Honingbijen hebben lompe buiken, maar de buik van de koningin heeft een puntigere vorm. Je kunt de koningin hieraan makkelijk herkennen. Zoek naar een bij die scheef op de poten staat. De pootjes van darren zitten direct onder hun lichaam – je zult de pootjes niet echt kunnen zien als je ze van bovenaf bekijkt.
De bevruchting van de nieuwe koningin
Hiervoor moet de koningin eerst bevrucht worden. Ze verlaat hiervoor het bijenvolk, en gaat op zoek naar darren in de lucht. Met meerdere darren zal de koningin paren tijdens de vlucht om een breed scala aan DNA materiaal te krijgen.
Als de koningin voor haar overlijden of uitvliegen (wat gebeurt als ze met een deel van het volk gaat zwermen) nog wat eitjes of larfjes heeft achtergelaten, voeren de werksterbijen hen met koninginnegelei. Hierin zitten andere vitamines dan het voedsel dat de gewone bijen krijgen.
Een koningin kan steken, maar ze steekt alleen andere koninginnen.
Een koningin kost 80 euro per jaar, een klein volk 400 en voor 1600 euro kan een groot bijenvolk dat uitgroeit naar zo'n 50.000 insecten worden gesponsord. ,,Het Maasstad Ziekenhuis heeft vijf volken geadopteerd, die op het dak staan.
Stuifmeel, Propolis en Koninginnegelei (ook wel Koninginnebrij, - Koninginnepap of Gelée Royale genoemd) worden vaker gebruikt. Jarenlang is koninginnegelei met een vleugje geheimzinnigheid omgeven. De meest fantastische eigenschappen werd /wordt aan koninginnegelei toegeschreven.
Er zijn slechts twee momenten in haar leven dat ze vliegt. Wanneer de koningin ongeveer 10 dagen oud is maakt zij haar eerste vlucht. Dit is haar “ bruidsvlucht”: de darren (mannetjes bijen) bevruchten haar dan. De koningin vliegt ook als zij met een aantal werksters op zoek gaat naar een nieuwe woning.
Zij kan dus meerdere keren steken. Dit maakt een wesp eigenlijk gevaarlijker dan bijen, los van het feit dat wespen zich ook agressiever verdedigen dan bijen als ze zich bedreigd voelen.
Waar wespen een grote hekel aan hebben, is de geur van wierrook en de geur van kruidnagels. Zodra je een wierrook stokje aansteekt of je legt een aantal kruidnagels in een bakje met koud water blijven de wespen op afstand. Ze houden absoluut niet van deze geur.
Hoe ziet een wespenkoningin eruit? De wespenkoningin heeft net als de gewone wesp karakteristieke gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf. De typische wespentaille is ook goed zichtbaar. Een gewone werkster wesp wordt 10 tot 15 millimeter groot, terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt.
De honingbij heeft een angel met weerhaken. Wanneer een honingbij steekt, zorgen die weerhaken ervoor dat zowel de angel als de bij zelf in je huid blijven hangen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hommelsteek waarbij de angel door de huid prikt, er weer uit gaat en de hommel wegvliegt.
De darren sterven na de paring, maar de koningin kan 4 à 5 jaar oud worden. Zij hoeft niet meer te paren om eitjes te produceren. Elke dag legt ze tot 2000 eitjes, ze heeft namelijk wel 120 tot 150 eileiders, terwijl een gewone bij er 15 heeft. Daarnaast is ze is ook de enige die bevruchte eitjes kan leggen.
Een wespenkoningin komt nooit uit haar nest, maar ze kan wel steken als ze wordt aangevallen of als iemand haar nest kwaad doet. Zo zijn er mensen die het nest proberen te verbranden of te verdrinken. Of ze slaan erop met een stok of honkbalknuppel. Slim is dat niet, want alle wespen breken dan uit om te steken.
Echter, winterbijen, en ook bijen in een zwerm, kunnen (veel) langer leven dan 6 weken. Volgens Liebig hangt de levensduur van de werkbij vooral af van de hoeveelheid te verzorgen broed: hoe meer broed een werkbij moet verzorgen hoe korter ze leeft.
Bij solitaire bijen heb je alleen vrouwtjes en mannetjes, dus geen koningin. De achteruitgang van vele solitaire soorten komt onder andere door de verarming van onze natuur en de te grote afstanden tussen de plekken met de juiste planten.
In 2016 is de koningin wit gemerkt, geel in 2017, rood in 2018, groen in 2019 en blauw in 2020. En volgens de internationale afspraak onder imkers, gebruiken we elke 5 jaar dezelfde kleur weer. Dus wit in 2021, geel in 2022, rood in 2023, groen in 2024 en blauw in 2025.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Wespen verjagen met geluid kan erg effectief zijn. Ze hebben goede oortjes die gevoelig zijn voor geluid. Het gaat om apparaatjes die ultrasonisch geluid uitstralen en dat is hinderlijk voor wespen. Daardoor slaan ze op de vlucht en verdwijnen ze dus.
Slapen wespen 's nachts? Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt.
Met een poederspuit spuit hij een giftig poeder in de ingang van het nest. Het poeder komt op alle in- en uitgaande hoornaars terecht. De hoornaars verspreiden het poeder zelf verder door het nest. Binnen enkele dagen zijn alle hoornaars dood.
Raadpleeg een arts als: je de achtergebleven angel niet zelf kunt verwijderen; het slachtoffer uitgebreide roodheid of een pijnlijke jeukende zwelling krijgt, maar zich verder goed voelt; het slachtoffer zich na de steek slecht begint te voelen (dit kan tot 24 uur nadien zijn);
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
De lente loopt natuurlijk helemaal door tot Sint Jan op 24 juni, het begin van onze zomer. Voor die tijd worden de meeste jonge, nieuwe bijenvolken geboren. Als de kast te klein wordt voor alle nieuw geboren bijen en wanneer er heel veel voedsel binnenkomt, zal het volk zich splitsen en vormt zich zo een nieuw volk.
Bijen in de spouwmuur
Het in en uitvliegen van het nest dit is meestal van korte duur (maand). Solitaire bijen zijn zachtaardig en storen de mensen niet.
De ministers en het parlement hebben veel meer te zeggen. Een koningin heeft het onder andere druk met het knippen van linten, het schudden van handen en vertegenwoordigt ons land in het buitenland. Daarnaast gaat ze ook met enige regelmaat op werkbezoek in het binnenland.