Kleermotten zijn kleine (nacht)vlinders met goudkleurige vleugels en zijn vooral 's avonds actief. Larven van de kleermot zijn ongeveer 1 cm lang en wit met een bruin kopje. De cocons waarin ze zich inspinnen zijn 8 mm lang en lijken op zijden kokertjes.
Enkele tekenen van een besmetting met kledingmotten zijn: Wormachtige larven die zichtbaar zijn op en in stoffen, de larven zijn vaak crème/ witkleurig met een bruine kop en zo'n 7-9 mm groot. Zijden buisjes/ tunnels/ webben die zichtbaar zijn op wol, inclusief kleding, dekens en vloerkleden.
Klop de kleren regelmatig uit
Zoals bij tip 1 genoemd, hebben motten een hekel aan beweging en zonlicht. Klop uw kleding regelmatig even uit of hang ze in de zon.
Motten vinden hun weg naar uw kledingkast door via het raam naar binnen te vliegen of door op een al besmet kledingstuk (bijvoorbeeld een afdankertje of een kledingstuk van de vlooienmarkt etc.) naar binnen te worden 'geloodst'. Het gevaar van de mot zit hem echter vooral in de larven.
De wat kleinere soorten nachtvlinders, welke vaak larven hebben die ook voedsel of kleding van mensen eten, worden "motten" genoemd. Er zijn wereldwijd veel soorten motten, waarvan de larven kleding eten. In Nederland gaat het echter hoofdzakelijk om drie soorten: De kleermot, de pelsmot en de bruine huismot.
Was je kleding op hoge temperatuur
Haal je kledingkasten leeg en was al het textiel op hoge temperaturen (50 of 60 graden). Door kleding heet te wassen, doodt je eitjes en mottenlarven. Hang het daarna niet meteen terug in de kast: zorg eerst dat de volwassen motten verdwijnen, anders leggen ze weer eitjes.
Hang kleding die al is aangetast in de zon, was ze op 60°C of leg ze 4 dagen in de diepvries. Motten en hun larven kunnen niet tegen kou en licht. Zet een dichte kartonnen doos met een pluk wol in de kast. Maak hierin gaatjes van ongeveer 2 centimeter en vang zo de larven.
Het popstadium duurt 2-6 weken. De volwassen bruine huismotten leven ca. 2 weken en vliegen van juni tot augustus, al kunnen ze in verwarmde ruimten het hele jaar worden waargenomen.
De aanwezigheid van motten in huis, herken je in eerste instantie vaak aan de schade die ze aanbrengen aan kleding en stoffen. Motten nestelen zich veel in kledingkasten en knagen kleine gaatjes in je kleding. Deze gaatjes duiden er vrijwel altijd op dat je last hebt van motten.
Zijn motten gevaarlijk? Volwassen motten doen niet of nauwelijks kwaad, maar het is niet raadzaam om ze in je huis te laten rondvliegen. Motten leggen namelijk eitjes in je huis, en zodra die uitkomen, komen er mottenlarfjes uit.
Motten staan, net als vlinders, symbool voor transformatie. In tegenstelling tot vlinders, leggen ze meer de focus op de schaduwzijde, omdat motten 's nachts actief zijn. Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister.
In tweedehands kleding kunnen bijvoorbeeld eitjes van kleermotten zitten. Als je tweedehands textiel koopt, is het dan ook verstandig om dat eerst op 60 graden of hoger te wassen. Bovendien kunnen ze ook zomaar binnen komen vliegen! Dat geldt tevens voor de meelmot.
Kleren- en pelsmotten zijn de meest voorkomende motten in huis. De larven van deze motten tasten dierlijke producten aan, waaronder: tapijten, bont, meubelbekleding, wollen stoffen, veren, zijde en isolatiematerialen waarin dierlijke producten (zoals koeien- en paardenhaar) zijn verwerkt.
Hoe zien motmuggen eruit? Motmuggen zijn tweevleugelige insecten en hebben een grijze tot zilverachtige kleur. Ze hebben een driehoekige vorm wanneer ze hun vleugels gespreid hebben. Hun kop, vleugels en pootjes zijn licht behaard.
Ze zijn donkergrijze, bijna zwarte driehoekjes; ze lijken op vliegjes maar het zouden ook vlindertjes kunnen zijn. Ze zijn een millimeter of vier lang, en even breed. Ze bijten niet, ze steken niet, en ze laten zich ook niet wegjagen.
Onder ideale omstandigheden produceert het vrouwtje van de vruchtmot 400 tot 500 eitjes. Bij een temperatuur van 25 C komen de eitjes al na ongeveer 6 dagen uit.
Motten houden vooral van natuurlijke materialen zoals wol, leer, veren en bont. Heb je gaatjes in katoenen of linnen jassen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met zilvervisjes. Zilvervisjes houden net als motten niet van zonlicht en kou.
Er zijn wereldwijd tal van verschillende motten te vinden. In totaal zijn er ongeveer 2000 verschillende soorten motten waarvan er ongeveer 200 in Europa leven. Verreweg de meest bekende hiervan zijn de kleermot en de huismot.
Motten in de keuken: niet schadelijk
Motten houden net zo goed van een schoon huis als van een vies huis. Als het maar ongeveer 20 graden is binnen, daar gedijen ze goed op. “Dat ze er zijn, daar kun je zelf eigenlijk niks aan doen.” Het is ook niet schadelijk voor de gezondheid, zegt de expert.
Een halfuurtje is voldoende, daarna kan je het textiel gewoon wassen in de wasmachine, zoals normaal. Iets meer omslachtig is het gebruik van een emmer met 50 % azijn en 50 % heet water om in je kleerkast te plaatsen.
De Kruidvat Mottenballen voor in de kledingkast beschermen je kleding minimaal 3 maanden tegen motten en mottenlarven. De aanbevolen dosering is 6 tabletten per 1 m3.
Zeep. Wist je dat motten niet houden van zeep? Je kunt dus blokken zeep (nog in de verpakking) in je kledingkast leggen. Op deze manier blijven motten gegarandeerd weg.
Zij komen vooral op (defecte) leidingen af, bijvoorbeeld bij rioolproblemen. Bij een lekkende gootsteen of een verstopt toilet heb je dus eerder kans dat ze in je huis of in je bedrijf voorkomen. Denk erom: motmuggen zijn erg klein en kunnen zich dus makkelijk door spleten, kieren en zelfs door muggengaas wurmen.