In Marokkaans-Arabisch vertaalt peterselie naar: معدنوس .
gember (zn): زنجبيل
tijm (zn): الزعتر , حَاشَا(en) plant of the genus Thymus., زعتر , زَعْتَر(en) plant of the genus Thymus., صَعْتَر
Za'atar. Ook za'atar is een populair kruidenmengsel in het Midden-Oosten. Het is een soort wilde oregano, die smaakt naar een combinatie van tijm en oregano. Za'atar wordt vooral gebruikt in combinatie met brood.
rozemarijn (zn): كليل , , إِكْلِيل الْجَبَل , إِكْلِيل الْغَار , ضِرْم ضَيِّق الْأَوْرَاق
salie (zn): مريمية , مَرْيَمِيَّة
Platte peterselie is ma3dnous, koriander is kosbar, en peterselie is peterselie.
Za'atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Het hoofdingrediënt van deze mix is het gelijknamige kruid za'atar. Dat is een soort wilde oregano die smaakt naar een combinatie van oregano en tijm. Deze wordt gedroogd en fijngemalen met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad.
ينسون , أَنْسُون , يانسون , يَانَسُون
In de Marokkaanse keuken worden veel kruiden gebruikt. De smaken, geuren en kleuren van bekende gerechten zoals tajine en couscous worden bepaald door de kruiden die er in gaan. Populaire kruiden zijn zwarte peper, witte peper, gember en kurkuma.
Baharat is Arabisch voor specerij en is voornamelijk geschikt voor het kruiden van vlees, maar wordt ook gebruikt voor het bijkruiden van soepen en sauzen. Een tweede bekende kruid is ras el hanout, dit staat voor “Het beste van de winkel”.
Aanplanten kun je zowel in de volle grond doen als in een pot. Let er wel op dat rozemarijn een beschutte plaats, met het liefst veel zon, nodig heeft om goed te kunnen groeien en bloeien. Als grondsoort is droge en goed doorlatende grond het beste. De bloeiperiode van de plant is van maart tot en met mei.
Sumak is een friszuur bloemig poeder van het mediterrane sumakbesje. Voor ons is sumak net zo onmisbaar en als peper en zout, om mee te koken en om een gerecht aan tafel mee af te maken.
Sumak is een smaakmaker uit het Middenoosten: de purperbruine, behaarde vruchten van de sumakplant worden gemalen als specerij gebruikt in onder meer de Iraanse, Turkse en Koerdische keuken. Wie soms uit de kookboeken van Ottolenghi kookt, is het vast al eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst.
Za'atar is een kruid. Het lijkt qua uiterlijk een beetje op oregano en ze noemen het ook wel wilde tijm. Het heeft een ietwat aardse smaak. De za'atar van Souq is er in 2 variaties, een Palestijnse met sumak en sesamzaad.
Peterselie en koriander zien er vrijwel hetzelfde uit, maar ze zijn duidelijk verschillend als we het hebben over de smaak. Peterselie heeft een milde, peperige en bittere smaak. Het kan de smaak van elk hartig gerecht gelijkmatig maken. Koriander heeft een veel scherpere smaak - die dus geliefd of gehaat is.
Altijd Grijs. Ezelsbruggetje; Kasbor/ Koriander. Ma3dnus = peterselie.
Korianderblad, oftewel verse koriander, is lekker als smaakmaker. Het groene kruid kleurt goed als garnering op een salade, curry, soep of roerbakgerecht. Je kunt van korianderblad ook saus en pesto maken, of het verwerken in chimichurri, guacamole of een dip.
Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.
De blaadjes van de salie zijn langwerpig, spits, groengrijs tot zilvergrijs gekleurd. De geur van salie is sterk en doordringend.
Kun je geen verse salieblaadjes vinden? In het schap met kruiden en specerijen vind je de gedroogde variant in een potje. Of vervang het door majoraan, rozemarijn of tijm.
Za'atar is een kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano (Origanum syriacum) die verwant is aan marjolein.
Wat is baharat? Baharat is dus een Arabische specerijenmelange, met als basis onder andere paprikapoeder, komijn en kaneel. Het is één van de oudste Arabische mixen; 'baharat' betekent zelfs letterlijk 'kruid' of 'specerij' in het Arabisch.