Een broncode, ook wel source code genoemd, bestaat uit onder andere HTML-codes. Programmeurs en websitebouwers ontwikkelen deze code, maar gebruiken ook deze code om bijvoorbeeld fouten makkelijk te achterhalen. Wijzigingen in de broncode is niet voor iedereen weggelegd.
Broncode is een voor mensen leesbare tekst geschreven in een specifieke programmeertaal . Het doel van de broncode is om exacte regels en specificaties voor de computer vast te stellen die in de taal van de machine kunnen worden vertaald. Als gevolg hiervan vormen broncodes de basis van programma's en websites.
Wanneer een programmeur bijvoorbeeld een reeks C-programmeertaalinstructies in Windows Kladblok typt en de reeks opslaat als een tekstbestand, bevat het tekstbestand nu de broncode . Broncode en objectcode worden soms de voor- en naversies van een gecompileerd computerprogramma genoemd.
De weergegeven bron bekijken
In de Chrome-browser: Klik met de rechtermuisknop op een deel van de pagina en selecteer Inspecteren om alle HTML van de weergegeven pagina te bekijken. Zoek met Ctrl + F (Windows) of Command + F (Mac) naar items in de gerenderde HTML.
Android-telefoon of -tablet met Chrome
Open de webpagina waarvan u de broncode wilt bekijken. Tik één keer in de adresbalk en verplaats de cursor naar de voorkant van de URL (uniform resource locator). Typ view-source: en tik op Enter of Go.
Het grootste deel van de broncode van Chrome is afkomstig van Google's gratis en open-source softwareproject Chromium , maar Chrome heeft een licentie als eigen freeware.
Om de paginabron in Chrome te bekijken, gaat u naar de doelwebsite en klikt u met de rechtermuisknop op een ander gedeelte van de pagina dan links, afbeeldingen of advertenties. Klik op Paginabron bekijken of druk eenvoudigweg op Ctrl + U (Windows, Linux) of Command + U (macOS). Kopieer het gewenste deel van de code of het geheel en plak het in de code-editor van uw voorkeur.
Een broncode is een vertaling die jouw browser gebruikt om de website in de juiste layout te laden. Deze codes geven een goed beeld hoe jouw webite is opgebouwd. Daarnaast wordt deze source code gelezen om belangrijke informatie eruit te halen.
Definitie broncode
Broncode of source code is in feite de originele tekst waar software uit voorkomt. Deze tekst is leesbaar voor mensen, en bevat vaak aantekeningen over de werking en functionaliteit van de code.
Om de broncode van websites te bekijken in Google Chrome, Firefox en Microsoft Edge kan je in alle 3 de browsers dezelfde handeling uitvoeren. Houd Ctrl ingedrukt en klik op U (Ctrl + U) en je ziet de broncode van de website. Dit is geschikt voor een Windows computer.
Dit zijn de soorten broncode die u moet kennen: Geïnterpreteerde broncode . Gecompileerde broncode . Softwarefunctie broncode .
Het belangrijkste aspect van de broncode is dat deze de basis vormt voor het maken van software . Deze functie van de broncode strekt zich ook uit tot andere gebruiksscenario's. Met de broncode kunt u de software bijvoorbeeld bewerken, aanpassen of verder ontwikkelen.
Relevante Broncode betekent alle Broncode voor elk computerprogramma, computerinterface of scherm van het Treinbesturingssysteem dat is opgenomen in of vereist is voor enig Geleverd product, anders dan de Broncode voor Goedgekeurde Software van Derden.
Met broncode worden doorgaans programmeerinstructies bedoeld die door een programmeur met een teksteditor of een visueel programmeerhulpmiddel zijn gemaakt en vervolgens in een bestand zijn opgeslagen. Objectcode verwijst doorgaans naar de uitvoer, een gecompileerd bestand, dat wordt geproduceerd wanneer de broncode wordt gecompileerd met een C-compiler .
Open source software stelt de broncode beschikbaar.
Open source software (OSS) is software die toegankelijk wordt gemaakt voor gebruik, wijziging en distributie onder dezelfde omstandigheden als toen deze voor het eerst werd gemaakt.
Broncode is de door mensen leesbare versie van een programma, terwijl objectcode de door machines leesbare versie is .
Vertrouwelijke gegevens omvatten dus veel meer dan persoonsgegevens. In elke organisatie moeten contracten, boekhoudkundige informatie, bedrijfsprocessen en zelfs de broncode als vertrouwelijke gegevens worden beschouwd .
De hoofdregel is dat degene die de broncode feitelijk heeft gemaakt als maker wordt aangemerkt en daarmee rechthebbende is (lees: eigenaar), zo bepaalt artikel 4 Auteurswet. Zodoende is in beginsel de werknemer of ingehuurde derde eigenaar van de broncode.
Broncode is wat wij de voor mensen leesbare computerinstructies noemen, geschreven door programmeurs . Het is geschreven in duidelijke teksten. We schrijven het zonder speciale opmaak, zoals vet, cursief of andere lettertypen. Het zijn meestal alleen de echte karakters.
Het probleem van broncodediefstal komt neer op het gemak waarmee dit kan gebeuren . Het voorkomen van broncodediefstal is een probleem met grote gevolgen en daar moet goed over worden nagedacht. Het idee van ‘Trust but Verify’ heeft wortels in de ontwikkeling van een bilaterale vertrouwensrelatie.
De broncode of source code van een website of webpagina is een soort instructie met hoe de pagina er uit moet zien. In de broncode kun je diverse informatie kwijt, zoals de opmaak van de letters. Ook aanwijzingen voor crawlers van zoekmachines zijn hier in te voegen.
Open op een computer de site die u wilt kopiëren in de nieuwe versie van Google Sites. Een kopie maken. Voer onder 'Bestandsnaam' een naam in voor uw gekopieerde site. Selecteer onder 'Pagina's' de optie 'Gehele site'.
Klik op de knop "HTML ophalen" of een vergelijkbare knop op de tool om de HTML-code op te halen. De HTML-code van de website wordt door de online kijker gedownload. Door deze te selecteren, met de rechtermuisknop te klikken en 'Kopiëren' te selecteren, kan de HTML-code worden gekopieerd.
Chrome uitschakelen
Chrome is al vooraf geïnstalleerd op de meeste Android-apparaten en kan niet worden verwijderd. Je kunt Chrome wel uitschakelen zodat de browser niet wordt weergegeven in de lijst met apps op je apparaat.