Meestal zit het bultje in het bovenste ooglid. Als u aan de binnenkant van het ooglid kijkt, kan het bultje er grijs uitzien. Heel soms gaat het knobbeltje open aan de binnenkant van het ooglid. De inhoud die dan naar buiten komt, is wit of gelei-achtig.
Een strontje gaat vaak vanzelf over. Raak het bultje niet aan en knijp hem niet uit. Leg enkele keren per dag een warm washandje op uw ooglid. Zodra het puistje doorbreekt, is de pijn over.
Bij een chalazion is de zwelling eerst rood, later grijs en voelt hard aan. Het bobbeltje kan enkele millimeters tot een centimeter. Klassieke ontstekingsverschijnselen ontbreken meestal. Op een gegeven moment ontstaat er een (meestal) gevoelige zwelling net boven of onder de rand van het ooglid.
Een chalazion is onschuldig en gaat meestal vanzelf weg binnen 6 weken. Soms verdwijnt het bultje niet vanzelf. Of wordt het groter en pijnlijk. Dan kunnen we de zwelling weghalen.
Is een chalazion besmettelijk? Nee, een chalazion is niet besmettelijk, behalve als het ontstoken raakt door bacteriën.
Ongeveer de helft van de chalazia verdwijnt zonder ingreep binnen 3 weken tot 6 maanden; in sommige gevallen duurt het een jaar. Soms barst een chalazion open, meestal naar buiten (zie Details). Complicaties van een chalazion zijn zeldzaam.
Meestal ziet de afwijking er uit als een ronde glazige zwelling op de lidrand, soms bevindt zich in het midden een zweertje dat makkelijk bloedt. Van alle kwaadaardige tumoren is dit de meest goedaardige: de tumor zaait niet uit en groeit traag.
Een chalazion (een verstopt talgkliertje) is een pijnloze zwelling en verstopping van een of meerdere klieren van het ooglid. De naam van de verstopte klier, is de klier van Meibom. Een chalazion kan voorkomen op zowel het boven- als onderooglid, en aan de binnenkant of buitenkant van het ooglid.
Warm water. Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg minimaal twee keer per dag gedurende 15 minuten een in heet water gedrenkte schone zakdoek/ washand op het gezwollen ooglid. U kunt ook de warme douche op uw gesloten oog richten.
In de volksmond bestaan er verschillende synoniemen voor deze aandoening: naast het officiële 'strontje', wordt een hordeolum ook padzeiker, padschijter, wijnoog, kwijn, kween of pisoog genoemd. Het volksgeloof wil dat je het krijgt als je je behoefte doet in het paadje naast de kerk.
Een tipoog is een pijnloze zwelling in het ooglid. Dit wordt veroorzaakt doordat de afvoergang van één van de talgklieren in de ooglidrand verstopt raakt. Hierdoor ontstaat een ontsteking en een gezwollen ooglid. Meestal verdwijnt dit binnen 6 weken spontaan.
Soms is het knobbeltje zo groot dat het bovenooglid naar beneden zakt. Ook is het mogelijk dat het chalazion op het oog drukt en het hoornvlies iets vervormd, waardoor het zicht met dat oog iets waziger is. Een chalazion kan éénmalig voorkomen, het kan echter ook op een andere plaats in het ooglid opnieuw ontstaan.
Gerstekorrels verwijderen
Als je er van af wilt, dan kan je een gerstekorrel zelf verwijderen. Je prikt met een scherpe, steriele naald een klein gaatje in de huid, zodat je de gerstekorrel eruit kunt drukken met je vingers. Zorg ervoor dat alles gedesinfecteerd is en was je handen goed.
Behandeling van een gerstekorrel is niet noodzakelijk, tenzij je het als cosmetisch onwenselijk ervaart. Indien een gerstekorrel ontstoken is kun je het best even naar de huisarts te gaan. De huisarts geeft je dan antibiotische zalf voor het oog en raadt je waarschijnlijk aan om warme kompressen te gebruiken.
Hordeolum (strontje of pijnlijke infectie van het ooglid)
Het ooglid wordt rood, dik en vaak heftig pijnlijk. Soms hoopt zich pus op in de zwelling; er is een puskop zichtbaar. Wanneer de zwelling vanzelf opengaat zodat de pus eruit kan, verdwijnt de pijn en geneest de afwijking in een aantal weken.
Hoe ontstaat een hagelkorreltje? Bij een hagelkorreltje raakt de uitgang van een talgklier in het ooglid verstopt. Dit kan komen door een propje ingedroogd huidsmeer (talg). Hierdoor kan de talg uit het kliertje niet meer naar buiten en hoopt zich op.
Gerstekorrels voorkomen
Exfolieer regelmatig met glycolzuur of salicylzuur of behandel je huid met een vitamine A-zuur zodat zich geen nieuwe milia kan vormen. Gerstekorrels op het ooglid of onder de ogen kun je weliswaar niet zomaar met dit soort ingrediënten behandelen.
Een hordeolum is een abces in een kliertje van het ooglid. Het abces ontstaat acuut en wordt meestal veroorzaakt door een bacterie. Bij een hordeolum wordt het ooglid rood en dik en is vaak erg pijnlijk. Soms zit er op de zwelling een geel puskopje.
Heel soms kunt u een oogmelanoom ook zien in uw oog. U ziet dan een donker plekje op de iris dat groter wordt. Of een verandering in de vorm van de pupil. Het merendeel van deze symptomen kunt u ook krijgen bij andere oogziekten die vaker voorkomen.
Symptomen oogmelanoom
uitval van een stuk van je gezichtsveld. Het gezichtsveld is wat je kunt zien zonder je hoofd of ogen te bewegen. vlekken, sliertjes en/of lichtflitsen zien. donker plekje op je iris dat groter wordt.
Een talgkliercarcinoom op of in het ooglid ziet er meestal uit als hard, geel knobbeltje. Het kan er ook uitzien als een rood plekje op of vlakbij de rand van het ooglid. Bijna altijd is het knobbeltje of plekje geen talgkliercarcinoom, maar is er iets anders aan de hand.
U mag een strontje nooit uitknijpen, dit verspreidt de infectie en kan andere complicaties veroorzaken. Het strontje verdwijnt of breekt doorgaans vanzelf. Als het breekt, behandel het dan zorgvuldig om een nieuwe infectie te voorkomen.
Een strontje is een rood, pijnlijk bultje op het ooglid. Het bultje ontstaat plotseling. Vaak wordt het een puistje met een puskopje. Een strontje gaat vaak vanzelf over.
Wat is een bultje op het ooglid (hagelkorreltje)?
Dit gebeurt wanneer een talgkliertje in uw ooglid verstopt raakt. Een talgklier in uw ooglid kan verstopt raken door opgedroogd huidsmeer (talg). De talg kan dan moeilijker naar buiten, waardoor het opstapelt in de talgklier.