Behandel jezelf zoals je een goede vriend of vriendin zou behandelen. Ga na wat je tegen een ander zou zeggen in een gelijke situatie, en zeg dat dan tegen jezelf. Probeer beter naar je gevoel te luisteren. Doe je iets omdat je van jezelf MOET of omdat je het echt WIL?
Het is belangrijk om goed naar jezelf te luisteren en je intuïtie te durven vertrouwen. Als iets voor jou niet goed voelt: niet doen. Doe niets om een ander tevreden te stellen of omdat je je anders schuldig voelt.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Het lijkt erop dat een gebrek aan liefde, zorg, aandacht en respect in de kindertijd de oorsprong kan zijn van een laag gevoel van eigenwaarde. Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer overbeschermende ouders, het niet hebben van duidelijke grenzen en cultuur.
Om jezelf meer te waarderen moet je allereerst positiever gaan leren kijken naar je zelf. Je kan pas de waardering van anderen toelaten als je onafhankelijk van andere mensen jezelf waardeert. Wees dankbaar voor wie jij bent, wat je kan en hoe je leven is.
Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
Niet in situaties, niet in doelen, niet in andere mensen, niet in bezittingen. Geluk vind je in de laatste plaats waar je het zoekt: jezelf. Met 'jezelf' bedoel ik niet je hersenen, want je hersenen zijn nooit helemaal tevreden.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Je verloren voelen kan geworteld liggen in het feit dat anderen je geen goedkeuring lijken te geven over wat je doet of zegt. Vergeet die anderen. Jij hebt geen goedkeuring van anderen nodig om je goed te voelen. De manieren waarop anderen ons beoordelen zegt meer over hen dan over ons.
Wat ik probeer te zeggen is dit: het is toch wel zonde dat ik de tijd en energie niet gefocust heb kunnen inzetten voor iets wat ik écht wilde bereiken. Iets concreets. ...
Besef dat je bang bent om te kiezen. Kiezen is eng. ...
Als het leven te zwaar is, kan het enorm helpen je gedachten uit te spreken. Vind iemand in je omgeving die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Praten over je zelfmoordgedachten helpt. Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.
Mensen denken vaak veel te veel na over wat er eventueel in de toekomst gaat gebeuren of blijven te veel hangen in het verleden. De toekomst kan je niet voorspellen en aan het verleden kan je helaas niets meer doen. Dus zorg er voor dat je je er niet teveel door laat leiden.
De eerste stap is je bewust worden van jouw emoties en ermee in contact leren zijn, of je ze nu als positief of negatief beoordeeld. Je kunt pas invloed uitoefenen als je je ervan bewust bent. Emoties komen en gaan als golven: ze dienen zich aan, bereiken hun piek en nemen vervolgens weer af.