Bij nieuwe maan zien we de maan bijna niet.We zien dan alleen het stuk maan dat niet door de zon wordt beschenen en daarom is het een donkere bol. Bij eerste kwartier zien we net een klein maansikkeltje komen. Een klein stukje van de voor ons zichtbare kant van de maan is dus door de zon beschenen, de rest niet.
Om je dromen te Manifesteren, moet je ze kunnen visualiseren. De eerste stap hiervoor is om je wens op te schrijven op papier.Deze kan vervolgens in het directe maanlicht neergelegd worden, zodat de wens de energie van de nieuwe maan op kan nemen. Bewaar je wens tot de volgende nieuwe maan!
Bij volle maan zien we de verlichte helft van de maan, terwijl we bij nieuwe maan 'niks' zien. Bij nieuwe maan zien we de onverlichte helft van de maan.
Nieuwe maan
De helft van de maan die naar aarde staat gekeerd ligt in de schaduw. De maan zal vanaf nu weer zichtbaar gaan worden. Dit noemen we een wassende maan. Eens in de zoveel tijd is er tijdens nieuwe maan ook een (gedeeltelijke) zonsverduistering te zien.
De Maan staat 4,6gr ten noorden van Mercurius (+1,4m), in het sterrenbeeld Leeuw. De dichtste nadering vindt om 23:46 plaats, bij ons onder de horizon. De samenstand is alleen met veel moeite zichtbaar op 14 september rond 6:30 uur.
De Maan komt op om 22:47 uur, in het noordoosten, bij een azimut van 44°. Hij gaat om 15:36 uur onder, in het noordwesten, bij een azimut van 314°. Zie ook: Hoe laat komt de Maan op? De Maan staat om 06:48 uur in het hoogste punt aan de hemel, op een hoogte van 62.2° boven de zuidelijke horizon.
In Nederland en België valt nieuwemaan op 16 augustus 2023 - 11.38 uur. Met nieuwemaan staat de maan tussen de aarde en de zon en is de donkere kant van de maan naar de aarde gericht.
Spiritueel gezien symboliseert de opkomst van de maan een nieuw begin. En moeder natuur lijkt het hier mee eens te zijn… Zo ontspruiten zaadjes tijdens een nieuwe maan veel eerder dan op andere tijdstippen. Ook voor jezelf is het een uitgelezen moment voor een fonkelnieuwe start.
Vanaf nu wordt de halve cirkel van de maan steeds groter doordat de zon een steeds groter stuk van de maan kan beschijnen. Als de maan op de helft van haar baan is, dan zien we dit: de volle maan. Nu staat de maan precies tegenover de zon en kan de zon de maan dus helemaal verlichten.
De maan, die grijs is, weerkaatst zonlicht (A) dat in de atmosfeer verstrooid wordt. Omdat zijn licht (B) zwakker is dan dat van de zon, ziet de maan er vaak wit uit, hoewel hij ook geel of rood kan lijken, afhankelijk van zijn stand.
De Rode Maan is een natuurlijk verschijnsel. Tijdens een totale maansverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan, er valt dus een schaduw van de aarde op de maan. Het zonlicht wordt door de atmosfeer van de aarde afgebogen en geeft de maan een zachte rode gloed.
De maan heeft bijvoorbeeld effect op je emoties, energie en slaap. Rond volle maan is de invloed het sterkst. Wat veel mensen merken is dat ze rond volle maan onrustig zijn, slecht slapen of veel (intenser) dromen.
Een blauwe maan slaat op de tweede volle maan in dezelfde maand. Normaal gezien kan je elke maand 1 keer een volle maan zien. Maar omdat één maancyclus geen volledige maand, maar 29,5 dagen duurt, kan je gemiddeld eens om de 2,8 jaar twee volle manen in dezelfde maand zien.
Nieuwe maan is geschikt om: plannen te maken, een nieuw project te zegenen, goede voornemens te beginnen, wensen uit te spreken, te vasten of een sapdag te doen (omdat het ontgiftende vermogen van het lichaam nu het grootst is), zieke bomen te snoeien. Niet geschikt om: alcohol, nicotine en cafeïne te nuttigen.
De nieuwe maan is een ideaal moment om goede voornemens te beginnen en plannen te maken. Je kan met hernieuwde en positieve energie gaan beginnen, je intenties en je doelen extra kracht geven. Deze kracht hou je vast door te gaan mediteren, yoga te beoefenen of door middel van journalling.
Door een ellipsvormige baan rond de aarde scheert de maan soms een stuk dichter langs de aarde. Tot een luttele 357.000 kilometer. Klinkt nog steeds ver, maar scheelt toch bijna 30.000 kilometer. Een supermaan is dus simpelweg een hele grote volle maan, omdat hij dichter bij de aarde staat.
Gedurende de maand gaat de maan door 4 fasen heen: nieuwe maan, wassende maan, volle maan en afnemende maan. Interessant is dat elke fase haar eigen unieke kracht heeft. De verschillende krachten van de maan kunnen je helpen om je intenties te manifesteren. Zo is de nieuwe maan een tijd van contemplatie.
Tegenwoordig draait de Maan in 27 dagen om haar as, even lang als de omlooptijd rond de Aarde. Dat betekent dat we altijd dezelfde kant van de Maan zien. De achterkant blijft altijd uit zicht. De Maan zelf geeft geen licht.
Volgens onderzoek kan de stand van de maan ons slaappatroon beïnvloeden. Bijvoorbeeld, tijdens een volle maan kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen en een diepe slaap te behouden, terwijl tijdens een nieuwe maan het gemakkelijker kan zijn om snel in slaap te vallen en een diepe slaap te behouden.
Staat de maan tussen de aarde en de zon in, dan wordt de achterkant van de maan beschenen. Wij zien dan niets. Dit heet een 'nieuwe maan'.
De aantrekkingskracht van de maan op het water is groot, het bepaalt samen met de zon zelfs de getijden. Rond volle maan zijn de getijdenkrachten het sterkst. De maan en de zon staan dan op één lijn. Niet alleen mensen ervaren dit.
De periode dat iets 'volle maan' wordt genoemd, duurt ongeveer drieënhalve dag. Daarin loopt de belichting van 95 procent naar 100 procent en terug naar 95 procent.
De Maan draait om z'n as.Je zou dus verwachten dat we alle kanten van de Maan kunnen zien.Echter, de Maan draait ook om de Aarde. Het blijkt zo te zijn dat de rotatietijd van de Maan precies gelijk is aan de omlooptijd van de Maan om de Aarde.
Rond de zon draaien negen planeten, inclusief de aarde. Of eigenlijk acht, want Pluto wordt tegenwoordig beschouwd als dwergplaneet. Vier van deze planeten zijn goed met het blote oog te zien: Mars, Jupiter, Saturnus en Venus. Ze lijken op grote sterren, maar het verschil is dat je ze niet ziet knipperen.