte) is een ruimte die aan een cliënt, met positieve benadering en de juiste psychologische begeleiding, een comfortabele en kalmerende omgeving kan bieden.
Overprikkeling bij je kind ontstaat wanneer het brein overbelast raakt door interne en externe sensorische prikkels. De gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels wordt vaak gezien bij 'gevoelige' kinderen (en volwassenen). Er is dan veelal sprake van problemen in de sensorische informatieverwerking.
Mensen met overprikkeling hebben vaak last van hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust, en het overlopen van emoties. Bij sommige mensen leidt dit tot tijdelijke uitvalsverschijnselen, koorts, overgeven of een epileptische aanval.
Een effectieve methode om prikkels te verminderen is Access Bars. Veel mensen hebben hier baat bij (gehad). Het zorgt er voor dat je brein kalmeert, blokkades in de elektrische energie verdwijnen, fysieke klachten verdwijnen, en je totale ontspanning ervaart.
Mensen met autisme registreren meer prikkels dan de meeste andere mensen. Ze krijgen een grote hoeveelheid informatie binnen via de zintuigen. Alle sensorische indrukken moeten samen met alle gedachten en gevoelens die ze hebben door het brein verwerkt worden.
Een prikkelverwerkingsstoornis, ook wel sensorische informatieverwerkingsproblemen, is vaak te herkennen wanneer uw kind last heeft van harde geluiden, moeite heeft met stil zitten en/of een afkeer tegen knuffelen. Deze dingen zorgen vaak voor hinder in het dagelijks leven.
Bij psychosen of overprikkeling kan antipsychotica worden voorgeschreven. Dit remt in de hersenen de effecten van natuurlijk voorkomende stoffen, voornamelijk van dopamine. Hierdoor verminderen psychosen en onrust.
Er is geen bewijs dat dit ook leidt tot blijvende overgevoeligheid, maar het gevoel dat het dan extra hard binnenkort zal er zeker zijn. Heel langzaam wennen aan prikkels is belangrijk, dat prikkelhoeveelheid langzaam wordt opgebouwd ook.
Overprikkeling kan overgaan. Hoe snel overprikkeling overgaat, verschilt per persoon. Als je last hebt van chronische overprikkeling, ben je daar waarschijnlijk niet in één dag van af.
Een Time-Out ruimte (of separeerruimte, prikkelarme ruimte) is een ruimte die aan een cliënt, met positieve benadering en de juiste psychologische begeleiding, een comfortabele en kalmerende omgeving kan bieden.
Na aanvankelijke gevoelens van vermoeidheid of afkeer, komen ze in een afgestompte of juist hyperactieve staat terecht waarin ze niet meer voelen dat het hen eigenlijk teveel is. Ze blijven maar doorgaan met handelingen die hen nog verder overprikkelen zonder dat ze ingrijpen op hun eigen gedrag.
Mensen met autisme hebben moeite met liegen of manipuleren. Anderzijds brengt hun nood aan voorspelbaarheid, hun gebrek aan flexibiliteit en hun onvermogen om subjectief te denken mee dat ze de regels respecteren, hun plicht doen en blijk geven van objectiviteit en een onwrikbare logica.
Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap
Madelon: 'Mensen die hoogsensitief zijn hebben een zenuwstelsel dat gevoeliger is voor prikkels. Het kost simpelweg meer tijd en energie om deze prikkels, zoals bijvoorbeeld geluid en drukte, te verwerken. Hierdoor raak je sneller uitgeput.
Een van de lastige kanten van hooggevoelig of snel overprikkeld zijn, is namelijk dat je snel de stress van een ander overneemt. Jezelf letterlijk afsluiten met een noise cancelling koptelefoon kan helpen of een fijne en rustige omgeving creëren voor jezelf.
Hoe weet je of je hoogsensitief bent? Hoogsensitieven voelen zich vaak anders. Ze hebben een hekel aan drukte, zijn gevoelig voor sterke geuren of geluiden en kunnen flink van hun stuk gebracht worden door veranderingen in hun leven. Als kind werden ze vaak verlegen of gevoelig genoemd.
Wat is prikkelgevoeligheid
Prikkelgevoelige kinderen kunnen onverwacht, warrig of vreemd reageren. Prikkelgevoeligheid zit niet tussen je oren, maar heeft te maken met het verschil in verwerking van zintuiglijke informatie door hersenen. Het is dus een lichamelijke klacht, waar je kind veel last van kan hebben.
Overprikkeld en Passief
De overprikkeld passieve persoon is niet veel bezig om de hoeveelheid prikkels in zijn omgeving te beïnvloeden, waardoor hij regelmatig overprikkeld raakt.
#Overprikkeling
Heb je #ADHD dat sta je vaak 'aan', je bent alert, je hoort en ziet veel en kunt al die informatie niet altijd goed filteren op mate van belangrijkheid. Je loopt op die manier gemakkelijk vol in je hoofd, wat zorgt voor onrust, bewegingsdrang en slechter slapen.