Veel kruiden en specerijen hebben gezonde effecten en daar profiteer je van als je ze aan je koffie toevoegt. Zo zorgt kaneel er bijvoorbeeld voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en geeft lavendel een heerlijke zachte smaak. Ook extracten geven smaak aan je koffie. Kies voor zachte smaken als vanille bourbon.
Filterkoffie als gezonde oplossing
De beste zetmethode om dit voor elkaar te krijgen is met filterkoffie. Tijdens de bereiding van filterkoffie gebruik je een papieren filter en het filter zorgt ervoor dat cafestol niet in de koffie terechtkomt. Hoe beter de koffie wordt gefilterd, hoe gezonder.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Dus, daar heb je het. De absoluut gezondste kop koffie gebruikt bonen van grote hoogte, een lichtere branding, een fijne maling, een filter, heet maar niet kokend water en wordt zwart geserveerd . De meeste gezondheidsvoordelen die zijn onderzocht, ontstonden toen mensen dagelijks vier tot vijf kopjes van 8-ounce koffie dronken, zegt Arnot.
Filterkoffie, gepercoleerde koffie en oploskoffie bevatten vrijwel geen vetachtige stoffen en zijn dus zeer weinig cholesterol verhogend. Bij gebruik van koffiepads filter je de koffie door het omhullend laagje papier. Koffiecapsules worden daarentegen niet gefilterd.
Onderzoeken geven aan dat gefilterde koffie de minste hoeveelheid ongezonde vetten bevat van alle zetmethoden. Wanneer de koffie door een papieren filter gaat, blijven er enkele verbindingen in zitten die in hoge doseringen ongezond kunnen zijn.
Maar wat is de conclusie? Dat koffie niet slecht is voor de gezondheid, is al eerder aangetoond. En het lijkt erop dat decafé koffie dezelfde gezondheidsvoordelen heeft. Maar dat maakt cafeïnevrije koffie niet gezonder dan gewone koffie.
Gefilterde koffie is de meest gebruikte door middel van een normaal koffiezetapparaat, een Senseo machine of koffie in een horecagelegenheid. Espresso, Turkse koffie en koffie gemaakt van poeder en kokend water zijn de ongefilterde varianten.
De voordelen van kaneel
Concreet houdt dat in dat je een lepeltje kaneel in je koffie ervoor kan zorgen dat je minder zin krijgt in zoete of zoute snacks tussendoor. - Het kruid kan de werking van antioxidanten in ons lichaam nog extra versterken, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt.
Voor de beste handmatige filterkoffie gebruikt u een waterkoker met zwanenhals. Andere opties voor het zetten van niet-giftige koffie zijn glazen pour-over koffiezetapparaten . Als u een fan bent van cold brew koffie, dan heeft u geluk. Er zijn veel niet-giftige cold brewers om uit te kiezen.
Hoe melk dit beïnvloedt
Milder voor de maag: Melk kan helpen om de zure bestanddelen van koffie te neutraliseren, waardoor het zachter is voor je maag en minder snel maagklachten veroorzaakt.
Filterkoffie kan geweldig smaken, maar is wat zachter en minder robuust . Qua snelheid is filterkoffie sneller als je een grote pot zet om iedereen in één keer te voorzien van cafeïne! Maar je offert wel wat smaak op voor het gemak.
De voordelen van decaf koffie
Een koffiedrinker heeft volgens het voedingscentrum minder kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Als je decaf koffie drinkt, geniet je nog steeds van deze voordelen, maar dan zonder de cafeïne.
Als gevolg hiervan is het drinken van gewone en cafeïnevrije koffie in verband gebracht met een verlaagd risico op diabetes type 2 en leverbescherming . Wat betreft cafeïnevrije thee, wordt ook gezegd dat het antioxidanten bevat die ontstekingen kunnen helpen verminderen en cellen kunnen beschermen tegen schade veroorzaakt door veroudering en ziekte.
Kookkoffie (ongefilterd), ook wel Turkse of Griekse koffie genoemd. Bij het maken van kookkoffie wordt water met gemalen koffiebonen gekookt in een pannetje. Door de hoge temperatuur van het water, en de lange tijd dat het water in contact is met de gemalen koffie, komt er veel cafestol vrij.
'Hoe beter koffie gefilterd is, hoe minder cafestol en hoe gezonder deze is,' aldus het Voedingscentrum. 'De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. '
Zwarte koffie heeft de meeste gezondheidsvoordelen zonder de extra calorieën en het vet van toevoegingen als room, suiker, gearomatiseerde siropen en gezoete schuimen, die het tot een "dessert in een mok" maken, zegt Mazarin.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat het drinken van filterkoffie een positief effect op uw lichaam kan hebben, vooral in vergelijking met het drinken van oploskoffie.
Laat koffiespecialiteiten met suiker staan. Het is waarschijnlijk een beetje voor de hand liggend, maar als je koffiespecialiteiten met suiker, melk en allerlei andere zoete toevoegingen blijft drinken, zul je sowieso niet afvallen. Als je wilt afvallen, dan dient je keuze uit te gaan naar zwarte koffie zonder extra's.
Hoewel koffie geen cholesterol bevat, kan het wel het cholesterolgehalte beïnvloeden . De diterpenen in koffie onderdrukken de productie van stoffen die betrokken zijn bij de afbraak van cholesterol in het lichaam, waardoor het cholesterolgehalte stijgt. Meer specifiek kunnen diterpenen in koffie een stijging van het totale cholesterol- en LDL-gehalte veroorzaken.