Als u ziek bent, loopt de opbouw van uw vakantiegeld door. De werkgever moet voor overwerk ook gemiddeld het minimumloon betalen. Dit betekent dat hij ook vakantiegeld over deze extra uren moet betalen. Vakantiegeld wordt berekend over de volle waarde van de overuren (dus ook over de eventuele overwerktoeslag).
Ja. Zolang je werknemer in dienst is, moet je zijn vakantietoeslag ten minste een keer per kalenderjaar uitbetalen. De opbouw van vakantiegeld gaat ook gewoon door tijdens ziekte. Zolang je zijn loon moet doorbetalen, bouwt de zieke werknemer vakantietoeslag op.
Het vakantiegeld krijg je uitbetaald in de maand mei en wordt berekend over de periode van 1 januari tot en met 31 december van het lopende kalenderjaar.
Het vakantiegeld wordt betaald tussen 2 mei en 30 juni van het vakantiejaar (huidige jaar). Hoeveel? Het vakantiegeld wordt berekend op basis van al uw prestaties en lonen van het jaar dat voorafgaat aan het vakantiejaar. Daarbij wordt rekening gehouden met alle werkgevers waar u als arbeider gewerkt heeft.
Uw vakantiegeld is 8% van de bruto uitkering die u heeft gekregen in de 12 maanden vóór de maand mei. Van uw vakantiegeld trekken wij loonbelasting en premies af, net als bij uw uitkering. Het nettobedrag dat overblijft, maken wij over op uw rekening.
Heeft u een Ziektewet-uitkering of een uitkering via de Wet arbeid en zorg (WAZO)? Dan betalen wij uw vakantiegeld altijd direct uit, tegelijk met uw uitkering. U ontvangt dus niet jaarlijks vakantiegeld in mei. Het vakantiegeld is 8% van uw bruto-uitkering.
Naast dat je het uiteraard even kunt navragen bij HR / je baas, kun je je (tot nu toe) opgespaarde vakantiegeld ook zien op je salarisstrook. De hoogte van je vakantiegeld wordt berekend over je salaris van juni 2021 t/m juni 2022. Het vakantiegeld is in de meeste gevallen 8% van het brutoloon.
Uw vakantiegeld wordt berekend over het loon dat u heeft verdiend in het afgelopen jaar (bijvoorbeeld van mei tot mei). Andere betalingen, zoals winstuitkering en eindejaarsuitkering, tellen niet mee voor de berekening van uw vakantiegeld. Als u ziek bent, loopt de opbouw van uw vakantiegeld door.
Hoeveel belasting jij moet betalen over je vakantiegeld hangt af van de hoogte van je inkomen. Het vakantiegeld is een extraatje, bovenop je salaris. Dat betekent dat dit bedrag in de hoogste voor jou geldende belastingschijf valt.
De berekening van het dubbel vakantiegeld gebeurt op basis van het brutoloon van de maand waarin je de berekening doet. Het brutoloon is inclusief eventuele vaste premies voor prestaties en vaste bedragen voor voordelen in natura. Het dubbel vakantiegeld bedraagt 92% van het bruto maandloon.
Wat is het verschil tussen maandelijks of jaarlijks uitbetalen? Belastingtechnisch gezien maakt dat niets uit. Je krijgt in totaal hetzelfde bedrag uitgekeerd, of je nou kiest voor een maandelijkse of jaarlijkse uitbetaling.
De eerste voorwaarde is dat u in mei een pensioen moet ontvangen. Als u geen pensioen ontvangt in mei, hebt u sowieso geen recht op vakantiegeld. De andere voorwaarden en het bedrag van het vakantiegeld verschillen naargelang het stelsel waarin u werkte: Heb ik recht op vakantiegeld bij mijn werknemerspensioen?
Over het algemeen bepaalt de cao welke berekeningsmethode wordt gehanteerd. De ene methode is berekening van juni van het jaar X tot en met mei van het jaar X + 1. Bij uitbetaling van de vakantietoeslag in mei hebt u de vakantietoeslag dus al volledig 'opgebouwd'.
Gedurende de eerste twaalf maanden van uw arbeidsongeschiktheid worden de ziektedagen gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen voor de berekening van het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld waar u het volgende jaar recht op hebt.
Het betaald verlof stelt ziekteperiodes gelijk voor maximaal één jaar. Dat houdt in dat ziektedagen tijdens de eerste twaalf maanden van je arbeidsongeschiktheid tellen als gewerkte dagen. Ze tellen mee bij de berekening van het aantal vakantiedagen en vakantiegeld waar je het daaropvolgende jaar recht op hebt.
Gevolgen voor vakantiedagen: afwezigheid wegens ziekte heeft geen invloed op je vakantiedagen. Lees meer op de webpagina 'Jaarlijkse vakantie' over de overdracht van vakantiedagen in geval van afwezigheid wegens (beroeps)ziekte of ongeval.
Vakantiegeld en belastingen
Het belastingtarief tot € 69.399 is 37,07 procent in 2022. Vanaf 69.399 euro is het 49,5 procent. Je werkgever houdt hier al rekening mee en houdt elke maand een passend deel van het inkomen in. Het vakantiegeld komt echter bovenop je inkomen en kan daardoor in het hoogste tarief vallen.
Vanwege lagere belastingtarieven valt het vakantiegeld voor de meeste controllers iets gunstiger uit dan vorig jaar. Alleen werknemers die minder verdienen dan het fulltime minimumloon krijgen dit jaar minder iets minder vakantiegeld gestort dan in 2021.
Betaal ik ook belasting over mijn vakantiegeld? Ja. Als je hebt berekend wat 8 procent is van je bruto jaarsalaris, houd je je bruto vakantietoeslag over. Daarover moet je nog 37,1 procent belasting betalen bij een jaarinkomen tot 68.508 euro - als je meer verdient is het belastingpercentage 49,5 procent.
Vakantietoeslag is 8 procent van het salaris en de eindejaarsuitkering is 8,3 procent van het salaris inclusief de vakantietoeslag.
Krijgt u van uw werkgever 1 keer per jaar vakantiegeld of een nabetaling daarvan? Dan geeft u deze inkomsten door met de Inkomstenopgave. Wij verrekenen dit bedrag met uw WW-uitkering over de maand waarin u het vakantiegeld ontvangt.
Dubbel vakantiegeld: dit is een toeslag van 85% van het brutomaandloon van de maand waarin de hoofdvakantie van de werknemer ingaat, vermenigvuldigd met 1/12e per gepresteerde of gelijkgestelde maand in het vakantiedienstjaar (het jaar dat voorafgaat aan het lopende vakantiejaar).
Als u met pensioen gaat ontvangt u het vakantiegeld in het jaar dat volgt op uw pensionering. Voor de berekening worden de arbeidsprestaties of de prestaties als dusdanig in rekening genomen. Het vakantiegeld wordt betaald door het bevoegd vakantiefonds.
Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA)
Als je volledig arbeidsongeschikt bent en de kans dat je nog herstelt erg klein is, krijg je een IVA-uitkering. Je krijgt dan een uitkering van 75 procent van je laatstverdiende loon.