Het zijn bekende beelden uit laboratoria waar dieren blootgesteld worden aan proeven voor cosmetica. Producten om je haar te wassen, de crème die je op je gezicht smeert en make-up om onzuiverheden mee te verdoezelen mogen sinds 2013 in de Europese Unie niet meer op levende dieren getest worden.
De proefdieren worden gedood om te kijken wat de proef heeft gedaan met het lichaam van het dier. Heel weinig proefdieren worden opnieuw gebruikt. Bij een tweede proef met hetzelfde proefdier weet je nooit of iets komt door proef 1 of door proef 2. Sommige dieren hebben geluk en mogen blijven leven na de dierproef.
Is jouw make-up, dagcrème en andere cosmetica getest op dieren? In Europa is het sinds 2013 verboden om make-up, shampoo, mascara en andere cosmetica te testen op proefdieren.
Wil je dit allemaal écht voorkomen, ga dan voor safe en gebruik alleen nog maar vegan producten. Veganistische make-up bevat geen enkel dierlijk ingrediënt en is dus 100% vrij van dierenleed.
Wat gebeurt er met dieren na de proef? De meeste dieren sterven of worden gedood voor de proef . Op deze manier kunnen we hun weefsels en organen onderzoeken. De dieren die na het einde van de proef in leven zijn gelaten, kunnen indien mogelijk worden ingezet bij een volgende proef.
In Nederland en België worden jaarlijks ruim 2 miljoen proefdieren gedood. Er zijn maar liefst 9 wettelijk toegestane methoden waaronder vergassen, onthoofden, het breken van de nek en een klap op de kop. Bovendien is er een discussie gaande over nieuwe dodingsmethoden in te voeren zoals bevriezing.
Jaarlijks worden er ruim 400.000 proefdieren gedood, zonder gebruikt te zijn in een dierproef.
Het zal je dan misschien ook verbazen dat de make-up van Hema gewoon 100% dierproefvrij is. Op de Hema website staat het volgende: "Make-up tegen zachte prijsjes. Bovendien gemaakt met respect voor de natuur. We kunnen dan ook met trots zeggen dat al onze make-up dierproefvrij is."
Rituals. Producten van Rituals zijn dierproefvrij. Dus kan je zonder last van je geweten genieten van een deugddoende verwenavond.
Labello wil jouw lippen de beste verzorging bieden. Daarom worden al onze producten uitvoerig getest voordat ze in de winkels komen te liggen. Dit testen doet Labello zonder dierproeven, wat betekent dat Labello dierproefvrij is.
Producten die een 'bijzondere claim' hebben, zoals haargroeimiddelen, haarverf, zonnebrandcrème en deodorant, moeten hoe dan ook op dieren getest worden. Zelfs als ze in China vervaardigd worden. Om dit beleid te kunnen omzeilen, bieden sommige merken hun producten alleen online aan.
Proeven op dieren verlengt het leed van mensen die wachten op een effectief geneesmiddelen voor ziekten. Het creëert misleidende resultaten en verspilt kostbaar geld, tijd en middelen die in plaats daarvan zou kunnen worden gespendeerd aan effectieve, menselijk-relevante research.
Zijn parels vegan? Hoewel fans van parels trots zijn op het feit dat parels gekweekt worden op een diervriendelijke manier is dierenrechtenorganisatie PETA het hier niet mee eens. Zij stellen dat het proces om parels te kweken onnodige stress bij de dieren veroorzaakt.
Bij NIVEA willen we transparant zijn over hoe we met het welzijn voor dieren omgaan: we zijn tegen het testen op dieren en bieden een groot assortiment cosmetische verzorgingsproducten met vegan formules, 100% vrij van ingrediënten van dierlijke oorsprong.
We weten ondertussen dat de vertaalslag tussen proefdier en mens niet werkt: 90% van alle geneesmiddelen waarvan blijkt dat ze veilig en effectief zijn in dierproeven, falen in menselijke proeven omdat ze niet werken of gevaarlijke bijwerkingen bij mensen veroorzaken.
In welke onderzoeken worden honden gebruikt? Jaarlijks worden er circa 150 honden gebruikt in onderzoek naar hart- en vaatziekten. In dit onderzoek worden honden, met name Beagles, gebruikt om de werking en veiligheid van medicijnen te testen.
Merk Make Up Huidverzorging Kwaliteit en veiligheid De Distributie Geen Dierproeven KIKO Makeup & Go: boek een make-up consultatie in de winkel! KIKO MILANO voert geen tests uit op dieren en geeft daar ook geen opdracht voor, zoals in de betreffende Europese wetgeving wordt voorgeschreven.
Alle make-up van ons eigen merk is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zonder dierlijke bestanddelen. En natuurlijk testen we niets op dieren. De Vegan Society houdt daar toezicht op.
Gelukkig is het in de EU sinds 2013 verboden om cosmetica ingrediënten op dieren te testen. Dus dat betekent dat alle cosmetica, en dus ook mascara, die in Europa is geproduceerd niet op dieren is getest.
Dierproefvrije merken bij Kruidvat zijn o.a.: Biodermal, Catrice, Dermolin, Dr. van der Hoog, Essence, Hairwonder, Hennaplus, Herôme, Inecto, Kruidvat eigen merk, Therme & VOGUE.
Zoals vastgelegd in de Europese verordening inzake cosmetische producten, worden Zwitsal-producten niet op dieren getest.
Het doen van dierproeven kost veel geld, jaarlijks naar schatting 250 miljoen euro (Stichting Informatie Dierproeven, eigen berekening) in Nederland. Niet alleen de experimenten zelf, maar ook de proefdieren en hun verzorging en huisvesting is heel duur.
Vervanging proeven met dieren
Proeven met dieren zo veel mogelijk vervangen door humane, proefdiervrije methoden. Bijvoorbeeld door computersimulaties waarin biologische processen in het menselijk lichaam worden nagebootst. Of door onderzoek waarbij onderzoekers menselijk weefsel gebruiken.
Alleen speciaal opgeleide medewerkers mogen dierproeven uitvoeren. Daarnaast moet elke vergunninghouder in principe een Instantie voor Dierenwelzijn (IvD) hebben. Er is een uitzondering voor bijvoorbeeld kleinschalige fokkers van proefdieren.