Geef beide katten wat lekkers in elkaars aanwezigheid, zodat dit een positieve ervaring is, verklein de afstand geleidelijk. Als beide katten rustig zijn, kan de nieuwe kat een paar minuten uit het kamertje gelaten worden bij uw eigen kat. Die tijd kan elke dag verlengd worden.
Stap 1: Aan elkaar laten wennen
Katten zijn niet dom, ze weten het wanneer er een andere kat in huis is. Zorg ervoor dat de katten bekend worden met elkaars geur. Wrijf een doekje over de wang van de ene kat en laat dit aan de andere kat ruiken. Herhaal dit een paar keer, zodat de katten elkaars geur leren kennen.
Het kan slechts een dag of twee of zelfs enkele weken duren voordat katten elkaar tolereren. Het kan maanden duren voordat de katten ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid, maar u bent op weg naar succes wanneer u het stadium van een rustige wapenstilstand tussen hen hebt bereikt.
Zet de deur van de kamer van de nieuwe kat of kitten open. Blijf bij de ontmoeting, het liefst er tussen in. Geef allebei de katten een beloning, maar wel op ruim voldoende afstand van elkaar. Voorkom dat ze te dicht bij elkaar in de buurt komen en voorkom dat ze gaan sissen en grommen.
Houd om te beginnen beide katten apart. Geef je nieuwe kat een eigen kamer waar hij zich een paar dagen kan nestelen met zijn eigen voer- en waterbakje, warme slaapplek en een kattenbak. Terwijl de nieuwe kat zich in zijn kamer nestelt, begin je zijn geur aan je bestaande kat te introduceren.
Geef je katten de ruimte
Zorg dat je katten genoeg ruimte krijgen en laat ze af en toe even alleen in een bepaalde kamer. Zo kunnen ze tot rust komen en hoeven ze zich even geen zorgen te maken over de ander. Als je een klein huisje hebt met 2 katten, kunnen je huisdieren te dicht op elkaars lip zitten.
(Nooit) direct kitten bij oudere kat zetten
Wil je tegen ons advies in, toch proberen om een kitten te plaatsen bij een oudere kat, geef ze dan in ieder geval genoeg tijd. Zoals hierboven al werd aangestipt, hebben oudere katten meer tijd nodig om te wennen aan veranderingen in huis.
Het verschil tussen spelen en vechten herken je aan het gebruiken van de poten en nagels (en de andere kat dus daadwerkelijk bezeren), platte oren en lage grommen. Op het moment dat één van de (of beide) katten dit gedrag vertoont is het geen leuk spel meer, maar zijn de katten de hiërarchie aan het bepalen.
Een van de grootste redenen waarom katten veelal niet met elkaar op kunnen schieten is socialisatie. Socialisatie wil zeggen dat de ene kat veel socialer is aangelegd dan de andere. Waar dit aan ligt kan verschillende oorzaken hebben.
Katten die tegen elkaar aan slapen, elkaar wassen, tegen elkaar wrijven en elkaar begroeten door neus-neuscontact, kun je vrienden noemen. Ze vormen samen een zogenaamde sociale groep.
Het vaakst komt agressie voort uit territoriumdrang. Katten zijn hele territoriale dieren en zullen hun gebied, hun territorium, verdedigen tegen indringers. Dit kunnen buurtkatten zijn die in de achtertuin komen, maar ook katten die met elkaar in een huis wonen en die geen sociale eenheid vormen, geen vrienden zijn.
Kat gromt. Grommen komt net als blazen vaak vanuit een gevoel van onzekerheid of onveiligheid. Een grommende kat laat nog net iets duidelijker weten dat je niet dichterbij moet komen. Naast verdediging dient het ook als waarschuwing.
Het kan een paar dagen, weken en soms maanden duren voordat ze elkaar accepteren afhankelijk van hun persoonlijkheid. Een nieuwe kat is natuurlijk hartstikke leuk, maar vergeet niet om ook de andere kat(-ten) genoeg aandacht te geven, zodat alles zoveel mogelijk hetzelfde is, zoals het was.
Als je kat blaast naar je kitten, is dat dus niet meteen iets om je zorgen over te maken. Zeg nu zelf, hoe zou jij het vinden als er plots een vreemde snuiter bij jou komt wonen, die het op al je eten heeft gemunt en met alle aandacht – en je spulletjes – gaat lopen? Je kat beschermt gewoon haar territorium.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Als je wilt weten waarom je kat bijt, is het belangrijk om te begrijpen wat je kat probeert te zeggen. Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet fijn vinden.
Katten 'janken' soms als ze met elkaar communiceren. Wanneer u 's nachts katten hoort, maken ze vrijwel altijd dit geluid. Het is een herkenbaar geluid dat ver draagt. Katten janken wanneer ze hun territorium bewaken, vechten of pijn hebben.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Er is niet één waarheid in dit grote debat. Sommige katten kunnen echt niet met een andere kat leven, maar sommige katten kunnen ook niet zonder een kat leven. Over het algemeen is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat katten zowel alleen als in groepen kunnen leven. Beide is dus goed!
Wilt u toch een kitten erbij? Dan is het vaak beter om twee kittens te nemen. Een oudere kat wordt over het algemeen niet zo blij meer van een kitten die van alles van hem wil. Als de kittens met z'n tweeën zijn, kunnen ze met elkaar spelen en hoeven ze de oudere kat niet lastig te vallen.
Iedere kat verschilt in zijn behoefte aan een maatje
Sommigen hebben bijvoorbeeld een aanhankelijk karakter, waar anderen eerder op zichzelf zijn. Mogelijk heeft je kat voldoende aan alleen jouw gezelschap en komt hij snel in conflict met een andere kat. Kijk vooral naar het karakter, gedrag en communicatie van je kat.
Veel katten vertrouwen vooral op hun neus en als ze dichter bij de andere kat zijn geeft de neus informatie, die niet klopt met wat ze zien. De andere kat ruikt namelijk onbekend. Erger nog: de kat heeft de geur die hoort bij de dierenarts om zich heen hangen!
Wat moet je doen als je kat blaast.
Nou eigenlijk moet je juist niets anders doen dan weg lopen (afstand vergroten). Kijk niet naar de kat en probeer juist niet om contact te maken. Steek ook niet je hand uit naar de kat, de kans is groot dat je een mep krijgt.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.