Een mousseline is in feite een hele smeuïge aardappelpuree. Die smeuïgheid wordt veroorzaakt door en flinke lading boter of olijfolie, maar ook door het luchtig kloppen met een mixer. Gebruik overigens alleen een mixer voor kruimige aardappels.
Mousseline is een lichte en zachte, transparante stof, geweven in effenbinding, uit licht getwist garen. Er bestaan diverse kwaliteiten, van zeer fijn tot zeer grof. De naam is afgeleid van de stad Mosoel in Irak, een oud centrum voor de textielhandel, waar Europeanen er voor het eerst mee in aanraking kwamen.
Deze stof is erg gewild voor baby- en kinderaccessoires. Met mousseline maak je zachte dekentjes, een babynestje of bijvoorbeeld een hemeltje.
Poplin is een strakke weeftechniek die zorgt voor een gladde, dunne en subtiel glanzende stof. Poplin katoen is een kwaliteit die vergelijkbaar is met katoen, maar dan fijner geweven. De stof heeft een sterk en rijk karakter en is zeer geschikt is om te dragen in hoge temperaturen.
Deze veelzijdige en zacht aanvoelende stof in mooie kleuren is ideaal voor lichte kleding zoals blouses of jurken, maar ook te gebruiken voor babywiegjes of beddengoed. Vanwege het crêpe oppervlak hoeft de stof niet gestreken te worden.
De laagjes stof waaruit mousseline bestaat worden meestal geweven van 100% katoen, het wordt losjes geweven in platbinding. Dit is de meest simpele manier van weven, de garens gaan één op en één af. Met de garens van mousseline is nog iets bijzonders aan de hand: ze zijn licht getwist!
Double gauze is een dun geweven, katoenen stof. Bij dit soort stof worden er 2 lagen (gaasachtige) stof aan elkaar bevestigd door middel van kleine vrijwel onzichtbare steken met als eindresultaat een soepele, aangename stof. Typerend bij double gauze stoffen is de manier van weving.
De 100% katoenen double/triple gauze stoffen worden veel gebruikt voor (kinder)kleding en lichte interieur items zoals quilts en bedlinnen. Het zijn twee of drie lagen open geweven (gaasachtige) stof die aan elkaar bevestigd zijn met behulp van kleine vrijwel onzichtbare steken.
Stof krijgt de naam twill als er een speciale keperbinding wordt gebruikt bij het weven. In dit geval is 100% katoen geweven tot twill. Twill katoen voelt voller, dikker en zachter aan als gewoon katoen. Het is sterker en kreukt ook minder.
French terry is ook bekend onder de naam zomer-sweatstof. Het is een zachte, gebreide stof met de typische lusjes aan de binnenkant. De stof is uitstekend geschikt om er bovenkleding, sportkleding en accessoires van te naaien.
Oxford weving is een stof die wordt geweven volgens de mandensteek, of Panamaweving. De weeftechniek maakt de Oxford een lichte, maar zeer sterke stof. Oxford stoffen zijn herkenbaar aan het ruitpatroon dat ontstaat door het over elkaar heen leggen van de draden. Oxford stoffen zijn zeer dicht.
Naast het typische uiterlijk van de stof, draagt het ook nog eens ontzettend luchtig en drogen leuke zomerjurkjes en shirtjes extra snel. Wel zo handig als je een kleintje hebt wat op het strand of bij het zwembad aan het spelen is.
De laagjes stof waaruit mousseline bestaat worden meestal geweven van 100% katoen, het wordt losjes geweven in platbinding. Dit is de meest simpele manier van weven, de garens gaan één op en één af. Met de garens van mousseline is nog iets bijzonders aan de hand: ze zijn licht getwist!
Dit ongebleekte katoen is ecru kleurig en je ziet er goed allerlei zwarte puntjes in zitten.
Het materiaal heeft een Crinkle effect dat zorgt voor onderhoudsvriendelijke, strijkvrije kledingstukken. Katoen is een zeer duurzaam materiaal dat zacht aanvoelt. Het is een natuurlijk materiaal dat ademt, wat betekent dat u zich niet warm voelt tijdens uw werkdag.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
Beige is de naam voor de natuurlijke kleur van wol en ongebleekt katoen in het Frans. Het is een neutrale tint en wordt ook wel ecru of zandkleur genoemd. Het behoort tot de bruin familie, maar dan in de lichte uitvoering.
Ecru is de kleur van zijden en linnen stoffen in ongebleekte staat, en die dus hun natuurlijke kleur hebben. Ecru komt van het Franse woord écru, dat letterlijk 'puur' of 'ongebleekt' betekent. Vroeger was het synoniem met de kleur beige, maar de betekenissen van de twee woorden zijn uit elkaar gegroeid.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Tevens krimpt viscose vrij snel, waardoor het niet verstandig is om het op een hoge temperatuur te wassen. Was viscose maximaal op 30 graden, zodat je voorkomt dat het kledingstuk straks een andere maat heeft. Gebruik daarnaast niet de droger, want ook hierdoor kan jouw viscose kleding krimpen.
#4 Viscose
Op nummer 4 van onze lijst met duurzame stoffen staat de semi-synthetische stof Viscose, wat we ook kennen als Rayon! Semi-synthetisch betekent in dit geval dat het materiaal van de stof op natuurlijke basis is, maar dat met behulp van chemicaliën de echte stof vezel wordt gemaakt.
Hydrofiel / Mousseline
Deze stof wordt namelijk veel gebruikt voor baby-artikelen en kinderkleding, omdat Hydrofiel, ook wel Mousseline genoemd, erg goed vocht opneemt.
Hydrofiel stof heeft een zeer goede vochtopname. Hydrofiel betekent ook letterlijk vriend van het water. Het is een dubbel geweven 100% katoenen stof die zacht aanvoelt en goed absorberend is. Naast babyartikelen wordt er van hydrofiele stof ook vaak kleding gemaakt.
Schoonmaakdoek in huis: alle vieze aanrecht- en tafeldoekjes kunnen de prullenbak in, jouw 'oude' hydrofiele doek absorbeert beter dan welk doekje dan ook. Niet alleen handig voor vochtige oppervlakken, maar ook om de boel af te stoffen.