De eieren zijn veelal iets ovale, lichtgekleurde ballen die in een trosje met daaromheen een slijmerige substantie worden gelegd. Soms worden de eieren op bladeren of tegen bomen aan gelegd, maar rechtstreeks op de grond komt vaker voor. Het komt ook voor dat eieren aan de onderkant van een blad wordt gelegd.
Eén slak kan tot 400 eitjes afleggen. Ze leggen hun eieren in groepjes van 15 tot 50 in de bodem of onder plantenafval. Deze eieren komen na drie weken uit en zijn na twee maanden al volwassen. De eitjes zijn klein en wit doorschijnend.
Het leggen van de eitjes kan ook tot bijna 24 uur duren. Aan de eitjes hoef je in principe niets te doen, wanneer de omstandigheden optimaal zijn zullen ze na een dag of 14 uitkomen, maar 3 weken is ook geen uitzondering.
Het aantal eitjes wat ze leggen, vaak één keer per jaar, kan variëren van enkele tientallen tot wel 100. Het is maar een klein percentage wat het`tot een volwassen slak zal brengen. Dan menen veel mensen dat slakken niks zien, maar dat is anders.
500 eitjes
Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden. Eén slakje kan tot 500 eitjes leggen. Bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire aangroei leiden. De eitjes zijn klein en wit doorschijnend.
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
De trosjes eieren kan je gemakkelijk met een papieren doekje opnemen of met een schepje oppakken en weggooien. Het is niet nodig – en simpelweg niet te doen – om alle slakkeneieren uit de omgeving te verwijderen. Een goede bestrijding van slakkeneieren is het weghalen van zoveel mogelijk verstopplaatsen.
Naaktslakken houden van donkere, vochtige plekken en verstoppen zich overdag op de grond, diep tussen de planten. Ze houden van een vochtige omgeving omdat ze daar minder kans hebben op uitdroging. Deze slakken komen vooral tevoorschijn bij valavond en 's nachts, tussen maart tot oktober.
Kies voor inheemse planten die slakken niet aanvreten. Bijvoorbeeld wilde akelei, steenanjer, ooievaarsbek en kruiden als tijm en bieslook. Leg barrières van koffiedik, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten.
Slakken bestrijd je met koffiedik
Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.
Grazen Voor sommige soorten slakken is het zeker dat ze hoog boven de grond op planten, bomen of oude muren rondkruipen omdat ze daar algen, schimmels (epifyten) of andere organismen van bladeren, schors of stenen grazen.
Houdt slakken weg
Azijn is een natuurlijk insecticide dat onschadelijk is voor dieren. Spuit wat azijn op de randen van je gras om slakken en andere insecten weg te houden.
Conclusie. De meeste methodes die worden aangeraden om slakken te vangen werken maar zeer beperkt. Ze zijn vaak duur of alleen op een beperkt gebied zinvol. Wil je [geurige] planten als afweermiddel gaan gebruiken dan moet je er je tuin als het ware voor overhoop zetten en aan aanpassen.
Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst? Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Slakken hebben in het algemeen een hekel aan leerachtig, hard en dik blad en aan blad van sterk geurende en bitter smakende planten, zoals veel keukenkruiden. Ook planten met giftig blad of sap (vingerhoedskruid, wolfsmelk, monnikskap enz.) laten ze met rust.
Slakkenslijm krijg je ook gewoon makkelijk weg met warm water en een microvezeldoekje. Eventueel wat sop voor de frisheid erbij.
Vaak zitten ze ca. 2-4 cm diep in de grond. Op slakkenjacht gaan, heeft het meest effect aan het begin van de lente, als het blad nog mals is en een slakkenplaag de meeste schade aanricht.
al met een huisje geboren? Ja, huisjesslakken hebben in het ei al een klein huisje van twee of drie windingen. Zodra een slak uit het ei kruipt begint hij vanaf de mondrand (de opening waar het lijfje van de slak eruit komt) het huisje groter te maken. Dit blijft de slak doen tot hij volwassen is.
De bolletjes bevatten een langzaam vrijkomende meststof (bolletjes wat dichter bij elkaar gelegd dan dat ze in werkelijkheid verdeeld zijn.)
Voorkom dat ze jouw salade verwoesten en plant bij de slaplantjes enkele sterk geurende planten of kruiden, zoals tijm en salie. Deze verjagen de slakken.
Koffiedrab tegen slakken
Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne. De concentratie die in koffiedrab zit is echter niet zo hoog, dus je hebt kans dat de slakken alsnog bij je plantjes komen.
Slakken verschuilen zich graag op ruige, donkere, vochtige plekjes en in hoog gras. Vermijd dergelijke schuilplaatsen en vermijd tuinafval. Hang nestkastjes om natuurlijke vijanden aan te trekken. Merels en lijsters hebben slakken op hun menu staan.