de originele titel of anders korte omschrijving van de afbeelding/figuur tussen vierkante haken [ omschrijving]. Daarachter komt: Overgenomen van /Retrieved from “Titel afbeelding” van A. Auteur, jaartal, (http://www...). [plus evt Copyright jaartal, naam eigenaar auteursrecht].
Als je een tabel of figuur uit een andere bron aanpast of overneemt, moet je naar de originele bron verwijzen in de tekst en een bronvermelding opnemen in de literatuurlijst. Je gebruikt hiervoor het APA-format voor het type bron waaruit je de tabel of het figuur hebt overgenomen.
Bronvermelding bestaat uit twee stappen: Aan het eind van je verslag neem je een lijst op met de volledige vermelding van alle bronnen die je hebt gebruikt, de bronnenlijst ofwel literatuurlijst. In de tekst maak je elke keer als je een bron aanhaalt een korte verwijzing naar die bron.
Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update). Titel van het document of de website. Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website. Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiedatum).
Een figuur kan gebaseerd zijn op eigen onderzoek of (gedeeltelijk) op externe bronnen. Bij een zelfgemaakte foto, tekening of andere afbeelding komt geen bronvermelding, wel een verwijzing in de tekst en boven de figuur.
Typ in het document de tekst die de kruisverwijzing begint. Bijvoorbeeld: 'Zie Afbeelding 2 voor een uitleg van de opwaartse trend'. Klik op het tabblad Invoegen op Kruisverwijzing. Klik in het vak Verwijzingstype op de vervolgkeuzelijst om het item te kiezen waarnaar u een koppeling wilt maken.
Alle afbeeldingen die je toevoegt aan de tekst worden figuren genoemd. Dit geldt voor visuele weergaven van je data, zoals grafieken, diagrammen, kaarten, maar bijvoorbeeld ook voor foto's en illustraties.
Selecteer het object (tabel, vergelijking, afbeelding of een ander object) waaraan u een bijschrift wilt toevoegen. Klik op het tabblad Verwijzingen in de groep Bijschriften op Bijschrift invoegen. Selecteer in de lijst Naam het label dat het object het beste beschrijft, zoals afbeelding of vergelijking.
De nummering en titels voeg je aan de figuren en tabellen toe door in Microsoft Word met je rechtermuisknop op de figuur of tabel te gaan staan en dan op 'Bijschrift invoegen…' te klikken. Bij een figuur (illustratie) zet je het nummer en de titel eronder. Bij een tabel plaats je het nummer en de titel erboven.
Bij figuren en afbeeldingen worden het volgnummer en de titel aan de onderkant geplaatst. Ook hier wordt 'Figuur' of 'Afbeelding' met hoofdletter geschreven, waarna deze samen met het volgnummer in het cursief komen te staan. De titel of het bijschrijft daarentegen niet.
APA-verwijzingen in de tekst bestaan uit de achternaam van de auteur en het jaar van publicatie. Wanneer je een specifiek deel van een bron aanhaalt, moet je ook het paginanummer of het bereik opnemen in je verwijzing. Voorbeelden zijn: (Benders, 2020, p. 70) of (Ayuk, 2021, pp.
Klik aan het einde van de zin of woordgroep die u wilt citeren en klik vervolgens op het tabblad Verwijzingen in de groep Bronvermeldingen en bibliografie maken op Bronvermeldingen invoegen. Selecteer de gewenste bronvermelding in de lijst met bronvermeldingen onder Bronvermelding invoegen.
Verwijzen naar persoonlijke communicatie
Als je naar persoonlijke communicatie verwijst in je tekst, zet je de initialen en achternaam van je bron tussen haakjes, samen met de woorden “persoonlijke communicatie”, en de datum waarop je de informatie hebt verkregen.
Als je een webpagina of online artikel citeert in APA-stijl, bestaat de verwijzing in de tekst uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Een voorbeeld is: (Merkus & Streefkerk, 2020). Hierbij kan de auteur ook een organisatie zijn, bijvoorbeeld: (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2018).
Wat is een APA-verwijzing? Een verwijzing is een bronvermelding in een tekst. APA legt uit hoe je een verwijzing precies noteert. Bij boeken en artikelen bestaan bronvermeldingen doorgaans uit de achternamen van de schrijvers van de bronnen en een jaartal.
Het is belangrijk dat je in de hoofdtekst minimaal een keer verwijst naar elke bijlage. Dit kan op twee manieren: door de bijlage tussen haakjes te noemen of door naar de bijlage te verwijzen in de lopende tekst. Verwijzen naar een specifiek onderdeel van een bijlage kan ook.
Het doel van een voetnoot
In de voetnoot plaats je een bronvermelding, zodat de lezer je bron kan controleren. Je voorkomt hiermee dat je plagiaat pleegt. De veelgebruikte APA-stijl schrijft voor dat je geen voetnoten gebruikt om bronnen te vermelden.
De bronverwijzing kan zowel aan het begin, in het midden als aan het einde van een regel of alinea staan. De schrijver van de tekst mag zelf bepalen waar de verwijzing komt te staan, als voor de lezer maar duidelijk welke gedeelte van de tekst gebaseerd is op een andere bron.
Bronvermelding of citatie is het aangeven van de oorsprong van informatie en van verwerkte teksten, afbeeldingen en beeldfragmenten, die zijn gebruikt voor het creëren van een gepubliceerd werk.
In Word kun je gebruik maken van een automatisch gegenereerde tabellen- en figurenlijst. Heb je in Word een figuur of tabel, klik dan op de rechtermuisknop. Vervolgens kun je een bijschrift invoegen. Wanneer je dit doet, kun je aan het eind een automatische lijst genereren.
In dit bijschrift staat het nummer van de tabel of figuur, de titel en de overige informatie die nodig is om het te kunnen begrijpen. Bijschriften hoeven niet per se volzinnen te zijn, hoewel het voor de leesbaarheid vaak wel beter is om één of meerdere volledige zinnen te gebruiken.