Android. Ga naar Instellingen en vervolgens, onder het kopje Draadloos en netwerk, naar Meer en vervolgens Mobiele netwerken. Hier kunt u mobiel internet (gegevenstoegang) in het geheel uitzetten of alleen voor het buitenland (gegevensroaming). Een vinkje geeft aan dat het aan staat.
Roaming uitzetten
Dit is niet ingewikkeld, maar per besturingssysteem verschilt het wel hoe u dit moet doen: Android: ga naar instellingen > kies 'mobiele netwerken' > kies 'gegevensroaming' > vink 'dataroaming' uit. Windows: ga naar instellingen > kies 'opties voor gegevensroaming' > kies 'dataroaming uitzetten'.
Roaming uitzetten op iPhone
Open de Instellingen-app op je iPhone; Tik op 'Mobiel netwerk'; Kies 'Opties mobiele data'; Verschuif de schakelaar bij 'Dataroaming' zodat het vakje grijs wordt.
Maar wat is nou verstandig? Als roaming uit staat, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet. Binnen de EU is het dus verstandig om aan te zetten, als je op reis gaat. Binnen de EU geldt je abonnement namelijk gewoon, en kun je internetten zoals je in Nederland ook doet.
Vanaf het homescherm ga je naar 'Apps' → 'Instellingen' → 'Meer netwerken' → 'Mobiele netwerken'. 2. Vink Roaming aan of uit. Meer informatie over de netwerkmogelijkheden van een smartphone of tablet en hoe deze in te stellen?
Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS. Dit is Europese wetgeving. Het maakt dus niet uit bij welke provider je zit; je belt en internet gewoon vanuit je normale bundel.
Om in het buitenland mobiel te internetten, is het noodzakelijk om op je smartphone de optie 'roaming' in te schakelen. Het verschilt per smartphone hoe deze optie wordt genoemd: de één noemt het gewoon 'roaming', andere telefoons noemen het 'gegevensroaming' of 'dataroaming', maar dit betekent dus hetzelfde.
'Roaming' staat altijd automatisch uit. Toch kan het voorkomen dat het per ongeluk is aangevinkt en niet meer is uitgezet. In Nederland is dat geen probleem, omdat onze providers hier gewoon een netwerk hebben en er dus geen roaming nodig is.
Die onbekende, buitenlandse provider maakt contact met je eigen provider, zodat jij waar je maar bent lekker met je mobiel kunt internetten. Dit heet data roaming.
Bij bellen en internetten in het buitenland gebruik je het mobiele netwerk van een andere provider. Dat heet roaming. Bij mobiel internet wordt dat ook wel dataroaming genoemd. Zodra er sprake is van roaming, gelden er andere regels dan in Nederland.
Roamingkosten zijn de kosten die je maakt als je in het buitenland via een ander mobiel netwerk belt, sms't of internet. Het zijn de kosten die jouw Nederlandse provider aan het plaatselijke netwerk moet betalen voor het gebruik daarvan.
In 2017 werden de roamingkosten afgeschaft en daardoor hoef je binnen de Europese Unie (EU) niet extra te betalen voor bellen, internetten en sms'en. Blijf je binnen de EU, dan werkt je telefoon dus precies hetzelfde als in Nederland.
Via 'Snelle instellingen' kun je de instellingen bekijken en wijzigen vanaf elk scherm op je telefoon. Je kunt de instellingen die je vaak wijzigt, toevoegen aan of verplaatsen naar 'Snelle instellingen'. Voor sommige van deze stappen moet je het scherm aanraken.
Gelukkig heb je ook bij Android de mogelijkheid om een ander netwerk te selecteren. Dit doe je via: Instellingen - Mobiele gegevens - Netwerkoperators. Hier zet je de instelling op Handmatig zodat hij begint te zoeken naar andere netwerken.
Overschrijdt u dat datavolume bij het roamen, dan moet u een toeslag betalen van 2 euro per gigabyte (exclusief btw).
Bent u op reis in een ander EU-land, dan hoeft u niet extra te betalen om daar uw mobiele telefoon te gebruiken. We noemen dit “roam like at home”.
WhatsApp: 10,9 MB per minuut. Google Duo: 9,3 MB per minuut. Facebook Messenger: 7,5 MB per minuut. Skype: 7,5 MB per minuut.
Herstart je toestel meermaals zodra je in het buitenland bent. Probeer manueel verbinding te maken met de verschillende lokale netwerken via de instellingen van je toestel. Het ene netwerk kan een stabielere verbinding hebben dan het andere.