Leg de gewassen wortels op een snijplank.Snijd ongeveer 1 centimeter van boven- en onderkant van de wortels.Daarna schil je ze stuk voor stuk met een aardappelschiller. Gebruik een mes als je geen aardappelschiller hebt en probeer de wortels zo dun mogelijk te schillen.
Heb je geen rasp of citroentrekker, dan kun je een stevige citroen ook schillen met een dunschiller. Snijd of hak de schillen vervolgens heel fijn met een keukenmes. Zorg ervoor dat je altijd verse citroenen gebruikt. De schil van oude citroenen is namelijk taai, laat zich moeilijk raspen en is niet meer zo aromatisch.
Sommige groenten moet je eerst schillen voor je gaat raspen, zoals wortels. Pak de rasp en zet hem op een snijplank. Haal de wortel langs de grove kant van de rasp. Let wel op je vingers!
Trek het fruit aan de fijne kant van de rasp naar beneden. De vrucht mag niet wit worden, want dat smaakt heel erg bitter. Kaas kun je natuurlijk ook raspen. Gebruik daarvoor altijd harde kaas en de grove kant van de rasp.
raspen = fijn maken door het over een rasp heen te halen vb: wil jij de kaas even raspen? raspen (keukengerei) = Diverse gebruiksvoorwerpen die worden gebruikt voor het raspen of versnipperen van voedsel.
Een rasp is een stuk handgereedschap voor houtbewerking dan wel een stuk keukengerei. == Houtbewerking == Een rasp voor houtbewerking is een grofgetande vijl die wordt gebruikt om een teveel aan hout te verwijderen of een speciale vorm aan het hout te geven.
het in stukken verdelen van vis op zo'n manier dat de stukken volledig graatloos zijn. Maar ook het los snijden van borstfilets van gevogelte en het ontbenen van wild wordt 'fileren' genoemd.
Door het raspen gaat het vruchtvlees veel verder stuk dan door het snijden. Daardoor kan na het raspen de lucht veel makkelijker reageren met het vruchtvlees.
geraspte appel bevat pectine, pectine is gezond. Het staat bekend om de zeer gunstige werking op de spijsvertering. Dit recept brengt evenwicht in de darmen en is geschikt om als tussendoortje te nemen. Hoe maak je het: rasp de appel, strooi er kokos en kaneel over.
In het fruit zitten onder andere de stoffen polyfenolen en enzymen. Wanneer je een appel snijdt mengen deze twee stoffen zich met zuurstof en daardoor ontstaat de bruine kleur. Dit wordt ook wel oxideren genoemd. Je appel is als het ware aan het roesten.
Je kunt geraspte groente een paar dagen bewaren. Het is daarom handig als je meer groente raspt dan je nodig hebt voor een maaltijd, zodat je nog kunt bewaren voor de volgende dag. Besprenkel het met wat citroensap en sluit de bak goed af voordat je het in de koelkast doet.
Julienne is een van oorsprong Franse keukenterm voor dunne reepjes die lijken op lucifers. In principe kun je bijna elk ingrediënt in julienne snijden, maar het wordt het vaakst met groenten gedaan.
Je schaaft producten als kaas en truffel. Verschillende producten hebben hun eigen schaaf, afgesteld naar de maat van het product. Een kaasschaaf is dus groot genoeg voor een plak kaas en bij een truffelschaaf kan je vaak de dikte afstellen. Quenelles maak je met 1 of 2 lepels.
WAAROM CITROENSCHIL/RASP GEBRUIKEN? Het rasp van een citrusschil ( sinaasappel, citroen, limoen, mandarijn, grapefruit) bevat ontzettend veel aroma. Dit kan een gerecht of baksel ontzettend veel extra smaak geven, en bijvoorbeeld zorgen voor een heerlijke frisse smaaknoot in een cake of muffin.
Kies een verse en stevige sinaasappel. Oude schillen zijn lastig te raspen en smaken niet lekker. Was de sinaasappel goed. Gebruik een speciale citroentrekker (zie foto) om het oranje van de schil te halen.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Een volwassene heeft gemiddeld 100 tot 150 gram ontlasting per dag. Gedurende een mensenleven krijgen de darmen gemiddeld 65.000 kilo eten en drinken te verwerken (het gewicht van 12 olifanten!). Het begint in de mond (cavum oris), daar wordt het voedsel fijngekauwd en vermengd met speeksel.
Iedere dag een appel eten kan je zeker helpen om de dokter weg te houden ð Het verkleint namelijk je risico op hart- en vaatziektes en diabetes. Daarnaast dragen appels bij aan gezonde darmen, sterke botten en het bestrijden van overgewicht.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
Gezondste bacteriën in klokhuis
Maar wat we daarbij niet vertelden, is dat de meest gezonde bacteriën daarvan in, jawel, het klokhuis zitten. Met het eten, van dit binnenste onderdeel van de appel, krijg je extra vezels en anti-oxidanten binnen. En die zijn hartstikke goed voor je darmen.
Een hele vis fileren lijkt veel werk, maar ook voor dit karwei geldt: oefening baart kunst. Zeker als je de juiste tools in huis hebt, is fileren helemaal niet moeilijk. Kies voor een goed scherp (fileer)mes, het liefst een die aan twee kanten snijdt.
Thuis maak je met een scherp mesje een paar schuine sneetjes in de huid en bestrooi je de vis aan beide zijden en in de buik met zout. Dat brengt alle smaak naar boven! Wil je specerijen of kruiden gebruiken dan is dit ook het moment om die toe te voegen. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en leg de vis erin.
Het lemmet van een fileermes moet altijd heel dun, smal en uiterst scherp zijn, zodat heel dunne filets gesneden kunnen worden. Om grote stukken vlees te kunnen snijden zonder dat het mes bezwijkt, moet je rekening houden met een lemmetlengte van ongeveer 20 cm.