De kleur van platina neigt naar een zacht glimmende witgrijze tint. Dit is de natuurlijke kleur van het edelmetaal. In tegenstelling tot goud maken de juwelenontwerpers dus geen gebruik van legeringen met andere metalen met als doel een specifieke kleurtint te verkrijgen.
Platina is lichtgrijs of wit van kleur, heeft een hogere dichtheid dan goud en is vrijwel ongevoelig voor invloeden van buitenaf. Sieraden die zijn gemaakt van platina behouden hun glans langdurig en hebben maar heel weinig onderhoud nodig. Het woord platina is het verkleinwoord van het Spaanse woord plata=zilver.
Gebruik een vergrootglas of een loep van een juwelier om de stempeltjes op de ring te bestuderen. Kijk op aan binnenzijde de ring voor gedetailleerde letters of cijfers. Als je in ring een “PT” symbool, “900 PT” of “950 PT” stempels vind, dan is de ring zeker platina.
Witgoud heeft namelijk een meer zilverachtige kleur, terwijl platina een grijze toon heeft. Sieraden in witgoud worden met rodium bedekt om de witte kleur te behouden, terwijl platina vanzelf “wit” blijft stralen als het goed wordt onderhouden.
Platina is doorgaans duurder dan witgoud, omdat het een zwaarder gewicht heeft, (in het geval van Pt 950) zuiverder* is en door zijn hardheid bovendien moeilijker is om te bewerken. Pt 600 is iets minder zuiver en minder hard dan Pt 950, maar daarom ook goedkoper.
Waarom is platina duurder dan goud? Meer dan 1.000 ton goud wordt elk jaar gedolven. Van platina word per jaar slecht 150 ton gedolven. Deze schaarsheid maakt platina meestal duurder dan goud.
Plaats van platina in het periodiek systeem
Platina is een scheikundig element met symbool Pt en atoomnummer 78. Het is een zwaar, buigzaam, kneedbaar, niet reactieve, kostbaar grijs-wit overgangsmetaal. Platinum hoort bij de platinagroep en is groep 10 van het periodiek systeem der elementen.
De prijs van platina sieraden ligt hoger dan zilveren of gouden sieraden. Dit komt mede door de schaarsheid van dit edelmetaal. Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar platina wordt gedolven. De vijf grootste leveranciers van platina zijn: Zuid-Afrika, Rusland, Canada, Zimbabwe en de Verenigde Staten.
Opmerkelijke eigenschappen
Platina is een buigzaam en kneedbaar metaal met een grijs-witte glans en dat goed bestand is tegen corrosie door cyaniden, halogenen, zoutzuur en niet aan de lucht oxideert.
De huidige platinaprijs is $ 31,23 per gram of € 28,42 wanneer we de prijs van platina in euro's uitdrukken. Een kilo platina kost op dit moment € 28.417.
Platina is een edelmetaal dat voorkomt in onze aardbol. Het metaal is niet alleen een stuk zeldzamer dan goud, het is ook veel zwaarder en harder. Omdat platina zo hard is, kan het worden gebruikt in een hogere mate van puurheid dan bijvoorbeeld bij goud het geval is.
De meest bekende edelmetalen zijn Goud, Platina en Zilver, vooral bekend om hun toepassing in sieraden. Minder bekende edelmetalen zijn Osmium, Rhodium, Iridium, Palladium en Ruthenium.
Palladium is een buitenbeentje in de metalen van de platinagroep. Het heeft zowat dezelfde eigenschappen als platina, zoals het hoge smeltpunt, de grijze kleur, duurzaamheid en zeldzaamheid maar is minder dichtheid. Palladium is het ideale metaal om met puur goud te mengen om het fijnste wit goud te bekomen.
Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Pt en het atoomnummer 78. Het metaal is glanzend, smeedbaar, vormbaar en zilverachtig wit van kleur en wordt als edel beschouwd.
Platina is het edelmetaal van de toekomst
Platina kan als hét edelmetaal van de toekomst beschouwd worden, maar toch heeft het ook al een verleden. In de jaren 1890 was het niemand minder dan Louis Cartier die platina introduceerde als het materiaal geknipt voor de meest verfijnde creaties voor koningen en miljonairs.
Platina wordt voornamelijk geroemd vanwege het bijna onverwoestbare karakter van het edelmetaal. Daarnaast krijgen producten zoals sieraden en horloges waarin platina wordt verwerkt een extra prestigieus imago. Met zoveel vraag naar het edelmetaal is de groeiende interesse van investeerders niet zo vreemd.
Ongeveer 16.100 dollar of ruim 13.200 euro: zoveel moet je vandaag op tafel leggen om 1 ounce (zowat 30 gram) rodium te kopen, meer dan het dubbele van de prijs begin 2020. Daarmee is het momenteel het duurste edelmetaal ter wereld, veel duurder dan goud, palladium en platina.
Per kilo is goud veel duurder dan zilver. In gewicht is er echter ongeveer evenveel goud als zilver verhandelbaar. Dat blijft een lastige inschatting. Want veel van het goud en zilver zal nooit op de markt komen.
Platina staat bekend als het duurzaamste, zuiverste en zeldzaamste edelmetaal ter wereld. Maar hoe onderscheidt platina zich van goud? Tijd om dieper in te gaan op het edelste der edele metalen dat zowel geliefd is voor juwelen voor haar als voor juwelen voor hem.
Taaffeite – tot $20.000 per gram
Van de edelsteen Taaffeite wordt gedacht dat deze meer dan een miljoen keer schaarster is dan diamant. Vandaar de hoge prijs.
Hoe meer goud er in een sieraad verwerkt zit, hoe duurder het sieraad is. Over het algemeen is een sieraad van 8 karaat goedkoper dan een sieraad van 14 karaat. In sommige gevallen heeft het gehalte van het goud weinig invloed op de prijs.
De vele voordelen spreken voor zich: Witgoud past zowel bij klassieke als moderne ringen. Net zoals platina laat witgoud prachtige kleurloze diamanten nog méér stralen. Een trouwring in witgoud is wat makkelijker groter of kleiner te maken dan een ring uit platina (een veel harder materiaal om te bewerken).
Ook bij roségoud bestaat het sieraad nog steeds uit 58,5% goud maar wordt er meer koper toegevoegd waardoor het de herkenbare rosé kleur krijgt. Deze 3 soorten goud kunnen natuurlijk ook met elkaar gecombineerd worden. Bij bicolor sieraden worden 2 soorten goud in één sieraad verwerkt.
Grijs Goud
Maar het gaat ook om hoogbegaafde ouderen die in een isolement terechtgekomen zijn of die qua interesses niet aan hun trekken komen in verpleeg- of verzorgingstehuizen.