Hij wist hoe zeldzaam blauwe kreeften zijn. Geschat wordt dat slechts een op de een à twee miljoen kreeften blauw is. De kleur ontstaat door een genetische afwijking.
We raden aan om altijd naar een dierenspeciaalzaak te gaan voor de aankoop. Tip: de prijsrange van een blauwe kreeft ligt tussen de € 3,- en € 15,- euro.
Volgens de University of Maine's Lobster Institute is de soort zo zeldzaam dat de kans om ze levend te vinden slechts 1 op 30 miljoen is. Blauwe kreeften komen bijvoorbeeld veel vaker voor (1 op 2 miljoen).
Ze worden ongeveer 3 jaar oud. Het karakter van de Florida kreeft is niet super agressief. Ze kunnen echter wel eens een vis pakken. Ze leven het liefste in water van 16 tot 28 graden met een PH van 6.5 tot 8 en een GH van 2-20.
Kreeften eten eigenlijk alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Ze eten voornamelijk andere schaaldieren – soms zelfs andere kreeften! – algen, wormen, zee-egels, zeesterren, vissen en aas.
Blootgesteld aan lucht, verzwakt hun conditie zienderogen en uit het water sterven ze in elk geval na enkele dagen. De kers op de taart van deze inhumane lijdensweg: de dieren worden onbedwelmd gekookt of levend doormidden gesneden.
De leeftijd van een kreeft wordt bepaald door haar gewicht. Men raamt 1 kg gewicht / 10 jaar. Dit betekent dat een kreeft van 5 Kg (foto links) ongeveer 50 jaar oud is ...
Het aantal eieren per vrouwtje hangt af van de grootte en loopt uiteen van ca. 50 bij kleine individuen tot 600 bij grote exemplaren. Nadat de eieren zijn uitgekomen dragen de vrouwtjes de jongen nog enige tijd mee onder de staart.
Zorg voor regelmatige waterverversingen en wat beweging van het water. Voeding: Alleseters; naast het gebruikelijke speciaal-voer voor kreeften ook voertabletten en granulaatvoer voor vissen.
Garnalen en kreeften kan je goed samen houden. Het wil nog wel eens gebeuren dat een kreeft een garnaaltje pakt, maar als je genoeg voert dan gebeurd dat minder.
Het oudst geregistreerde schaaldier is een Europese kreeft (Homarus gammarus) van 72 jaar oud. Ook bij op land levende krabben (tot 40 jaar) en zoetwaterkreeften (tot 50-60 jaar) zijn gezegende leeftijden vastgesteld.
Ze eten onze watergang helemaal leeg, dus ook alle andere inheemse dieren- en plantensoorten. Ze eten eigenlijk alles wat ze op hun weg tegenkomen."
Kreeften zijn groter en robuuster en daarom beter te houden in combinatie met veel vissoorten. Kreeften kunnen doorgaans in de meeste aquariums goed gehouden worden. Veel krabsoorten hebben een aanpassing nodig in het aquarium. Krabben gebruiken namelijk graag een strandgedeelte waar zij op het droge kunnen zitten.
Sommige ongewervelden, zoals slakken, inktvissen, krabben, kreeften en garnalen, hebben blauw bloed. Dit is te wijten aan een ander type ademhalingspigment: hemocyanine in plaats van hemoglobine. Ook hemocyanine is een eiwit maar heeft een verschillend metaal gebonden.
Tlusty: “Dit eiwit verdraait het pigment, waardoor het blauw wordt.” Ook in de buitenste laag van de schaal bindt het aan een eiwit, waardoor het geel wordt. De rode, blauwe en gele kleuren zorgen bij elkaar voor de modderig bruine verkleuring van kreeften in het wild. (Ze worden pas rood als je ze kookt.
Dat kreeften heel snel kunnen zwemmen, ze kunnen wel 4,5 meter per seconde door het water schieten.
Cambarellus dwergkreeften zijn kleine zoetwaterkreeftjes waarvan de grootste soorten maximaal zo'n 5 cm lang worden. De mannetjes zijn meestal kleiner dan de vrouwtjes. Afhankelijk van de soort kunnen ze in het aquarium ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud worden, soms ouder.
Minimaal 12 dagen wederom zonder eten in smalle compartimenten en zonder enige vorm van bewegingsruimte. Canada is goed voor meer dan 60% van de vrachten van kreeften in Noord-Amerika en levert meer dan de helft van het wereldaanbod aan kreeft.
Kreeften zullen zich normaal gesproken alleen voortplanten als de bezetting in het aquarium laag is, een instinct wat hun helpt om overbevolking in het wild te voorkomen, meer is dus niet beter! Gebruik een sponsfilter en dek de inlaat van het filter af.
“Ze bijten je vinger er niet af, maar ze kunnen je wel lelijk verwonden.” Onze schamele vangst is niet consumptieklaar. Een kreeft moet een tijdje in schoon water verblijven, krijgt daar niets meer te eten.
Voordat de kreeft op het menu van dure restaurants terechtkwam, was hij goedkoop blikvoer voor het volk. Maar door overbevissing werden de schaaldieren schaars en steeg de prijs. Ook sushi, foie gras en oesters begonnen hun leven als volksvoer.
Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
Op de kreeften, krabben en inktvisachtigen na, hebben de ongewervelde dieren geen hersenen. Toch lijken ze zonder hersenen prima te overleven. Met groepjes losse zenuwcellen kan een zeester bijvoorbeeld leren welke substraten, zoals rotsen of zand, hij in verband kan brengen met de aanwezigheid van voedsel.
Een kreeft heeft ook weinig aan ogen, want hij leeft op de bodem van de zee in totale duisternis.
Vers gekookte kreeft is een echte delicatesse. Het lekkerste vlees bevindt zich in de scharen en in de staart. Kreeftenvlees is zeer mager en fijn van smaak. De meeste zeekreeften in de winkels zijn geïmporteerd vanuit Amerika en Canada.