Amfibool asbest Deze groep bevat asbest in de kleuren blauw, bruin, groen, grijs en geel. De vezels van deze groep asbest is naaldvormig. Als de vezels splijten, gebeurt dat in de lengte. De vezels worden dan nog dunner en gevaarlijker.
Asbest bestaat uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. De vezelachtige structuur is te zien op breukvlakken en bij beschadigingen van asbestmateriaal (pas op dat u asbestvezels niet inademt). Asbest is vaak wit tot lichtgrijs. Golfplaten als dakbedekking zijn vaak grijs, zwart of roodachtig van kleur.
Hiertoe behoren een aantal asbestsoorten, als crocidoliet, amosiet, anthophyliet, tremoliet, actinoliet en enkele andere minder voorkomende asbestsoorten. Van deze soorten zijn er hoofdzakelijk twee op commerciële en planmatige wijze gebruikt: amosiet en crocidoliet.
Het materiaal is te herkennen aan lichtgrijze tot lichtbeige (soms lichtgroene) kleur van de asbesthoudende onderlaag. Deze onderlaag lijkt op grof papier of karton. Bij ombuigen, met onderzijde buiten, barst de onderlaag zoals karton barst.
Na de brand zijn er nauwelijks nog asbestvezels in de lucht. De vrijgekomen vezels zullen zijn weggewaaid en brandresten met asbest erin zullen op de grond liggen. Door over brandresten heen te rijden of te lopen, kunnen de brandresten verbrokkelen waardoor mogelijk asbestvezels vrijkomen.
Ga met een aansteker over de zichtbare vezelbundels.Gloeien de vezels alleen maar, en worden ze niet vernield door de vlam?Dan is de kans groot dat het om asbest gaat.
Wilt u weten of een product of materiaal asbest bevat? Dit kunt u door een gecertificeerd laboratorium laten vaststellen. Een lijst van laboratoria vraagt u aan bij de Raad voor Accreditatie (RvA). Ook kunt u via "google" met als zoekterm "asbestanalyse" diverse laboratoria vinden.
Asbestvezels zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen: de spiraalvormige of serpentijnachtige, waaronder chrysotiel (ofwel witte asbest) de rechte of amfiboolachtige, waaronder crocidoliet (blauwe asbest), amosiet (bruine asbest), anthophylliet (geel), tremoliet (grijs) en actinoliet (groen)
Blauw asbest is het meest gevaarlijke
Wit asbest is iets minder gevaarlijk doordat de vezels vaker kunnen worden afgebroken en minder schade in een lichaam kunnen berokkenen.
Asbest vooral gebruikt vanaf Tweede Wereldoorlog tot 1993
Asbest werd op grote schaal en in veel toepassingen gebruikt vanaf de Tweede Wereldoorlog tot 1993. De kans is groot dat een gebouw uit deze periode asbest bevat. Asbest had een aantal voordelen.
Hechtgebonden asbest is de minst gevaarlijke, omdat bij deze structuur de vezels stevig met elkaar zijn verbonden. De asbest kan hierdoor moeilijk vrijkomen, mits het materiaal niet is beschadigd. Als het materiaal wel beschadigd is, kan ook hechtgebonden asbest vrijkomen en gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Gaat u zelf asbest verwijderen? Dan is het goed om te weten dat u maximaal 35 vierkante meter aan asbesthoudend materiaal zelf mag weghalen. Dit is aan strenge regels gebonden en geldt alleen als het gaat om het verwijderen van: Geschroefde (dus niet gespijkerde!), hechtgebonden asbesthoudende (dak)platen.
De meeste typen asbest in Nederland zijn wit asbest (chrysotiel), blauw asbest (crocidoliet) en bruin asbest (amosiet). In de meeste asbesthoudende producten zit wit asbest, vaak vermengd met andere typen asbest.
Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan. Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog.
Zoals gezegd komt asbest in vloerbedekking vooral veel voor in vinylvloerbedekking. De asbest is te herkennen aan de viltachtige onderlaag wat lijkt op karton.De onderlaag is lichtgrijs tot lichtbeige en soms lichtgroen.
Het verwijderen van asbest bestaat uit drie stappen. Stap één is altijd een asbestinventarisatie.Daarna vindt de verwijdering plaats (inclusief afvoer en stort) en tot slot volgt er een eindcontrole. Het verwijderen van asbest moet u, of uw verwijderaar namens u, altijd melden bij uw gemeente.
Bruine asbest is na witte asbest de meest toegepaste soort in Nederland. Tien procent van alle toepassingen van asbest is met de bruine soort gedaan. Zo werd bruine asbest voorheen toegepast in golfplaten, afzuigkappen, brandbestendige kleding, enzovoorts. De wetenschappelijke benaming luidt: amosiet.
Een particulier mag maximaal 35m2 per kadastraal perceel verwijderden. Wilt u meer verwijderen dan moet een gecertificeerd bedrijf dit doen. Voor het zelf veilig verwijderen van asbest bestaat geen blauwdruk. Denk aan uw eigen veiligheid!
In bijna alle gebouwen die tussen 1960 en 1980 zijn gebouwd zit asbest. Het is lastig om het materiaal te herkennen. Asbest zelf is wit, blauw of bruin, maar het materiaal waarin het verwerkt is, kan allerlei kleuren hebben. De kleur van het materiaal zegt dus niets.
Voelen of een materiaal asbesthoudend is, is niet mogelijk. Dat kan alleen in een laboratorium microscopisch onderzocht en vastgesteld worden. Helaas zijn asbest(vezels) ook geheel geurloos.
Op dit moment bestaat er nog steeds verwarring tussen de begrippen asbest en Eternit. Deze verwarring is vrij eenvoudig de wereld uit te helpen. Asbest is namelijk de naam van het materiaal op zich en Eternit is de benaming van een van de grootste asbestcement producenten.
Hoe herken je asbest? Het asbest dat in Nederland veel is gebruikt is wit, blauw of bruin. Asbestvezels zijn microscopisch klein en zie je daardoor niet met het blote oog.
U mag zelf bemonsteren mits u dit veilig doet en volgens de instructies. In ons Testpakket Asbest leggen wij u stap voor stap uit hoe u veilig een materiaalmonster kan nemen. Of laat het monster nemen door onze vakkundige en gecertificeerde ervaren specialisten.
Meestal zit er een lange tijd tussen het inademen van de vezels en het ziek worden, van ongeveer tien tot vijftig-zestig jaar. Maar niet iedereen die asbestvezels inademt, krijgt daardoor kanker of asbestose.
Mogelijke klachten ten gevolge hiervan zijn een opgezette buik, pijn vanwege vocht in de buikholte, gewichtsverlies, een zwaar gevoel in de buik, verstopping en koorts.